Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψάλτες και του... «Θεού» και του... «Καίσαρα»

«

Η εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου σαφώς σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Εκκλησία, καθώς ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος έχει επιδείξει κατά το παρελθόν, κυρίως στην περιφέρειά του τη Μαγνησία, το πόσο θετικός και ευαίσθητος είναι στην κρίση για τα κοινά. Η εκλογή του Χριστόδουλου θα μπορούσε να θεωρηθεί η ιδανικότερη λύση για μια Εκκλησία που προσδοκά να έρθει κοντά στα μέτρα και τις ανάγκες της κοινωνίας μας» (εφημερίδα «Εθνος», 29/4/98).

Η ανωτέρω δήλωση δεν ανήκει στον ψάλτη της ενορίας του κ.Χριστόδουλου. Στον κ. Πάνο Σκοτινιώτη, νομάρχη Μαγνησίας και σημαίνον στέλεχος του ΣΥΝ ανήκει και έγινε άμα τη αναλήψει των αρχιεπισκοπικών καθηκόντων του κ.Χριστόδουλου. Είπαμε να σας τη θυμίσουμε, τώρα που όλοι άρχισαν να θυμούνται - όψιμα - το παρελθόν του κ.Χριστόδουλου.

***

Πολλοί είναι αυτοί που ομιλούν περί Χριστόδουλου, ξεχνώντας ότι η μνήμη τους, μέχρι πολύ πρόσφατα, ήταν πολύ ασθενής σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα του αρχιεπισκόπου, τον οποίο εκθείαζαν (σ.σ.: ίσως πρόκειται για αντίστοιχη απώλεια μνήμης όπως αυτή που ταλανίζει και τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο σχετικά με τα χρόνια της δικτατορίας...).

Μεταξύ αυτών, επί παραδείγματι, η κυρία Ροδούλα Ζήση, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Μαγνησίας, η οποία, στις 28/4/98, δήλωνε για τον κ.Χριστόδουλο ότι «το μεγάλο και θεάρεστο έργο του στη Μητρόπολη Δημητριάδος και η κοινωνική του προσφορά εγγυώνται τη σταθερή και αποτελεσματική του πορεία στο τιμόνι της Εκκλησίας της Ελλάδος».

`Η ο κύριος Κοντογιαννόπουλος, με την ιδιότητα του φίλα προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ, που δήλωνε, την ίδια μέρα, ότι «η εν γένει παρουσία του κ.Χριστόδουλου στα εκκλησιαστικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας, καθώς και η διεθνής του δραστηριότητα, προοιωνίζονται ότι υπό την ηγεσία του η Εκκλησία της Ελλάδας θα πορευτεί στον επιβαλλόμενο εκσυγχρονισμό».

`Η οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι κ.κ. Τζανής (σ.σ.: σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών) και Νάκος, αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν ολονυχτία έξω από τη μητρόπολη την ημέρα της εκλογής Χριστόδουλου, για να συγχαρούν τον νεοεκλεγέντα.

***

Μη νομίσετε, όμως, ότι το «μελίρρυτο» εκπορευόταν μόνο από δευτεροκλασάτους. Αρκεί να θυμίσουμε ότι μέχρι και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Σκανδαλίδης, είχε «εγγυηθεί» προσωπικώς για τον κ.Χριστόδουλο: «Πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος, από όσο τον ξέρω, που έχει μια συμβολή σε έναν εκσυγχρονισμό και σε ένα προχώρημα της σκέψης της Ορθοδοξίας», έλεγε για τον κ.Χριστόδουλο, τον Απρίλη του '98, ο κ. Σκανδαλίδης.

Κοντά σε αυτά προσθέστε τις πληροφορίες, που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας, για κείνη τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το '98 με θέμα την επικείμενη εκλογή αρχιεπισκόπου, όπου οι κ.κ. Λαλιώτης, Πασχαλίδης κ.ά. εφέροντο να μιλούν με θέρμη για την προετοιμαζόμενη εκλογή του κ.Χριστόδουλου. Δεν ξέρουμε αν αυτές οι πληροφορίες περί της «προτίμησης» των κυρίων υπουργών στο πρόσωπο Χριστόδουλου ευσταθούν, ούτε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν αυτή η «προτίμηση», εφόσον υπήρξε, εκδηλώθηκε πριν ή μετά την επίσκεψη του Ν. Μπερνς στον κ. Χριστόδουλο, παραμονές της αρχιεπισκοπικής εκλογής. Ενας Θεός ξέρει (πλην του Τσουκάτου)...

***

Επιπλέον, ας σημειωθεί ότι τις ημέρες της εκλογής του κ. Χριστόδουλου, πέρα από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, στη χορωδία τής μετά βαΐων και κλάδων υποδοχής του αρχιεπισκόπου συμμετείχαν ενεργά ΜΜΕ και εφημερίδες. Ανεξίτηλοι θα μείνουν στη μνήμη τίτλοι όπως: «Και άντρας και "μάγκας" και εκσυγχρονιστής» (!) ή «Νέα εποχή». Τίτλοι με τους οποίους σμιλευόταν το αρχιεπισκοπικό προσωπείο.

Τώρα, σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, οι περισσότεροι από τους χτεσινούς υμνητές, αφού πρώτα έριξαν νερό στο μύλο της «χριστοδουλιάδας», συναγωνίζονται ποιος θα διαχωρίσει πρώτος τη θέση του. Μόνο που και πάλι είναι έκθετοι. Διότι κάθε άλλο παρά «είδαν το φως τους». Αντίθετα, ο «φάλτσος ψαλμός» συνεχίζεται. Παίζουν το ίδιο παιχνίδι με άλλους όρους. Γιατί - όπως και τότε που εξυμνούσαν, άλλο τόσο και τώρα που «εξομολογούνται» και ζητούν εύσημα αντισκοταδιστή -, με όση επιμέλεια μιλούν για το πρόσωπο του κ.Χριστόδουλου με άλλη τόση επιμέλεια αποφεύγουν να ομιλούν για το κύριο. Και το κύριο, το ουσιαστικό, δεν είναι η φυσιογνωμία του αρχιεπισκόπου. Το κύριο είναι η φύση της διαπλοκής μεταξύ κράτους και εκκλησίας που ταλανίζει τη χώρα.

***

Τούτη τη διαπλοκή τη στηρίζουν και την αναπαράγουν, όλοι τους, παίζοντας το σικέ παιχνίδι Σημίτη - Χριστόδουλου, πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού. Και το πράττουν αδιάντροπα:

  • ο μεν πρωθυπουργός (και οι ΣΥΝ αυτώ) που αναζητά αναβάπτιση του φαρισαϊκού «εκσυγχρονισμού» του σε μια στημένη αντιπαράθεση με το ράσο, το οποίο ράσο, όμως, προχτές από το Αργος το κάλεσε να του καταθέσει προτάσεις για το πόσα δισεκατομμύρια θα του χορηγήσει από το Γ` ΚΠΣ (!)
  • ο δε Χριστόδουλος, που, με τη βοήθεια της ΝΔ, στο όνομα της επίγειας εξουσίας του, δε διστάζει να καπηλευτεί την πίστη των ανθρώπων, φτιάχνοντας «στρατούς», για να εισέλθουν στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι υπό τη σημαία του «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Αυτή η εικόνα, η εικόνα μιας Ελλάδας του κίβδηλου «εκσυγχρονισμού» και της «ελληνοορθόδοξης» δεσποτείας, είναι πιστό αντίγραφο των «αντιμαχόμενων» ηγητόρων της. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο λαός απαιτείται να αποδώσει «τα του Θεού τω Θεώ και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», που σημαίνει: Πλήρης, απόλυτος, οριστικός και ξεκάθαρος διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Για να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Και η κρατικοδίαιτη εκκλησία και η «θεομπαίχτρα» εξουσία των μονίμως σταυροκοπούμενων κυβερνώντων.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ