Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οι «εκσυγχρονιστές» έφυγαν, ο εκσυγχρονισμός έμεινε

Οι ελπίδες κύκλων της Κουμουνδούρου ότι κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο θα ξεκαθάριζε το θολό εσωκομματικό τοπίο,δεν επαληθεύτηκαν. Η επόμενη μέρα βρίσκει το Συνασπισμό με 19 στελέχη λιγότερα και νέα μέτωπα στο εσωτερικό του.

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και η ΚΠΕ «άνοιξε» με τη δήλωση αποχώρησης των στελεχών της «εκσυγχρονιστικής κίνησης» και «έκλεισε» με την αποχώρηση ενός ακόμα μέλους της και με οριστικοποιημένη τη ρήξη μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της Μαρίας Δαμανάκη. Μάλιστα, όλοι πλέον κάνουν λόγο για μια νέα «εκσυγχρονιστική» εσωκομματική αντιπολίτευση, την οποία συγκροτούν, μεταξύ άλλων, η Μ. Δαμανάκη, ο Μ. Παπαγιαννάκης, ο Π. Κουναλάκης, ο Σπ. Δανέλλης, ο Τ. Χατζηδημητρίου. Στους διαδρόμους της ΚΠΕ όλοι μιλούσαν για επικείμενο «δεύτερο κύμα εξόδου»...

Η καταγραφή της συντριπτικής πλειοψηφίας υπέρ του προέδρου του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλου και του προσχεδίου θέσεων που επεξεργάστηκε, μπορεί να χαρακτηριστεί συγκυριακή, καθώς ταυτόχρονα καταγράφηκε πλήθος διαφωνιών επί του κειμένου. Εξάλλου πολλοί απέδιδαν την πλειοψηφία αυτή στην ανάγκη να μην οξυνθεί παραπέρα η κατάσταση. Επισήμαναν δε πως στην προσπάθεια συγκερασμού διαφορετικών απόψεων απαλείφτηκαν από το προσχέδιο αδιαπραγμάτευτες θέσεις των τάσεων, κύρια του «αριστερού ρεύματος», στις οποίες θα επιμείνει στο Συνέδριο.

Να σημειωθεί πως αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν φόβους για τον αντίκτυπο της κρίσης στη βάση του κόμματος και το μέγεθος που θα προσλάβει εκεί το πρόβλημα. Ηδη στην ΚΠΕ 115 μέλη, στελέχη και φίλοι του κόμματος κατέθεσαν κείμενο με το οποίο προειδοποιούν πως ο ΣΥΝ μετατρέπεται σε κόμμα στρατηγών χωρίς στρατό.

Στην ΚΠΕ τέθηκαν σε ψηφοφορία κατ' αντιπαράθεση το προσχέδιο του Ν. Κωνσταντόπουλου και το κείμενο θέσεων που κατέθεσε ο Μ. Παπαγιαννάκης - ο οποίος ωστόσο «είδε» θετικό το κείμενο του προέδρου - τα οποία συγκέντρωσαν αντίστοιχα 94 και 13 ψήφους υπέρ, υπήρξε 1 λευκό και 2 αποχές. Η πρόταση του Π. Κουναλάκη να αναβληθεί το Συνέδριο για το φθινόπωρο συγκέντρωσε 12 ψήφους.

Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου προκαλεί την αντίδραση αρκετών στελεχών, αλλά και μελών του κόμματος που θεωρούν πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διάλογο επί της ουσίας και πως το συνέδριο δε θα είναι δημοκρατικό (Δαμανάκη, Παπαγιαννάκης κ. ά.).

Αυτοί που έφυγαν...

Το Σάββατο πριν την έναρξη των εργασιών, ο Ν. Μπίστης εξήγησε τους λόγους της απόφασης στο σώμα και εν συνεχεία αποχώρησε μαζί με τα υπόλοιπα 17 στελέχη της κίνησης. Οπως έγινε γνωστό, έχουν ήδη νοικιάσει γραφεία επί της οδού Μητροπόλεως, όπου θα στεγαστεί η πολιτική τους κίνηση, έχουν εκλέξει 25μελές πανελλαδικό συντονιστικό όργανο και προσανατολίζονται για ιδρυτικό συνέδριο το φθινόπωρο.

Η νέα αυτή πολιτική κίνηση θα λειτουργεί «δορυφορικά» του ΠΑΣΟΚ, ενώ πληροφορίες τη θέλουν να απευθύνει πρόταση συνεργασίας σε άλλους «δορυφόρους» τύπου ΟΠΕΚ, «Πρωτοβουλία» κ.ά. Στόχος της είναι «η διαμόρφωση του πολυκομματικού πόλου του προοδευτικού εκσυγχρονισμού».

Στο «πρώτο κύμα εξόδου» εντάσσονται οι: Αθανασόπουλος Παύλος, Αντωνάκου Δανάη, Γεωργακόπουλος Θανάσης, Γκαζής Μανώλης, Δρέττα Αθηνά, Καρυπίδης Γιώργος, Κασσαβέτης Δημοσθένης, Κατσαρός Τάκης, Κωστούλα Λέλα, Μπίστης Νίκος, Μπούκη Τερέζα, Σιάνου Φωτεινή, Σφακιανάκης Κώστας, Τρανταλίδης Μάνος, Τσακαλία Λία, Τσίκας Θόδωρος, Φρατζέσκος Θανάσης, Χλωμούδης Κώστας.

Την Κυριακή εξάλλου δήλωσε την παραίτησή του από την ΚΠΕ και ο Κ. Δέλκος, ενημερώνοντας πως στο Συνέδριο θα παραιτηθεί και από μέλος του Συνασπισμού. Αγνωστο όμως παραμένει αν θα προσχωρήσει στην πολιτική κίνηση των «εκσυγχρονιστών».

Να σημειωθεί η αντίδραση του Λ. Κύρκου στη συνέντευξη του Ν. Μπίστη στην «Ελευθεροτυπία», η οποία έφερε τον τίτλο: «Και ο Κύρκος μέντοράς μας». Με επιστολή του στην ΚΠΕ ο Λ. Κύρκος έκανε λόγο για «ανεντιμότητα», τονίζοντας πως υπέδειξε στον Ν. Μπίστη να παραμείνει στο κόμμα.

«Εκσυγχρονιστές» και εντός των τειχών

«Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΝ μας δείχνει την πόρτα» («Ελευθεροτυπία»), «οι ευθύνες της ηγεσίας είναι πολύ μεγάλες γιατί επέλεξε ένα διχαστικό τρόπο διαχείρισης της κρίσης» (ΚΠΕ). Οι δηλώσεις αυτές της Μαρίας Δαμανάκη όξυναν τα πνεύματα στην ΚΠΕ και προκάλεσαν την αντίδραση του Ν. Κωνσταντόπουλου.

Τις απόψεις της Μαρίας Δαμανάκη συμμερίζονται και οι Σπύρος Δανέλλης, Πέτρος Κουναλάκης και Τραϊανός Χατζηδημητρίου, όπως φαίνεται και στην κοινή πρόταση θέσεων που κατέθεσαν, την οποία δεν έθεσαν σε ψηφοφορία. Στο κείμενο αυτό επισημαίνουν την ανάγκη «προσανατολισμού του στην αναζήτηση ευρύτερων συγκλίσεων στη βάση θετικών προγραμματικών διεξόδων ανάμεσα στις δυνάμεις του προοδευτικού εκσυγχρονισμού».

Σε «εκσυγχρονιστικό πνεύμα» κινείται και η πρόταση που κατέθεσε ο Μ. Παπαγιαννάκης, που ζητά οι θέσεις του ΣΥΝ να ενισχύουν την ευρωπαϊκή και ευρωπαϊστική φυσιογνωμία του κόμματος, να επισημαίνουν πως η ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ αποτελούν «ιστορική πρωτοβουλία». Ακόμα, πως θα πρέπει ο ΣΥΝ να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλισης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού (βλέπε ΠΑΣΟΚ) κ.ά.

Η απάντηση της πλειοψηφίας

Με κοινή γραμμή εμφανίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της ΚΠΕ οι «προεδρικοί» και το «αριστερό ρεύμα», υπεραμυνόμενοι των επιλογών του προέδρου και δηλώνοντας πως οι «εκσυγχρονιστές» απλά έκαναν μια διαφορετική πολιτική επιλογή, για την οποία φέρουν την ευθύνη και θα κριθούν (Δραγασάκης, Λαφαζάνης, Παπαδημούλης, Πιτσιόρλας κ. ά.).

Ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος τόσο στην ομιλία του όσο και στο προσχέδιο θέσεων έκλινε σε όλες τις πτώσεις το θετικό χαρακτήρα της ΟΝΕ, που παρέχει «οικονομική και νομισματική ασφάλεια», υπεραμύνθηκε της ΕΕ και κάτι ψέλλισε για την άδικη κατανομή του κοινωνικού κόστους.

Πολύ προσεκτικά στην ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα των συνεργασιών. Ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΝ δεν προσβλέπει σε στρατηγική συνεργασία με το ΚΚΕ, αλλά σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ η διατύπωση είχε ως εξής: «Ο ΣΥΝ δεν είναι κόμμα δορυφόρος του ΠΑΣΟΚ, άρα δε θα ενταχθεί σε τέτοιους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ»! Φρόντισε όμως να συμπληρώσει πως «στόχος μας βεβαίως είναι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση νέων πολιτικών και κυβερνητικών λύσεων για τη χώρα».

Στη δευτερολογία του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε όσα του καταλογίζουν, τόνισε πως όσοι αποχώρησαν δεν έθεσαν θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας και πως όσοι κάνουν δηλώσεις για τις ευθύνες της ηγεσίας δε βοηθάνε στην εκτόνωση του κλίματος, αντίθετα δημιουργούν αρνητική εικόνα που κάποιοι μετά «κρεμιούνται ανάποδα για να την αντιστρέψουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ