Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν υφίσταται θέμα διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους»

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ αποκαλύπτει τη συμπαιγνία κυβέρνησης - ιεραρχίας στο θέμα των ταυτοτήτων

Απόδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης, αλλά και της συμπαιγνίας με την ιεραρχία για το θέμα των ταυτοτήτων, συνιστά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. «Το θέμα αυτό δεν υφίσταται, αφού μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα», δήλωσε χτες ο κ. Ρέππας. Υπενθυμίζουμε ότι στην προχτεσινή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το θέμα αυτό αναφερόταν: «Η άρνηση της κυβέρνησης, μαζί και της ΝΔ, να ψηφίσουν υπέρ του πλήρους και σαφούς διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, διατηρεί το έδαφος, στο οποίο στηρίζεται η ηγεσία της Εκκλησίας για να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή, ακόμη και να απειλεί, με δηλώσεις και ενέργειες ασυμβίβαστες και με τη θρησκευτική λειτουργία της».

Χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο ζήτησε «να ασκήσει την παρέμβασή του προς την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος με την Πολιτεία». Αρνητική προς την έκκληση του κ. Χριστόδουλου, και επικριτική για τις θέσεις και τις ενέργειες της Ιεράς Συνόδου, ήταν η απάντηση του Κ. Στεφανόπουλου. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εξήγησε ότι οι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία (στην οποία αναφέρθηκε την Τρίτη ο κ. Χριστόδουλος), μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και οι προς τούτο διαδικασίες προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Βάσει αυτών δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των ταυτοτήτων. Οι πάντες έχουν υποχρέωση συμμορφώσεως προς τους κανόνες του ισχύοντος Δικαίου και ότι οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατό να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος».

Η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε δεκτή, όπως ήταν φυσικό, με έκδηλη ευαρέσκεια από την κυβέρνηση. Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες υποδέχτηκαν τη δήλωση του κ. Στεφανόπουλου με το σχόλιο: «Αξιος, ανταποκρίθηκε με πληρότητα στο ρόλο του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς, χτες, για το πώς σχολιάζει την αναφορά του αρχιεπισκόπου σε «χριστιανική ελληνική Πολιτεία», δήλωσε ότι η Ελλάδα αναφέρεται και αναγνωρίζεται διεθνώς ως Ελληνική Δημοκρατία. «Οι χαρακτηρισμοί αυτοί μας οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Αν γινόταν δεκτή αυτή η ορολογία, θα ήμασταν ένα θεοκρατικό καθεστώς. Η Εκκλησία ομνύει στο όνομα της Δημοκρατίας, αλλά όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς, το λιγότερο που δημιουργεί είναι παρεξηγήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Σε παρέμβασή του, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην άρνηση της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, έκανε λόγο για «βαριά συνταγματική ανωμαλία» και πρότεινε τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος από τη Βουλή.

Χτες, εξάλλου, η Συνοδική Επιτροπή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε: «Εχουμε προτείνει συγκεκριμένη λύση που είναι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ο κ. Σημίτης ακολουθεί ολισθηρό δρόμο διχασμού και φανατισμού, τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει ούτε να ταυτίζονται ούτε να εχθρεύονται την εκκλησία».

Οι επαφές της Επιτροπής των ιεραρχών θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Σήμερα στις 13.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ νωρίτερα, στις 12.00, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. Την Παρασκευή, στις 10.30, θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Τσοβόλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Πέμπτη η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (2008-01-29 00:00:00.0)
Κήρυγμα εμπαιγμού (2005-03-16 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Γεωργίας (2004-05-15 00:00:00.0)
Η διελκυστίνδα κυβέρνησης - ιεραρχίας συνεχίζεται (2001-08-31 00:00:00.0)
Αντάλλαξαν «συγχωροχάρτια» και οράματα (2001-05-05 00:00:00.0)
Κήρυγμα σκοταδιστικού χαρακτήρα (2000-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ