Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
«Τη χειραγώγηση της Εκκλησίας θέλουν οι καναλάρχες»

Για την ωφελιμότητα και την επικινδυνότητα των μέσων ενημέρωσης μίλησε ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Εκκλησία και ΜΜΕ», που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από τις 12 μέχρι τις 14 του Μάη. Το διεθνές συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και το περιοδικό «Θεός και θρησκεία».

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για «εκδοτικό και επικοινωνιακό κατεστημένο», που προσπαθεί να «επιβάλει ένα καθεστώς προστασίας και διαμεσολάβησης», το οποίου «οι επιλογές και ο ρόλος δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια και την ηθική».

Αναφερόμενος στο ρόλο των εκδοτών και χρησιμοποιώντας μια έκφραση του καθηγητή Γ. Κοντογιώργη, με την οποία συμφωνεί, είπε ότι οι ιδιοκτήτες και οι εκδότες «έχουν ιππεύσει» επί των μέσων επικοινωνίας «με ομολογούμενη επιδίωξη τη χειραγώγηση της εξουσίας και διά μέσου αυτής την ιδιοποίηση σημαντικής περιοχής του δημοσίου χώρου, της πολιτικής, ακόμη και της εκκλησιαστικής ζωής».

Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσωπική του εμπειρία και την αντιμετώπιση που είχε από τα μέσα ενημέρωσης, όταν διεκδίκησε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για σκοπιμότητες διάφορων παραγόντων και τα επιβαρυντικά στοιχεία που διοχέτευσαν στον Τύπο σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και άφησε να εννοηθεί ότι όλα αυτά είχαν ως συνέπεια να μην εκλεγεί στη θέση του αρχιεπισκόπου.

Σχετικά με την κριτική που δέχτηκε από τον μητροπολίτη Πειραιά, κ. Καλλίνικο, επειδή ανέλαβε τη συνδιοργάνωση του συνεδρίου, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι «θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση και σ' αυτούς που είπαν ότι στο συνέδριο θα γίνουν σημεία και τέρατα».

Τέλος, σε ερώτηση αν θα πρέπει η Εκκλησία της Ελλάδος να δημιουργήσει δικό της τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Προσωπική μου γνώμη είναι πως είναι δύσκολο να στηθεί μια ανεξάρτητη εκκλησιαστική τηλεόραση, γιατί λείπει το μπαρούτι (δηλαδή οι οικονομικοί πόροι) και μέχρι τώρα δε γνώρισα κανένα ισχυρό παράγοντα που να χρηματοδότησε τέτοιου είδους προσπάθειες, χωρίς να περιμένει κάτι».

Στο σημείο αυτό έκανε μια δήλωση με ιδιαίτερο νόημα: «Επ' ευκαιρία, είπε, ερευνήστε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας»! Οταν ρωτήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, αρνήθηκε να συμπληρώσει οτιδήποτε άλλο.

Στο συνέδριο μίλησαν και δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων, οι οποίοι εξέφρασαν σκεπτικισμό στο κατά πόσο ωφελεί την Εκκλησία η συχνή παρουσία εκπροσώπων της και κυρίως του Αρχιεπισκόπου, κ. Χριστόδουλου, στα τηλεοπτικά κανάλια.

Στο διεθνές συνέδριο για την «Εκκλησία και τα ΜΜΕ» έστειλε μήνυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος και ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Θεόκτιστος. Παραβρέθηκε ο μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι από τις μητροπόλεις Λέρου και Καλύμνου, Κορίνθου, Νικόπολης και Πρεβέζης, Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου, Μυτιλήνης, Ναυπάκτου και εκπρόσωπος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ