Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να εμπνεύσουμε και να στρατεύσουμε

Κλίμα γόνιμου προβληματισμού στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής

Οι συνεδριάσεις των Οργανώσεων, ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων για τις βουλευτικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους έχουν μεγάλη σημασία στη διαδικασία για τη διατύπωση των τελικών εκτιμήσεων του Κόμματος για τις εκλογές, αλλά πολύ σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι πρέπει να σηματοδοτήσουν και να αποτελέσουν την αρχή των νέων προσπαθειών που απαιτούνται από τους κομμουνιστές και τις Οργανώσεις τους, για να οργανώσουνε την από εδώ και πέρα δουλιά τους. Αυτό ενδεχόμενα ήταν και το κύριο συμπέρασμα από τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αττικής του ΚΚΕ, που εξέτασε τη δουλιά των Κομματικών Οργανώσεων στις εκλογές του περασμένου μήνα.

Οπως σημειώνεται στην εισήγηση του Νομαρχιακού Γραφείου, αλλά και σύμφωνα με τις παρεμβάσεις που έγιναν στη συνεδρίαση της ΝΕ, η προεκλογική δουλιά της Κομματικής Οργάνωσης κρίνεται ικανοποιητική. Η προετοιμασία για την εκλογική μάχη ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά όπως είναι κατανοητό μεγάλες κομματικές δυνάμεις ρίχτηκαν στη μάχη της αντιμετώπισης των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε κατά κύριο λόγο περιοχές που ανήκουν στη Νομαρχιακή της Αττικής. Στην πορεία η δουλιά κλιμακώθηκε μ' ένα ουσιαστικό άνοιγμα της οργάνωσης, στα εργοστάσια και τους τόπους δουλιάς, στους δήμους και τις κοινότητες, με περιοδείες στελεχών και υποψηφίων. Καλύτερη ήταν αυτή τη φορά η δουλιά που έγινε στους χώρους της νεολαίας με συσκέψεις και περιοδείες σε στέκια νεολαίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις κάλπες: Ο δικομματισμός, αυξάνοντας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το άθροισμα των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκέντρωσε περί το 84% των ψήφων. Το ΚΚΕ αύξησε τις ψήφους του κατά 1.237. Τα υπόλοιπα κόμματα έχασαν 12.658 ψήφους.

Πλούσια εμπειρία

Η Νομαρχιακή της Αττικής είναι μια Οργάνωση που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δήμων, κοινοτήτων και συνοικιών της περιοχής, αφού ουσιαστικά αγκαλιάζει περιμετρικά ολόκληρη την Αθήνα και τον Πειραιά. Ξεκινά από την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο, μέσω των δυτικών συνοικιών της πρωτεύουσας φτάνει μέχρι τον Αγιο Στέφανο και τον Αυλώνα, επεκτείνεται σ' ολόκληρα τα Μεσόγεια και φτάνει μέχρι το Λαύριο. Πάντως, οι εικόνες και οι εμπειρίες, που μετέφεραν στη συνεδρίαση για την προεκλογική δουλιά τα μέλη της ΝΕ, είναι κοινές για ολόκληρη την Οργάνωση: Οι κομμουνιστές μπήκαν στη μάχη των εκλογών και κατάφεραν να ανοιχτούν σε πολύ κόσμο. Μιλώντας με τους ψηφοφόρους, δύσκολα έβρισκε κανείς κάποιους που διατύπωναν αντιρρήσεις ή τάσσονταν ενάντια στις προτάσεις του ΚΚΕ. Πολλοί, μάλιστα, ήταν εκείνοι που με ιδιαίτερα θετικό τρόπο υποδέχτηκαν τους κομμουνιστές, υπερθεματίζοντας για τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος στα κεντρικά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τους εργαζόμενους. Η εικόνα αυτή δημιούργησε ένα αντίστοιχο κλίμα στις κομματικές δυνάμεις, που περίμεναν ένα θετικότερο αριθμητικά αποτέλεσμα. Εκείνο που, όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις, δεν πάρθηκε στο βαθμό που έπρεπε υπόψη ήταν τόσο η εκβιαστική τακτική που ακολούθησαν οι ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, όσο και το άλμα που πρέπει να κάνει ο μέσος ψηφοφόρος ώστε να εκδηλώσει στο τέλος τη φραστική συμφωνία του με τους κομμουνιστές σε ψήφο προς το ΚΚΕ. Αλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ΝΕ, τις τελευταίες μέρες πέρα από τα διάφορα αποπροσανατολιστικά και εκβιαστικά διλήμματα, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού σε πολλές περιοχές της Αττικής αξιοποίησαν ένα παλιό και δοκιμασμένο τρόπο δουλιάς: Την πολιτική δουλιά σπίτι το σπίτι και την εξασφάλιση της προσωπικής δέσμευσης των ψηφοφόρων με διάφορα κόλπα και τρικ.

Με αφορμή την παραπάνω πείρα, στη Νομαρχιακή Επιτροπή αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα γόνιμος προβληματισμός τόσο για το χαρακτήρα και τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές, όσο και για το χαρακτήρα του Κόμματός μας και τι κάθε φορά προσδοκούμε από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Εκείνο πάντως που αποτέλεσε κοινή διαπίστωση και εκτίμηση ήταν ότι οι Κομματικές Οργανώσεις χρειάζεται να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο και να να βαθύνουν τους δεσμούς τους με την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους.

Να εμπνεύσουμε και να στρατεύσουμε

Ο στόχος που έχουμε ως Κόμμα, να πείσουμε, να εμπνεύσουμε και να στρατεύσουμε την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους στην υπόθεση της δημιουργίας του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, είπε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος. Πολύ περισσότερο, πρόσθεσε, που οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε απαιτούν ενιαίο, καλά σχεδιασμένο και απόλυτα στοχοπροσηλωμένο τρόπο δουλιάς, ο οποίος θα συνδυάζει τη δράση και το σωστό προσανατολισμό. Ο ομιλητής - αναφερόμενος και στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στη ΝΕ - ανέλυσε ζητήματα που συνδέονται με την ωρίμανση των ψηφοφόρων, ώστε να μην υποκύπτουν στα διλήμματα και τους εκβιασμούς που ασκούνται από τους φορείς της εξουσίας και τόνισε ότι η διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης δε λύνεται με τη δίμηνη ή τρίμηνη προεκλογική δουλιά. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε γενικότερα στη διαδικασία των εκλογών στην καπιταλιστική κοινωνία, σημειώνοντας πως δε χρειάζεται να απολυτοποιούνται. Ολοι μας, χωρίς εξαίρεση - είπε χαρακτηριστικά - θα επιθυμούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο ποσοστό στις εκλογές, αλλά εξήγησε πως ακόμα και 1 ή 2 μονάδες να ήταν αυξημένο το ποσοστό του Κόμματος, αυτό δε θα υποδήλωνε κάποια διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά για το επίπεδο στο οποίο σήμερα βρίσκεται το μαζικό λαϊκό κίνημα. Ο Γ. Ποσοτίδης ανάλυσε τη θέση του Κόμματος για τις συνεργασίες που μπορεί να γίνονται στα πλαίσια μιας εκλογικής αναμέτρησης και τη στρατηγική των συμμαχιών του ΚΚΕ, εξηγώντας το πόσο διαφορετικό είναι το ένα από το άλλο ζήτημα. Μπορούμε είπε και πρέπει να επιζητούμε συνεργασίες στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ με παράγοντες, προσωπικότητες και εκπροσώπους διαφόρων φορέων και μαζικών οργανώσεων. Ωστόσο, για την εξασφάλιση μιας συμμαχίας απαιτείται η ύπαρξη ενός ελάχιστου προγράμματος σύμπτωσης απόψεων, συναποδοχής στόχων και από κοινού δράσης για την προώθησή τους. Σχετικά με τις αιτιάσεις που προβάλλονται από ορισμένους κύκλους σύμφωνα με τους οποίους το ΚΚΕ δεν έχει πρόταση εξουσίας, ο ομιλητής τόνισε πως η πρόταση για το Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό- Δημοκρατικό Μέτωπο είναι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Οσοι ζητούν εκπτώσεις από το στόχο του Μετώπου - τόνισε - απλά μας ζητούν να διατυπώσουμε προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης του συστήματος, κάτι το οποίο πράγματι οι κομμουνιστές δε διαθέτουν.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε σε ζητήματα που συνδέονται με την ανάγκη καλύτερης λειτουργίας των Κομματικών Οργανώσεων, την προϋπόθεση για ακόμα πιο συστηματική - και σε ποσότητα και σε ποιότητα - δουλιά των κομματικών μελών. Τέλος, έχοντας υπόψη του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου στον οποίο δρα η συγκεκριμένη ΝΕ, ο Γιάννης Ποσοτίδης αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της δουλιάς των κομμουνιστών στην εργατική τάξη, τη νεολαία και τα μεσαία στρώματα. Παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο χώρο δράσης της ΝΕ, όπου είναι συγκεντρωμένα μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, επισημάνθηκε η ανάγκη να τεθούν στόχοι για συνεχή και καλά σχεδιασμένη δράση των Κομματικών Οργανώσεων στους χώρους δουλιάς, όπως επίσης και οργανωτικά θέματα καλύτερης διάταξης των μελών και στελεχών της Οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ