Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Τέλος στην αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες

Δε θα αναγράφεται στις αστυνομικές ταυτότητες το θρήσκευμα, το δακτυλικό αποτύπωμα, το ονοματεπώνυμο του/της συζύγου, το επάγγελμα και η υπηκοότητα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη χτες ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής Κ. Δαφέρμο, είναι δεσμευτική για τη διοίκηση. Η απόφαση τής Αρχής θα κοινοποιηθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ισχύς της θα πρέπει να αρχίσει μετά από δύο μέχρι τρεις μήνες.

Ανάλογη θέση είχε εκφράσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν εφαρμοστούν, προβλέπονται κυρώσεις.

Το μπαλάκι πλέον πέφτει στην κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Η Αρχή Δεδομένων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι εξετάζοντας το σκοπό της επεξεργασίας και της αρχειοθέτησης των προσωπικών δεδομένων, έκρινε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες δεν είναι νόμιμη.

Ουσιαστικά, η Αρχή Δεδομένων προχώρησε ακόμη πιο μπροστά από τις απόψεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, ο οποίος στο θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων είχε κάνει λόγο μόνο για την αναγραφή του θρησκεύματος.

Ο πρόεδρος της Αρχής Κ. Δαφέρμος, σχολιάζοντας τις απόψεις που εκφέρονται από διάφορους φορείς για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος, ήταν κατηγορηματικός και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο «συνιστά άνιση μεταχείριση και διάκριση», προσθέτοντας πως αν ο καθένας θα μπορούσε να αναγράφει ό,τι θέλει στην ταυτότητά του, τότε ενδεχομένως κάποιοι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσαν να ζητήσουν να αναγράφεται αυτό στην αστυνομική ταυτότητα, προσδοκώντας ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις πιθανές αντιδράσεις της Εκκλησίας, αλλά και την επιδίωξη κάποιων σωματείων να εκδώσουν ειδικές ταυτότητες για τα μέλη τους, ο Κ. Δαφέρμος απάντησε με νόημα: «Δεν είμαι πολιτικός. Είναι μέσα στα καθήκοντα της Αρχής να έρχεται σε συγκρούσεις. Αυτός είναι ο νόμος».

Τέλος, απαντώντας ο πρόεδρος της Αρχής σε ερώτηση για την απάλειψη του δακτυλικού αποτυπώματος και της υπηκοότητας, είπε ότι το πρώτο κατά την κοινή αντίληψη εκφράζει εγκληματική δραστηριότητα που δεν ταιριάζει στον ελληνικό λαό, ενώ για το δεύτερο σημείωσε ότι είναι αυτονόητο πως δε χρειάζεται, καθώς το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας εκδίδεται μοναχά για τους Ελληνες πολίτες.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης της Αρχής, πήραν μέρος οι καθηγητές Ε. Κιουντουζής και Αθ. Παπαχρίστου, το μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Βλ. Παπαπετρόπουλος, η Ε. Μήτρου, διδάκτορας Νομικής και ο ειδικός εμπειρογνώμονας των δικτύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης των αντιρατσιστικών ρευμάτων Π. Πάγκαλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ