ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΩΝ
«Τόσα χρόνια αδιαφορία, όχι άλλη κοροϊδία»

Με αυτό το σύνθημα σεισμοπαθείς καταυλισμών από πολλές περιοχές της Αττικής πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία στη Βουλή για την εγκατάλειψη της κυβέρνησης, τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας

Αφησαν τα «σπίτια» τους - τα κοντέινερ των 23 τ.μ. - να... βράζουν κάτω απ' τον ήλιο και, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, κατέβηκαν στους δρόμους να διεκδικήσουν όλα όσα οι κυβερνώντες κάποτε τους υποσχέθηκαν. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, από γέροντες μέχρι μικρά παιδιά, εμφανώς ταλαιπωρημένοι απ' τις δυσμενείς και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στους λεγόμενους καταυλισμούς σεισμοπαθών, πορεύτηκαν χτες στο κέντρο της Αθήνας φωνάζοντας: «Τόσα χρόνια αδιαφορία, όχι άλλη κοροϊδία». Ο καθένας τους και μια διαφορετική ιστορία. Ο καθένας τους κι ένα μεγάλο πρόβλημα. Το χτες και το σήμερα γεμάτα πόνο, φτώχεια κι απελπισία. Το αύριο φαντάζει γι' αυτούς δυσκολότερο. Γιατί «αν χάσουμε και τα κοντέινερ, τότε θα γεμίσουμε με τα κορμιά μας τα παγκάκια της Αθήνας»!

Η αντίστροφη μέτρηση για τις 4.500 οικογένειες που εξακολουθούν να παραμένουν στους καταυλισμούς διαφόρων δήμων της Αττικής (Μεταμόρφωση, Μενίδι, Νίκαια, Ν. Ιωνία, Πετρούπολη, Καματερό κλπ.), άρχισε όταν στους σεισμόπληκτους του Δήμου Μενιδίου η δημοτική αστυνομία διαμήνυσε ότι οι καταυλισμοί πρέπει - μετά από απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ - να εκκενωθούν έως το τέλος αυτού του μήνα. Οι οικογένειες που συνεχίζουν να στεγάζονται εκεί, ένιωσαν να καταρρέει και η τελευταία τους ελπίδα. Ανεργοι σε μεγάλο ποσοστό, άποροι, πολύτεκνοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι ξέρουν πως καμιά πόρτα δεν μπορεί να ανοίξει εύκολα γι' αυτούς. Τα κοντέινερ - όσο απίστευτο κι αν ακούγεται - είναι, όπως έχουν τα πράγματα, μια κάποια λύση. Εκτός εάν οι υποσχέσεις που τόσο άπλετα τους χαρίστηκαν τότε, γίνουν - έστω και μετά από τόσα χρόνια - πραγματικότητα.

Οι σεισμοπαθείς του Νομού Αττικής κατέβηκαν χτες στους δρόμους, έφτασαν μέχρι τη Βουλή, με μια σειρά αιτημάτων. Απαιτούν άμεσα μέτρα ανακούφισης, χρηματοδότηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, περισσότερα κονδύλια απ' το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο και πλήρη στεγαστική κάλυψη όλων των σεισμοπαθών. Ηδη, όπως τόνισαν οι επικεφαλής των καταυλισμών, έχουν ζητήσει παράταση της ισχύος της υπουργικής απόφασης για αίτηση επισκευής και λήψη δανείου έως τις 31/12/2004 και πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας για τους ενοικιαστές σεισμοπαθείς, δηλαδή ειδική ρύθμιση απ' τον ΟΕΚ ή άλλους αρμόδιους φορείς για φθηνά σπίτια και χρησιμοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τις έκτακτες ανάγκες. Επίσης, το μεγάλο ερώτημα που χτες διατύπωσαν ήταν τι έγιναν και πού διατέθηκαν τα 8,5 δισ. δραχμές που συγκεντρώθηκαν από διάφορες δωρεές το 1999...

Τα συγκεκριμένα αιτήματα μετέφερε σε όλα τα πολιτικά κόμματα 8μελής αντιπροσωπεία των σεισμοπαθών. Προηγουμένως είχε γίνει πορεία με συνθήματα απ' την Ομόνοια μέχρι και τη Βουλή. «Ο σεισμός σκοτώνει, οι ανθρώπινες παραλείψεις δολοφονούν», έγραφε ενδεικτικά ένα απ' τα πανό τους. «Εδώ και τώρα αποκατάσταση» το κυρίαρχο σύνθημα της πορείας.

Οση ώρα η αντιπροσωπεία επέδιδε το ψήφισμά της στη Βουλή, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απίστευτες ιστορίες που κλείνουν μέσα τους τα κοντέινερ των 23 τ.μ. Την απελπισία της Χρυσάνθης Κωστοπούλου, απ' τη Νίκαια, που αδυνατεί να βρει σπίτι προς ενοικίαση, αφού όλοι της κλείνουν την πόρτα όταν ακούν πως έχει εφτά παιδιά. Το δράμα της ηλικιωμένης Στέλλας Κυριακούλια, απ' τον Περισσό, που προσπαθεί με 400 ευρώ το μήνα να συντηρήσει τον εαυτό της και τον κατάκοιτο, εδώ και δεκαετίες, άνδρα της. Τον αγώνα της πολύτεκνης Ελένης Αμανατσίδη, απ' το Μενίδι, που προσπαθεί μάταια να βρει κάπου δουλιά, και την απορία της: «Μπορείς με επιδόματα να ζήσεις όλη τη ζωή σου;». Τη διαπίστωση του Γιώργη Κανελλάκη, απ' τη Νέα Ιωνία: «Ακόμα και υγιής να μπεις στα κοντέινερ, το βέβαιο είναι πως θα αρρωστήσεις». Και φυσικά το φόβο όλων πως η χάλια ζωή τους ενδέχεται με τις νέες αποφάσεις των υπευθύνων να γίνει ακόμη χειρότερη...

«Εφυγε» ο Καπασίγμας

«Εφυγε» όρθιος, όπως έζησε. Ο λόγος για τον παλαίμαχο κομμουνιστή και βετεράνο της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιώργο Σακελλαρίου, γνωστό ως Καπασίγμα. «Εφυγε» το Σάββατο και κηδεύτηκε την Κυριακή στην Ελευσίνα, στην πόλη που γεννήθηκε το 1920 και αφιέρωσε την αγωνιστικότητά του, στις τελευταίες δεκαετίες της πολυτάραχης και πλούσιας ζωής του.

Αυτό το «έφυγε» ήταν αβάσταχτο για τη γυναίκα του, Ιφιγένεια, και το γιο του, Κώστα, για τους συναγωνιστές του, τους συντρόφους του, για τη νεολαία. Κι αν κάτι ήταν εκτός από οδυνηρό και ελπιδοφόρο μαζί στην κηδεία, ήταν τα δάκρυα των νεολαίων. Που αγάπησαν και αγαπήθηκαν από τον Καπασίγμα. Ο οποίος πάλεψε για να φέρει τη νέα γενιά κοντά στην Εθνική Αντίσταση, να μεταλαμπαδεύσει τα ιδανικά της, να κρατήσει ζωντανές ως τεκμήρια μνήμης, έρευνας και αγώνα τις οργανώσεις της. Και σε αυτόν τον αγώνα ο Καπασίγμας, που ήταν και πρόεδρος στο τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, άπλωνε το οργανωτικό του ταλέντο, ερμήνευε και αξιολογούσε τις αναγκαιότητες, διέκρινε το μείζον από το επουσιώδες.

Γι' αυτό και ο Μάκης Μαΐλης, που αποχαιρέτησε τον Καπασίγμα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, εξήγησε γιατί οι κομμουνιστές βάζουν τη λέξη «έφυγε» σε εισαγωγικά, όταν κηδεύουν τους συντρόφους τους. Γιατί μια τέτοια στάση ζωής, που χαρακτηρίστηκε από το απόλυτο και συνειδητοποιημένο δόσιμο στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη που δε χάνεται. Γιατί είναι πάντα «εδώ» μέσα από τους νέους αγώνες. Αυτή τη ζωή σκιαγράφησε ο ομιλητής: Πάνω από 60 χρόνια κομματικής ζωής, από τα οποία τα 20 τα πέρασε στις φυλακές και στις εξορίες. Πάνω από μία φορά καταδικάστηκε σε θάνατο. Χρεώθηκε και έφερε εις πέρας πάμπολλες σοβαρές και επικίνδυνες αποστολές, στο βουνό αλλά και στην πόλη.

Μα πάνω απ' όλα, αυτό που τόνισαν όλοι οι ομιλητές, ο Καπασίγμας διδάσκει με την αταλάντευτη στάση του. Η οποία δεν κλονίστηκε ούτε μπροστά στα στρατοδικεία, ούτε με την ανατροπή του σοσιαλισμού. Κι όπως είπε ο συναγωνιστής του που τον χαιρέτησε εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, «ήταν μεταξύ των καλύτερων».

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Χωρίς στάση στα Ανω Πατήσια

Χωρίς στάση στο σταθμό των Ανω Πατησίων, στο ρεύμα προς Πειραιά, κυκλοφορούν από χτες οι συρμοί του «ηλεκτρικού σιδηρόδρομου», λόγω έργων ανάπλασης του σταθμού.

Ετσι, οι επιβάτες από Κηφισιά με προορισμό τα Ανω Πατήσια, θα πρέπει να αποβιβάζονται στο σταθμό του Αγίου Ελευθερίου και να επιστρέφουν στα Ανω Πατήσια. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από Ανω Πατήσια προς Πειραιά, θα πρέπει να επιβιβάζονται σε συρμό με κατεύθυνση την Κηφισιά και από τη Ν. Ιωνία να επιστρέφουν προς Πειραιά.

Οι εν λόγω μετακινήσεις των επιβατών γίνονται με την επικύρωση ενός εισιτηρίου από το σταθμό της πρώτης επιβίβασης.

Πρόβλημα με δρομολόγια λεωφορείων

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει από την επινοικίαση του χώρου στάθμευσης των λεωφορειακών γραμμών Α1, Α2, Ε1, Ε2, 162, σε ιδιώτη και την αποτροπή των λεωφορείων να παρκάρουν στο τέρμα. Το γεγονός καταγγέλλει με επιστολή του προς το διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ΟΑΣΑ, το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΘΕΛ ΑΕ και το Δήμαρχο Βούλας, το συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και προειδοποιεί ότι αν μέχρι αύριο Τετάρτη δεν έχει δοθεί λύση, θα διακόψει τις παραπάνω λεωφορειακές γραμμές ή θα προβεί σε αλλαγή τέρματος σε άλλο ασφαλέστερο σημείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ