Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με αυξημένη απαιτητικότητα για το Λαϊκό Μέτωπο

Από περιοδεία υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Από περιοδεία υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Κρίσιμο στοιχείο στη δουλιά των κομμουνιστών μετά τις εκλογές αναδείχνεται η συνέχεια που πρέπει να δώσει πιο αποφασιστικά η οργάνωση σ' όλα τα μέτωπα πάλης για την προώθηση της πολιτικής του Κόμματος. Και η οργάνωση, βγαίνοντας πιο ώριμη από τη μάχη των εκλογών σε εμπειρία, αλλά και ιδεολογικοπολιτικά στο ζήτημα της προώθησης του Λαϊκού Μετώπου και της πολιτικής των συνεργασιών, έδειξε ότι μπορεί να προχωρήσει βελτιώνοντας τη λειτουργία της στη βάση της πολιτικής του Κόμματος και της όξυνσης της ταξικής πάλης.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε η ολομέλεια της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, που συζήτησε τα συμπεράσματα από την τελευταία εκλογική μάχη, εγκρίνοντας ομόφωνα τη σχετική εισήγηση του Γραφείου.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι έγινε σημαντική δουλιά για την προβολή του πολιτικού στόχου του Κόμματος, με αδυναμίες βέβαια και παραλείψεις. «Το κομματικό δυναμικό είναι πιο ώριμο τώρα, γύρω από την πολιτική του Μετώπου σπείραμε αρκετά σε επίπεδο κοινωνίας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση, που παράλληλα διαπιστώνει ότι «είναι προφανές πως απαιτείται πολλή δουλιά ακόμα για τη βαθύτερη κατανόηση της πολιτικής του Μετώπου, τη μεγαλύτερη δυνατότητα εκλαϊκευσής του με βάση τα προβλήματα που βιώνει ο κόσμος και το αρμονικό δέσιμο με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με τη Λαϊκή Εξουσία».

Αναγκαιότητα το ισχυρό ΚΚΕ


Σ' αυτή την προοπτική, όπως τονίστηκε, προβάλλει πάνω απ' όλα η αναγκαιότητα για ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό όχι με την έννοια, απλώς, ενός καλού εκλογικού ποσοστού, αλλά με την ανάπτυξη στρατολογιών, συνεχών και διευρυνόμενων δεσμών με τις μάζες, τους συσχετισμούς στην εργατική τάξη, την αγροτιά, τους ΕΒΕ, στην κοινή πάλη των συμμάχων, στην ικανότητα να διευρύνονται τα αιτήματα σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική, δημοκρατική κατεύθυνση, στη συσπείρωση και πάλη για αυτά, στην καλή λειτουργία, στην καλλιέργεια της πειθαρχίας και στη βαθύτερη κατανόηση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

Ισχυρό όπλο της οργάνωσης, επισημάνθηκε, είναι η ιδεολογική πολιτική δουλιά, που πρέπει να γίνεται με την πολιτική του Κόμματος, με κύριο περιεχόμενο τα ζητήματα που αφορούν την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου. Κι εδώ επισημάνθηκε πως χρειάζεται οργανωμένη συστηματική προσπάθεια, να βαθύνουμε στα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην προβολή της πολιτικής μας. Και το ζήτημα είναι και πόσο αξιοποιούμε τα κομματικά υλικά και το «Ριζοσπάστη» ώστε να αφομοιώνουμε την πολιτική μας και να μπορούμε καθημερινά να δίνουμε τη μάχη, όπως τόνισε μια συντρόφισσα.

Ευρύτερα αποδεκτή η πολιτική μας

Ιδιαίτερα για τα εκλογικά αποτελέσματα στην περιοχή Θεσσαλονίκης - όπου το Κόμμα εξέλεξε δύο βουλευτές - τονίζεται ότι ήταν καρπός της πολιτικής γραμμής του Κόμματος, των παρεμβάσεων και της κομματικής δουλιάς των ΚΟ, της σύνθεσης των ψηφοδελτίων μας. Το κύρος του Κόμματος βγαίνει πολύ μεγαλύτερο μετά τις εκλογές, διαπιστώνεται. «Τα ποσοστά δε δείχνουν ούτε την πολιτική του Κόμματος ούτε τη δουλιά της οργάνωσης. Ομως, αναγνωρίζεται και γίνεται ευρύτερα αποδεκτή η πολιτική μας και έχει ανέβει το ειδικό βάρος του Κόμματος», επισήμανε χαρακτηριστικά ένας σύντροφος.

Οσον αφορά ειδικότερα τη δουλιά των ΚΟ, επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας τεράστιος όγκος δουλιάς που ήταν συγκριτικά ανώτερη από τις προηγούμενες εκλογικές μάχες. Περισσότεροι σύντροφοι μπήκαν στη μάχη, πιο ολοκληρωμένα παρουσιάσαμε την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Το ζήτημα βέβαια είναι να δούμε τη δουλιά μας σε σχέση με τις απαιτήσεις της εποχής μας, επισήμανε ωστόσο κάποιος ομιλητής. Και απ' αυτή την άποψη οφείλουμε να ανεβάσουμε την προσφορά μας όλοι για να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά.

Σημαντική σημειώνεται, ειδικότερα, η συμβολή της ΚΝΕ σ' αυτήν την εκλογική μάχη. Οι οργανώσεις της δούλεψαν καλύτερα, συγκροτημένα και με σχέδιο κατά τομέα πραγματοποίησαν εκατοντάδες εξορμήσεις σε χώρους νεολαίας. Ετσι η οργάνωση της ΚΝΕ βγαίνει πιο ώριμη απ' την εκλογική μάχη. «Υπάρχουν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία στη δράση μας. Ομως πρέπει να βλέπουμε την προοπτική. Τη συνέχεια και ανάπτυξη των δεσμών μας, πώς θα συνεχίσουμε στους νέους χώρους που μπήκαμε και πώς θα συνεχίσουμε στρατολογίες, πώς θα δένουμε με την προοπτική του Μετώπου την καθημερινή πρωτοπόρα δράση που πρέπει να έχουμε», τονίστηκε.

Πολύτιμη πείρα με τις συνεργασίες

Καρπός της δουλιάς της Οργάνωσης ήταν η σημαντική συσπείρωση που επιτεύχθηκε γύρω από το Κόμμα και την πολιτική του. Στη βάση αυτή εκφράστηκαν και οι συνεργασίες στο ίδιο το ψηφοδέλτιό μας ευρύτερων αγωνιστών. Πολιτικές συνεργασίες, οι οποίες, όπως επισημάνθηκε και σε ομιλίες συντρόφων, «γίνονται αποδεκτές απ' όλη την κομματική δύναμη, ενώ ο κόσμος τις αποδέχεται, γι' αυτό μας χτυπάνε τα συγκροτήματα». Οι συνεργασίες αυτές, τονίστηκε στην ολομέλεια, δίνουν πολύτιμη πείρα για τις παραπέρα προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για τις συμμαχίες στο Μέτωπο. Οι συμμετοχές των ξεχωριστών προσώπων, αλλά και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης κρίνεται ότι βοήθησαν σημαντικά και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Και βεβαίως η προσπάθεια της οργάνωσης πρέπει να συνεχιστεί με τον κόσμο και, ειδικότερα, τους ανθρώπους που προσέγγισαν και προσεγγίζουν το Κόμμα μας.

Ολη αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την κομματική δουλιά. Κι αυτό σημαίνει: Κόμμα ιδεολογικά και πολιτικά εξοπλισμένο και ατσαλωμένο, ικανό να μάχεται ανυποχώρητα με τις ιδέες και τις πολιτικές θέσεις του, ν' αντέχει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να είναι προετοιμασμένο για σκληρούς ταξικούς αγώνες. Στην κατεύθυνση αυτή η εισήγηση, που εμπλουτίστηκε με τις παρεμβάσεις των συντρόφων, αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης της οργάνωσης που αφορά: Από τη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΟΒ και στη δράση στα μέτωπα πάλης του λαού, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ΠΑΜΕ μέσα από τη δράση για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων όπως με τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό,τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Επίσης, στο μέτωπο Παιδείας και για τη διεύρυνση των Αντιπολεμικών Κινήσεων και μέσα από τη δράση των μαζικών φορέων, στα μέτωπα πάλης των αγροτών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ