Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ακαταμάχητος

Μαχητικές οι πορείες ειρήνης σε Λαμία, Χαλκίδα και Λιβαδειά

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία», «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο». Μ' αυτά και με άλλα αντιιμπεριαλιστικά - αντιπολεμικά και φιλειρηνικά συνθήματα, οι εργαζόμενοι, ο λαός, οι φιλειρηνιστές και η νεολαία σε τρεις πόλεις της Στερεάς - Εύβοιας, βάδισαν την Κυριακή και την προηγούμενη Παρασκευή στα βήματα του «Οδοιπόρου της Ειρήνης» του μαχητή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Από τη Χαλκίδα και Λιβαδειά την Κυριακή και από τη Λαμία την προηγούμενη Παρασκευή, στις πορείες Ειρήνης και στα συλλαλητήρια το μήνυμα, που «έφυγε» προς τους Αμερικανο-Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ και τα «τσιράκια» τους, τις φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις ανάμεσά τους και την ελληνική ήταν σαφές: ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ακαταμάχητος, μπορεί να ανατραπεί η «νέα τάξη πραγμάτων», όταν ο λαός, όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να επιβάλουν τη Νέα Τάξη της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης.

Στη Λαμία

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πάρκου, και οι συγκεντρωμένοι έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα στους εργαζόμενους και το λαό να διαδηλώσουν το ΟΧΙ στον ευρωατλαντικό φασισμό, και κατά του ζοφερού μέλλοντος, που μας επιφυλάσσει η «παγκοσμιοποίηση». Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Λαμίας μίλησε ο Χρ. Φουσέκης, ενώ χαιρέτισαν ο νεολαίος Β. Καστριτσέας από τη ΝΔΕ και εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, ο Α. Μούσης.

Την Κυριακή, 14 Μάη, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με πορείες Ειρήνης που έγιναν από Ν. Αρτάκη - Χαλκίδα στην Εύβοια και Καρακόλιθο - Λιβαδειά στη Βοιωτία.

Στη Χαλκίδα

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η ΝΔΕ, οι Δήμοι Χαλκίδας και Ν. Αρτάκης, το παράρτημα της ΠΕΑΕ και το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών, συνδιοργάνωσαν την πορεία Ν. Αρτάκη - Χαλκίδα (8 χλμ.). Στην αφετηρία σε μικρή εκδήλωση που έγινε, διαβάστηκε ποίημα από μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά του πολέμου και χαιρέτισε ο δήμαρχος Ν. Αρτάκης, Τηλ. Χατζηγιαννακέρης. Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία με συνθήματα και τραγούδια αντιιμπεριαλιστικά - αντιπολεμικά, οι φιλειρηνιστές που συμμετείχαν, έδωσαν το χαρακτήρα της εκδήλωσης, ενώ βρήκε τη θετική ανταπόκριση των οδηγών (η πορεία κινούνταν στο ένα διάζωμα της ΕΟ Χαλκίδας - Ιστιαίας) όσο και των κατοίκων της Αρτάκης και της Χαλκίδας. Καταλήγοντας η φιλειρηνική πορεία στην παραλία της Χαλκίδας, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου της πόλης ο Τηλ. Ζήκος δημοτικός σύμβουλος και μίλησε εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης.

Στη Λιβαδειά

Από τον Καρακόλιθο, όπου το πρωί της Κυριακής (11 π.μ.) τα παραρτήματα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ, οι δήμοι Λιβαδειάς και Διστόμου και οι συγγενείς των θυμάτων τέλεσαν το ετήσιο μνημόσυνο των 123 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 24 Απρίλη 1944, ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα η πορεία των φιλειρηνιστών προς τη Λιβαδειά, στα πλαίσια του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Θήβας - Λιβαδειάς, η ΝΔΕ, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. H πορεία βάδισε τα 10 χιλιόμετρα από τον Καρακόλιθο στη Λιβαδειά και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μίλησε η Τ. Κοντογιάννη, εκπρόσωπος της επιτροπής ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ