Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν είναι ευοίωνες οι προοπτικές

Αρχισε τις επαφές ο Αλβάρο ντε Σότο

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε χτες το πρωί ότι φαίνεται πως οδηγούμαστε σε νέο γύρο συνομιλιών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προοπτικές τους δεν είναι ευοίωνες, αφού ο Ντενκτάς εμμένει στις απαράδεκτες και παράλογες αξιώσεις του για συνεταιρισμό, δύο κράτη και αναγνώριση.

Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε επίσης τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ότι δεν ενεργεί ως θεματοφύλακας των ψηφισμάτων, των αποφάσεων και των αρχών του διεθνούς οργανισμού και ότι ξεφεύγει από τους όρους εντολής του. Ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε και πάλι ότι δεν υπάρχει προληπτική πολιτική και τόνισε την ανάγκη συζήτησης όλων των πιθανών σεναρίων και, από κοινού με την Ελλάδα, να γίνουν τομές όσον αφορά την τακτική και τη στρατηγική μας.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι στις τελευταίες συνεδρίες δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι, αν ο Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να εμμένει στις αξιώσεις του για συνεταιρισμό και για δύο κράτη, τότε οι εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρούνται ευοίωνες. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει καθήκον να ενεργεί ως θεματοφύλακας των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, να κινείται στο πλαίσιο των όρων εντολής του και να πείσει τον Ντενκτάς να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες αξιώσεις του.

Με τον Αμερικανό πρέσβη

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας είχε χτες συνάντηση με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Μπάντλερ, κατά την οποία συζητήθηκαν εις βάθος οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ανέλυσε τις απόψεις του στον πρεσβευτή για διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου και την ανάγκη να εργαστούν από κοινού, ώστε τόσο ο Ντενκτάς όσο και η Τουρκία να αλλάξουν φιλοσοφία και να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγήσει σε λύση, η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι τα μηνύματα που έρχονται από πλευράς Τουρκίας δεν είναι ελπιδοφόρα, τονίζοντας ότι υπήρξαν αρκετές εκτροπές και δεν πρέπει να αλλάξουν άλλες.

Αναφερόμενος στο αν θα ονομαστούν έμμεσες οι συνομιλίες ή αν θα παραμείνουν εκ του σύνεγγυς είπε ότι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά παρατήρησε ότι οι έμμεσες συνομιλίες ίσως να δίδουν καλύτερα τη δυνατότητα στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους εκπροσώπους του να ετοιμάσουν και να δώσουν στις δύο πλευρές ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης κάτι, πρόσθεσε, που ελπίζει ότι τελικά θα γίνει.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι πολιτική της κυβέρνησής του είναι συνομιλίες που να οδηγούν σε συνολική λύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπε καλωσορίζουν τα μικρά βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση και θέλουν να δουν τις συνομιλίες να επαναρχίζουν και να έχουν μάλιστα καλή συνέχεια.

Ερωτηθείς για τις μικρές αλλαγές που υπάρχουν στη διαδικασία, είπε ότι ο γενικός γραμματέας εργάζεται μαζί με τα δύο μέρη για την εξεύρεση της κατάλληλης διαδικασίας.

Επιασε «δουλιά» ο Αλβάρο ντε Σότο

Εφτασε, χτες το απόγευμα, στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο Ντε Σότο, για χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, εν όψει του νέου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν προέβη σε δηλώσεις και όπως ανακοινώθηκε ο κ. Ντε Σότο δεν πρόκειται να προβεί σε καμία δήλωση, καθ' όλη τη διάρκεια των επαφών του στην Κύπρο.

Για τα αποτελέσματα των επαφών του θα μιλήσει την τελευταία μέρα της παραμονής του, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου στο «Λήδρα Πάλας». Το πρόγραμμα του κ. Ντε Σότο περιλαμβάνει έξι συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τέσσερις με τον Ραούφ Ντενκτάς, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και αλλαγές.

Η πρώτη συνάντηση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Κληρίδη, έγινε χτες στις 6 το απόγευμα και η δεύτερη σήμερα στις 8 το πρωί, ενώ η πρώτη συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς θα γίνει το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής.

Αισιοδοξεί ο Κ. Ανάν

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσει να συνεχίσει τις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις με τα δύο μέρη για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, ο κ. Ανάν πρόσθεσε ότι στην προχτεσινή συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς συζητήθηκαν τρόποι, για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο κ. Ανάν είπε επίσης ότι έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί διευθέτηση του Κυπριακού, αυτό, όπως, παρατήρησε δεν μπορεί να γίνει σήμερα, αλλά στο εγγύς μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ