Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανοίγει το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας

Δε βρίσκει απήχηση ούτε στα στελέχη της ΝΔ η προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να αποδώσει την εσωκομματική κρίση σε διαπλεκόμενα συμφέροντα . Παρέμβαση Γ. Βαρβιτσιώτη απάντηση στη Ρηγίλλης.

Οξύνονται και διευρύνονται τα μέτωπα εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη ΝΔ, ενώ η προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος να αποδώσει την εσωκομματική εσωστρέφεια και κρίση σε εξωκομματικούς οικονομικούς παράγοντες, μάλλον δε βρίσκει πολλούς οπαδούς μεταξύ των στελεχών της. Χτες επιβεβαιώθηκε με σαφή τρόπο η κόντρα μεταξύ της Ρηγίλλης και του Γ. Βαρβιτσιώτη, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που εκτιμούν, για πρώτη φορά, ότι έχει ανοίξει το παιχνίδι της διαδοχής και σε αυτό αποδίδουν το γεγονός ότι το «κουβάρι της αμφισβήτησης» επιλογών του Κ. Καραμανλή ξεδιπλώνεται ολοένα και περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με απρόβλεπτες εξελίξεις και επιπτώσεις.

Η σημαία της μάχης κατά των διαπλεκομένων και της ισχυρής αντιπολίτευσης που επέσεισε προχτές από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν πείθει ούτε τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, τα οποία σπεύδουν να χαρακτηρίσουν πρόσκαιρο και συγκυριακό τον αγώνα κατά της διαπλοκής, ο οποίος έχει απλά σαν στόχο να στείλει σαφές μήνυμα στην άλλη πλευρά «να αφήσει ήσυχη τη ΝΔ».

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας προχτές στη συνεδρίαση του πολιτικού και κοινωνικού συμβούλιου του Νομού Θεσσαλονίκης απέδωσε την εσωκομματική κρίση σε διαπλεκόμενα συμφέροντα. Το επόμενο διάστημα, είπε, είναι κρίσιμο για πολλά και πολύ σοβαρά ζητήματα και γι' αυτό «κάποιοι θέλουν να αποδυναμώσουν τη δράση μας και να στρέψουν χαμηλά την προσοχή των Ελλήνων, δε θέλουν ισχυρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση και δε θέλουν οι Ελληνες να αντιλαμβάνονται τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις τους». Δε θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν ισοπεδώνουμε τίποτα αλλά δε χαριζόμαστε σε κανένα, τόνισε. Ως παράδειγμα ανησυχητικών μεθοδεύσεων έφερε τα όσα έγιναν πρόσφατα στον ΟΤΕ, τα οποία, όπως είπε, «δίνουν το στίγμα και την κατεύθυνση της πορείας εκείνων που παίρνουν τις αποφάσεις». Η κυβέρνηση, ανέφερε, προχωρά στην πέμπτη αλλαγή ηγεσίας του ΟΤΕ και γίνεται «τσάρος» στον Οργανισμό ένα πρώην στέλεχος της «Ιντρακόμ». Από το βιογραφικό του όμως, πρόσθεσε, αποσιωπάται η παραπάνω προϋπηρεσία του. Χωρίς να αναφέρει το όνομά του είπε ότι ο Ν. Μανασής αναλαμβάνει και τη θέση του προέδρου και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και γίνεται «παντοκράτορας ή εκτελεστής παντοκράτορα». Τα ίδια και χειρότερα, συμπλήρωσε, γίνονται στην «Ολυμπιακή». Στην ίδια ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την προσήλωσή του στο «μεσαίο χώρο», τον οποίο προσδιόρισε ως «φιλελευθερισμό με κοινωνική αλληλεγγύη» και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη νέα οργανωτική και λειτουργική δομή του κόμματος που θα απασχολήσει το έκτακτο συνέδριο. Το διαφορετικό κλίμα που επικρατεί στη ΝΔ φάνηκε καθαρά στη συνεδρίαση του νομαρχικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ορισμένα στελέχη (Ταχιάος, Ψωμιάδης, κ.ά.), ευθέως αμφισβήτησαν απόψεις και θέσεις του προέδρου της ΝΔ, πράγμα αδιανόητο πριν από λίγες μέρες.

Απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ βρέθηκε χτες ο Γ. Βαρβιτσιώτης, τον οποίο η Ρηγίλλης θεωρεί υπεύθυνο για την τροπή που πήρε η υπόθεση Καρατζαφέρη ενώ δημοσιεύματα φιλικής προς τη Ρηγίλλης εφημερίδας τον εμφανίζουν ως πρωταγωνιστή της συνωμοσίας των διαπλεκομένων σε βάρος του κόμματος. Σε χτεσινή του δήλωση ο Γ. Βαρβιτσιώτης αποδοκιμάζει «τα νοσηρά σενάρια κατά φαντασίαν συνωμοσίας» και τονίζει ότι η ηγεσία δε δικαιούται να πέσει θύμα τους. Επισημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα κατά της διαπλοκής, αλλά ταυτόχρονα, ζητά να αποστασιοποιηθεί από κέντρα παραπληροφόρησης και να ενισχύσει περισσότερο την πολυσυλλεκτικότητά της και το άνοιγμα προς το μεσαίο χώρο. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι δεν τον αγγίζουν τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να συμμετάσχει σε συνωμοσίες. Η δήλωση του Γ. Βαρβιτσιώτη έχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεργατών του, στο στόχαστρο το παιχνίδι που κάνει σε βάρος του η Ρηγίλλης και ειδικότερα ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος.

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει ο αριθμός των στελεχών που με δηλώσεις τους αμφισβητούν επιλογές της ηγεσίας. Ο Π. Τατούλης επανέλαβε χτες (στο «Φλας») τη θέση για αναβολή του έκτακτου συνεδρίου και τάχθηκε υπέρ της συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ο Απ. Ανδρεουλάκος στο χτεσινό «Εθνος», ζητά να αξιοποιηθεί ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος σε άλλο τομέα, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ δηλώνει ότι δε βλέπει τέτοιο κίνδυνο «εφόσον στη ΝΔ οι παραδοσιακοί δεξιοί συμμετέχουμε ισοτίμως με τους κεντρώους ή μεσαίους»... Παράλληλα έχει προκαλέσει αίσθηση στη Ρηγίλλης γκάλοπ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα («Ημερησία») το οποίο εμφανίζει την Ντ. Μπακογιάννη και τον Δ. Αβραμόπουλο ως τους επικρατέστερους διαδόχους για την ηγεσία της ΝΔ με υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Το γκάλοπ αυτό θεωρείται ως επιβεβαίωση των σεναρίων πως έχει αρχίσει ήδη το παιχνίδι της διαδοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ