Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Κήρυγμα σκοταδιστικού χαρακτήρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ως αφορμή για μια, σκοταδιστικού χαραχτήρα, επίθεση εφ' όλης της ύλης χρησιμοποιεί, πλέον, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - αξιοποιώντας και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για το χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος - την υπόθεση που έχει προκύψει με την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των Ελλήνων πολιτών.

Από άμβωνος του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ο Αρχιεπίσκοπος κήρυξε την Κυριακή εκστρατεία κατά πάντων που αμφισβητούν το ρόλο του, παίρνοντας αφορμή από το θέμα των ταυτοτήτων. «Η πίστη μας, είπε, είναι το δομικό στοιχείο της ταυτότητάς μας, γι' αυτό γίνεται λυσσαλέος πόλεμος τις τελευταίες ημέρες για να πάψει να υπάρχει αυτό το στοιχείο που συνθέτει την αυτοσυνειδησία μας. Είμαστε Ευρωπαίοι και δεν το αρνείται κανείς, αλλά δε θα ξεπουλήσουμε τα πάντα για να μας αναγνωρίζουν οι σύγχρονοι προοδευτικάριοι».

Οσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων, ζήτησε την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Δεν θα γίνουμε, είπε, νεκροθάφτες του έθνους. Είμαστε περισσότεροι από αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν τον τόπο. Ο λαός προσυπογράφει αυτά που λέω. Ας γίνει δημοψήφισμα αν θέλουν». Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας ανέφερε: «Αν κάποιος δε θέλει να δηλώσει το θρήσκευμά του στις νέες ταυτότητες, η Εκκλησία λέει ότι πρέπει ασφαλώς να έχει το καθήκον και το δικαίωμα να το κάνει, δηλαδή να μη δηλώσει αν δε θέλει να δηλώσει. Αλλά όποιος θέλει να το δηλώσει να το κάνει». Δεν παρέλειψε δε, να στραφεί ενάντια στους αόρατους εχθρούς της Εκκλησίας, των οποίων «ενδόμυχη επιθυμία τους είναι να γίνει η Ελλάδα ένα λαϊκό κράτος που δε θα έχει θρήσκευμα, δε θα έχει θρησκεία, δε θα ενδιαφέρεται για ποια θρησκεία έχουν οι πολίτες του, σιγά σιγά να προσέλθει μια άμβλυνσις του θρησκευτικού συναισθήματος και αποδέσμευσις και απομάκρυνσις του λαού από την Εκκλησία και της Εκκλησίας από το λαό».

Σχετικά με τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που ανακοινώθηκαν χτες, η Εκκλησία επίσημα τηρεί στάση αναμονής, δηλώνοντας αρμοδίως ότι αναμένει για να τοποθετηθεί στις θέσεις της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππαςδήλωσε ότι η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις ταυτότητας και απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Ωστόσο, κάλυψε τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος, είπε, «είναι μέλος της κυβέρνησης, δε λειτουργεί αυτόνομα». Και ζήτησε «να καταστεί και πάλι σαφές ότι οι ρόλοι είναι διακριτοί», εννοώντας Εκκλησίας και κράτους. «Η οριοθέτησή τους είναι τόσο σαφής, ώστε να μην επιτρέπεται οποιαδήποτε σύγχυση. Η πολιτεία, η κυβέρνηση, με την εντολή του λαού, ασκεί τα καθήκοντά της για θέματα που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες. Η Εκκλησία, βεβαίως, ασχολείται με τα του Οίκου της και έχει τη δυνατότητα να σχολιάζει θέματα της επικαιρότητας, γενικότερου ενδιαφέροντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ