Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαχητικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Μήνυμα αντίστασης στην ωμή καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας, τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο της Νέας Τάξης στα Βαλκάνια και στις νέες δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό έστειλαν το Σαββατοκύριακο οι αγωνιστές της ειρήνης μέσα από μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα και Κατερίνη, στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης.

ΑντιΝΑΤΟικό κομβόι

Εκατοντάδες άνθρωποι, αψηφώντας τη βροχή, το πρωί της Κυριακής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης και της ΕΔΥΕΘ και έδωσαν το «παρών» στην πραγματικά απρόσμενα μεγάλη αυτοκινητοδρομία, που ξεκίνησε μπροστά από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, με κατεύθυνση τα χωριά της Επαρχίας Λαγκαδά, όπου θα πραγματοποιηθεί το τελικό μέρος της ΝΑΤΟικής άσκησης Dynamic MIX 2000. Μετέφεραν το αισιόδοξο μήνυμα πως όλοι μαζί, λαός και νεολαία, πρέπει και μπορούν να ματαιώσουν τις ασκήσεις των ΝΑΤΟδολοφόνων.

Περίπου 300 αυτοκίνητα σχημάτισαν το μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κομβόι που μετέφερε το κάλεσμα αντίστασης και πάλης στους κατοίκους της περιοχής. Από τα μεγάφωνα των αυτοκινήτων επαναλαμβάνονταν η προειδοποίηση: «Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν τώρα μέσα στο σπίτι μας. Να ξεσηκωθούμε». Τα παιδιά της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» μοίραζαν προκηρύξεις στους δημότες. Και σε όλη τη διαδρομή από τον Λαγκαδά, τον Προφήτη μέχρι το Σοχό το κομβόι μεγάλωνε, κάνοντας ακόμη πιο δυνατή τη φωνή διαμαρτυρίας στις επιπτώσεις που επιφέρει η διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης στο νομό.

Πρώτη στάση των αγωνιστών της ειρήνης στον Προφήτη. Εκεί, λίγα μέτρα μακριά από το δημαρχείο του Δήμου Εγνατίας, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης προειδοποίησε πως η χώρα μπαίνει σε μια νέα μορφή κατοχής με την ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποτακτικά συναινούν στις επιλογές των ιμπεριαλιστών. «Τώρα να προβάλουμε ξανά το μεγάλο όχι σ' αυτούς που έρχονται σήμερα να προωθήσουν τα σχέδια, που δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν πριν 50 χρόνια», είπε ο Μ. Σπυριδάκης, «για την ειρήνη, την ανεξαρτησία, το μέλλον των παιδιών μας. Να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε πριν γίνει η χώρα μας προτεκτοράτο, πριν εκχωρηθούν και άλλα κυριαρχικά δικαιώματα. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».

Επόμενος σταθμός το χωριό Ασκός, του Δήμου Σοχού. Εκεί τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του χωριού, ο πρόεδρος και μέλη του Διαμερισματικού Συμβουλίου. «Ο Ασκός είναι μαζί σας στον αντιπολεμικό αγώνα που κάνετε», ήταν η φράση του προέδρου Ι. Κουτζουβελίδη. Και σηματοδοτούσε την αγανάκτηση των κατοίκων, που η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, τους έχουν καταδικάσει στην άγνοια. Κανείς δεν τους ενημέρωσε για τη διεξαγωγή της άσκησης, για τα χωράφια που θα χρησιμοποιηθούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αγροτών, για το οικολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από τη χρήση των όπλων. Και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο την περιοχή Ασκού - Προφήτη, αλλά ολόκληρη σχεδόν την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, Ανατολικής και Δυτικής, από την Επανωμή και το Αγγελοχώρι μέχρι το Χορτιάτη και τη Χαλάστρα.

Η αυτοκινητοδρομία ολοκληρώθηκε στον Αγιο Βασίλειο, αφού προηγουμένως πέρασε μέσα από το Σχολάρι και τα Λαγκαδίκια.

Στις άλλες πόλεις

Με μια μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σερρών, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η πορεία ειρήνης που οργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών της περιοχής. Η πορεία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα μπροστά από το στρατόπεδο Εμ. Παπά. Στην ενδιάμεση στάση που πραγματοποιήθηκε, μαθητές του Λυκείου Ελληνίδων παρουσίασε ένα δρώμενο για την ειρήνη, βασισμένο σε κείμενα του Γ. Ρίτσου.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε μίλησαν ο Γ. Μπουσμπούκης εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης και η Φ. Σαραντίδου, από το Σύλλογο Γυναικών. Και οι δύο περιέγραψαν τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και κάλεσαν τους πολίτες να συστρατευτούν στο κίνημα ειρήνης και να απαιτήσουν την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών, που μετέχουν στις κατοχικές δυνάμεις σε Βαλκανικές χώρες, καθώς και παύση κάθε διευκόλυνσης στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας στην αθλητική εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας το πρωί της Κυριακής. Από την πλατεία της πόλης ξεκίνησε αγώνα δρόμου στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Συμμετείχαν κυρίως νέοι άνθρωποι, ενώ δεν έλειψαν και οι μεγαλύτερης ηλικίας που έτρεξαν και κέρδισαν το στοίχημα, αφού όλοι τερμάτισαν και πήραν το έπαθλο της νίκης. Αναμνηστικά διπλώματα και ένα βιβλίο με φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκδήλωση που στηρίχτηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού Καβάλας, έκλεισε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης, Κ. Παρτσαλίδη και Κ. Μακέδο.

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη μετατροπή της Πιερίας σε μόνιμο αποβατικό σταθμό των Αμερικάνων δολοφόνων και των άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων, διαμήνυσαν το απόγευμα της Κυριακής οι φίλοι της ειρήνης που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και η ΠΕΑΕΑ Κατερίνης, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών και στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης, μίλησαν η Σ. Κακουλίδου (επ. Ειρήνης) και ο Χ. Μπούσιος (ΠΕΑΕΑ). Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν το ποντιακό χορευτικό σχήμα του συλλόγου «Αργος» του Ανω Αϊ Γιάννη Πιερίας και το μουσικό συγκρότημα του Αγ. Παντελεήμονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ