Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εκκλησιαστική περιουσία ως αντίβαρο στις ταυτότητες

Ως κίνηση αντιπερισπασμού της κυβέρνησης απέναντι στην Ιεραρχία και άσκησης πίεσης σ' αυτή, ώστε να χαμηλώσει τους τόνους για τις ταυτότητες, χαρακτηρίζεται από εκκλησιαστικούς κύκλους η ανακίνηση θέματος εκκλησιαστικής περιουσίας. Στις προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη, ήρθε να συμπληρώσει χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος με δηλώσεις του πέταξε το μπαλάκι στην Εκκλησία που όπως είπε «θέλει να συζητηθεί το θέμα και εμείς επιθυμούμε ένα θεσμικό, συντεταγμένο διάλογο».

Ο Δ. Ρέππας υπενθύμισε, ότι το καθεστώς που διαμορφώθηκε τη δεκαετία του '80 επί κυβέρνησης Α. Παπανδρέου παραμένει ανενεργό και επισήμανε ότι δεν έχουν εκδοθεί τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα, για να προσθέσει ότι τα μοναστήρια τότε είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και είχαν δικαιωθεί σε ό,τι αφορά στο αίτημά τους. Ενώ υπενθύμισε και το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος.

«Κατ' επανάληψη - είπε ο Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας - έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να ξεκινήσει ένας θεσμικός διάλογος ανάμεσα στην πολιτεία και την Ιεραρχία για θέματα που αφορούν τις μεταξύ τους σχέσεις. Θέματα που μπορεί να αποτελέσουν το πεδίο συνάντησης των δύο πλευρών για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων, σε προβλήματα τα οποία έτσι και αλλιώς υφίστανται, όπως όλοι αναγνωρίζουμε. Το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να είναι ένα εξ εκείνων τα οποία θα συμπεριληφθούν σε μια τέτοια ατζέντα. Το νομικό καθεστώς, το οποίο εγκαθιδρύθηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του '80 παραμένει ανενεργές. Τότε αποφασίστηκε η απόδοση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής - όχι αστικής - περιουσίας στο Δημόσιο, με ταυτόχρονη υποχρέωση του Δημοσίου να αναλάβει τη μισθοδοσία του κλήρου, των ιερωμένων όλων των βαθμίδων».

Και πρόσθεσε: «Τα ΠΔ, που προβλέπονται σε αυτό το νόμο του 1988 δεν έχουν εκδοθεί. Εγιναν συζητήσεις στο πλαίσιο της επιτροπής που συγκροτήθηκε με εκπροσώπους των δύο πλευρών. Το έργο των επιτροπών δεν ολοκληρώθηκε. Παραμένει εν υπνώσει ο νόμος αυτός. Είναι ένα θέμα που μπορεί να απασχολήσει τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο ενός θεσμικού διαλόγου, που εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα και να ολοκληρωθεί με καλή πίστη, με γόνιμα αποτελέσματα που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν».

Από την πλευρά της Ιεραρχίας, η απάντηση χτες ήρθε από τον εκπρόσωπο του αρχιεπισκόπου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας Θεόκλητο, ο οποίος σχετικά με την ανακίνηση από την κυβέρνηση θέματος εκκλησιαστικής περιουσίας, ανέφερε ότι «για εμάς δεν υπάρχει κανένα θέμα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η εκκλησία δε θέτει τέτοια ζητήματα, ούτε πρόκειται να το κάνει στο μέλλον. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής οικονομικών της εκκλησίας, μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, ο δε μητροπολίτης Ιωαννίνων εκτιμά ότι είναι μια κίνηση τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σχετικά δε με το «όπισθεν ολοταχώς» του αρχιεπισκόπου και τα σχετικά σχόλια του Τ. Χυτήρη, ο Δ. Ρέππας κάλυψε πλήρως τον υφυπουργό Τύπου λέγοντας ότι μίλησε πολύ σωστά. Για το ίδιο θέμα υπήρξε χτες γραπτή δήλωση από τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδας υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου του αρχιεπισκόπου όπου αναφέρει πως «προκαλεί λύπη ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τηλέμαχος Χυτήρης με τόση προχειρότητα παραποίησε τους λόγους τους οποίους ο μακαριότατος είπε κατά το κήρυγμά του στην Αμοργό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ