Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων

Η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και ο «συντονισμός» των ευρωπαϊκών πολεμικών μονοπωλίων, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής πρώτης μέρες της συνόδου των υπουργών Αμυνας του WEAG - του κοινού ευρωπαϊκού οργανισμού εξοπλισμών που λειτουργεί στα πλαίσια της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και στον οποίο προεδρεύει η Ελλάδα - που πραγματοποιείται στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, κατά τη χτεσινή ομιλία του, έμμεσα προανήγγειλε νέα κούρσα εξοπλισμών και εξαφάνιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο όνομα της μείωσης του κόστους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τυποποίησης των εξοπλισμών. Επικαλέστηκε τις αποφάσεις των τελευταίων Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινής πολιτικής Αμυνας, για να επισημάνει ότι «μια κοινή εξωτερική πολιτική για να είναι αξιόπιστη χρειάζεται την υποστήριξη στρατιωτικής ισχύος». Αυτό, όπως είπε, προϋποθέτει την απόκτηση συγχρόνων οπλικών συστημάτων που συνεπάγεται αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Κάτι τέτοιο όμως, όπως διαπίστωσε, θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, για αυτό πρότεινε την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής εξοπλισμών.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι «οι εξοπλισμοί είναι βασική προϋπόθεση για την ικανότητα της Ευρώπης να προωθήσει τη δική της αμυντική ικανότητα». Αντικείμενο της συζήτησης στη σύνοδο των υπουργών του WEAG, είπε, ήταν η «δυνατότητα μείωσης του κόστους των εξοπλισμών, μέσα από μια τυποποίησή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή, κοινοί εξοπλισμοί για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για να ελέγξουμε, σε τελική ανάλυση, και τη διάσταση του κόστους, η οποία είναι πολύ βασική παράμετρος για την επιτυχία της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας».

Οσον αφορά το μέλλον της ΔΕΕ, υποστήριξε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ενωση ωριμάζουν ολοένα και περισσότερο οι σκέψεις να δημιουργηθούν αυτοτελώς, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φορείς που θα αναλάβουν το ρόλο που είχε μέχρι σήμερα η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση για την ασφάλεια των χωρών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ