Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γνωστή η «ταυτότητα» του κ. Χριστόδουλου

Μήπως θα ήθελε ο κ. Χριστόδουλος να γράφουμε στις ταυτότητες και τον αριθμό των αμαρτημάτων, στα οποία υποπέσαμε πριν ακούσουμε κάποιο από τα ανέκδοτά του και (κατά τη δική του έκφραση) ...«ξεστραβωθήκαμε»; Μήπως θα ήθελε στο σημείο της ταυτότητας που γίνεται λόγος για την Αρχή από την οποία εκδίδεται το εν λόγω έγγραφο, αντί του «Ελληνική Δημοκρατία» να αναγράφεται «Ελληνο-Ορθόδοξη Δεσποτεία»; Το καθ' υπερβολήν σχήμα, με το οποίο τίθενται τα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα, επιλέχτηκε συνειδητά, διότι ο δρόμος που πορεύεται το εκκλησιαστικό κατεστημένο για να κατοχυρώσει τις εξουσίες του, οδηγούν σε υπερβολικά (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) αντιδραστικά πισωγυρίσματα.

***

Το δημόσιο έγγραφο που λέγεται ταυτότητα, με το οποίο ο πολίτης εμφανίζεται ενώπιον του στρατολογικού γραφείου, ή ενώπιον της Αστυνομίας, ή ενώπιον του εισαγγελέα, ή ενώπιον του σχολείου για να εγγράψει το παιδί του, δεν μπορεί πλέον να αποτελεί «κοριό» διά του οποίου θα ελέγχεται το πολιτικό, φιλοσοφικό, ή θρησκευτικό του φρόνημα (άσε που το αστικό κράτος κατά τη μετά - Σένγκεν εποχή έχει φτιάξει τόσους άλλους «κοριούς» που εκείνος της ταυτότητας έχει πια καταχωρηθεί στους «παλιάς τεχνολογίας»). Οσο για τα περί «δημοψηφίσματος» που λέει ο αρχιεπίσκοπος, μήπως θα ήθελε να κάνουμε δημοψήφισμα και για το αν θα σεβόμαστε τα δικαιώματα των μαύρων, ή των εχόντων προγαμιαίες σχέσεις, ή των ...απίστων; Μήπως θα ήθελε να αποφανθούμε μέσω δημοψηφίσματος για το αν θα ...παραχωρήσουμε το δικαίωμα της ύπαρξης (!), σε οιονδήποτε είναι διαφορετικός από τα «στάνταρ» που έχουν θέσει για να βαθμολογούν τους ανθρώπους τα παραθρησκευτικά σωματεία;

***

Το ιερατείο του ορθόδοξου φονταμενταλισμού, για μια ακόμα φορά, «εκτροχιάζεται». Απειλεί θεούς και δαίμονες! Την ίδια ώρα που υποδύεται τον «διωκόμενο»! Και υποδύεται τον «διωκόμενο», αξιοποιώντας ένα ρόλο δήθεν «μάρτυρα». Ρόλος, που έχει παραχωρηθεί στην Εκκλησία από την ίδια την κυβέρνηση και το κράτος. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να απαλλάξει την κοινωνία από το «θεόσταλτο φραγγέλιο», τότε θα έθετε σε αχρηστία το βασικό όπλο των υπέρμαχων του σκοταδισμού: Θα καταργούσε τη σύμφυση Κράτους - Εκκλησίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση, όχι μόνο έχει εξασφαλίσει, διά του Συντάγματος, αυτή την απαράδεκτη σύμφυση, αλλά πρωτοστατεί σε ένα «σικέ» παιχνίδι, με το οποίο αναπαράγεται το καθεστώς λειτουργίας της Εκκλησίας ως κρατικοδίαιτου μηχανισμού της κυρίαρχης τάξης, με στόχο τη συνειδησιακή παθητικοποίηση και συντηρητικοποίηση των μαζών, διά της ένεσης με το «όπιο» της μεταφυσικής.

***

Αυτό είναι το κύριο. Και το κύριο η κυβέρνηση δεν το θίγει κατ' ελάχιστο. Αντίθετα, μέσω μιας προπαγάνδας που δεν αφορά παρά μέτρα, απαραίτητα μεν, αλλά ταυτόχρονα στοιχειώδους «εκσυγχρονισμού» (ταυτότητες, κοσμική κηδεία κλπ.), προσπαθεί να συσκοτίσει την εξής αλήθεια: Οτι διατηρεί, συντηρεί και ενισχύει τα θεμέλια ενός συστήματος, που τα θεοκρατικά του χαρακτηριστικά (απαραίτητα για την - και δι' αυτού του τρόπου - παραχάραξη της ιστορίας και τη διαμόρφωση των πολιτικών πραγμάτων του τόπου), υπηρετούν την «ελέω Θεού» εφαρμογή και επιβολή εκείνων των «δογμάτων», που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της τάξης των εξουσιαστών.


Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ