ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2003
Σελ. /28
Με 1,4 δισ. δολάρια, «ούτε γάτα, ούτε ζημιά»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη ο «μεγάλος διακανονισμός» μεταξύ της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που πρωταγωνίστησαν στη χρηματιστηριακή «φούσκα» της Γουόλ Στριτ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία ερεύνησε όλα τα χρηματιστηριακά σκάνδαλα της τελευταίας τριετίας, οι δέκα επενδυτικές τράπεζες θα πληρώσουν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ως τιμωρία για τη συστηματική παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Το ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του «διακανονισμού» είναι ότι η μεν Επιτροπή παραιτείται από την περαιτέρω έρευνα των υποθέσεων και του δικαιώματος να οδηγήσει σε δίκη τους «παραβάτες», οι δε τράπεζες δέχονται να πληρώσουν χωρίς να ομολογήσουν την ενοχή τους, αλλά και ούτε να διαψεύσουν τις εις βάρος τους κατηγορίες... Με δύο λόγια, ένα «μεγάλο κουκούλωμα» μιας υπόθεσης από την οποία βγήκαν κερδισμένοι (κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια) οι «στυλοβάτες του συστήματος» και πετάχτηκαν στο δρόμο εκατομμύρια άνθρωποι που έχασαν δουλιά, αποταμιεύσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα...

Μεταξύ των τραπεζών που θα καταβάλλουν το «πρόστιμο» των 1,4 δισ. δολαρίων, βρίσκονται και μερικά τρανταχτά ονόματα όπως η Salomon Smith Barney, η Bear Stearns, η Credit Swiss First Boston, η Merrill Lynch, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η UBS και η Lehman Brothers. Χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί με πάσης φύσεως δραστηριότητες σ' όλο τον κόσμο. Πολλές από αυτές τις τράπεζες προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους σε διάφορες κυβερνήσεις (μεταξύ τους και η ελληνική) σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων.

Ο «μεγάλος διακανονισμός» αποκαλύπτει τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, ως μόνιμου θερμοκηπίου στο οποίο αναπτύσσονται τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα, ακόμη και με βάση το αστικό δίκαιο, και υπογραμμίζει το ανεφάρμοστο των απόψεων και των προτάσεων για την «εκκαθάρισή» του, από τέτοια φαινόμενα. Μπροστά στον κίνδυνο μιας οξύτερης γενικευμένης κρίσης, που απειλεί τα θεμέλια του συστήματος, το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος καταφεύγουν σε ένα συμβιβασμό για να μη διασαλευτεί η «τάξη» των πραγμάτων. Οι τράπεζες θα πληρώσουν ένα «πρόστιμο» (ελάχιστο μέρος αυτών που λήστεψαν) και θα συνεχίσουν ανενόχλητες τη ληστρική τους πολιτική. Απ' την άλλη, το κράτος θα εισπράξει το ποσό αυτό για να δικαιολογηθεί ότι μείωσε τη βλάβη του «δημοσίου συμφέροντος» και στη συνέχεια θα κλείσει μάτια και αυτιά γι' αυτά που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στον «αγγελικό κόσμο» του χρηματιστηρίου, μέσω του οποίου έγινε η τεράστια λαϊκή αφαίμαξη. Οσο για τα θύματα, ας πρόσεχαν...

Οι εν λόγω τράπεζες κατηγορούνται ότι κατά την περίοδο της «χρηματιστηριακής άνοιξης» διοχέτευαν παραπλανητικές εκτιμήσεις και πληροφορίες για μετοχές επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους πλήρωναν τις τράπεζες για να αποκτήσουν ένα «καλό όνομα» στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ένα στέλεχος της Lehman Brothers περιέγραψε αυτή τη διαδικασία: «αυτό που όντως συμβαίνει, είναι ότι ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος δε διαθέτει αρκετή εξυπνάδα για να αντιληφθεί τις ιδιάζουσες αποχρώσεις, ίσως να παραπλανηθεί, αλλά αυτή είναι η φύση της δουλιάς μου»!


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο «άξιος» κύριος Ντούιζενμπεργκ

«Οι μισθοί των εργαζομένων φταίνε για την οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση»! Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

Στην ετήσια έκθεσή του, για τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις, ο Β. Ντούιζενμπεργκ σημειώνει ότι «οι προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών το 2003 φαίνονται μάλλον ευνοϊκές, εφόσον οι μισθολογικές αυξήσεις παραμείνουν συγκρατημένες».

Πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών: Κρατήστε τις αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό, μειώστε ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

Βεβαίως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δε μένει μόνο σ' αυτή τη σύσταση. Γνωρίζοντας, όσο κανείς άλλος, το βάθος και την έκταση της κρίσης, ζητάει από τις κυβερνήσεις να κινηθούν με την ίδια αποφασιστικότητα και στο μέτωπο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Στις «μεταρρυθμίσεις» αυτές περιλαμβάνει την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και την «κατεδάφιση» του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι ολοκληρώνεται η συνταγή.

Συμπίεση των εισοδημάτων, μερική απασχόληση, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι το τρίπτυχο - σημαία του μεγάλου κεφαλαίου στην επίθεσή του κατά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Στην επίθεση αυτή, ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ αποδεικνύεται άξιος «στρατηγός».

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι λίγο πριν τη λήξη της θητείας του Β. Ντούιζενμπεργκ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεσηκώθηκαν τράπεζες, πολυεθνικές επιχειρήσεις, εργοδοτικές οργανώσεις και πλήθος μέσων ενημέρωσης σε μια «σταυροφορία» για την παραμονή του Ολλανδού τραπεζίτη στη θέση του. Ειδικά τώρα που το «καράβι» αντιμετωπίζει φουρτούνες.

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι η τοποθέτηση του Β. Ντούιζενμπεργκ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 1998, ήταν το αποτέλεσμα ενός άθλιου παζαριού μεταξύ των κυβερνήσεων Γαλλίας, Γερμανίας και των «μεγάλων δυνάμεων της αγοράς».

Τελικά, και αφού του το ζήτησε ο «προεδρεύων» κ. Σημίτης, ο Β. Ντούιζενμπεργκ αποφάσισε να... μη φύγει.

«ΕΡΓΑΛΕΙΟ» εξωτερικής πολιτικής είναι για τις ΗΠΑ οι εμπορικές συμφωνίες. Οι χώρες που υποστήριξαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ «είδαν» τις εμπορικές συμφωνίες τους με την Ουάσιγκτον να προωθούνται, ενώ, αντίθετα, αυτές που αντιτάχθηκαν «είδαν» τις εμπορικές συμφωνίες να παραμένουν στάσιμες. Αυτό συνέβη με τη Σιγκαπούρη και τη Χιλή. Οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει πέρυσι με διαπραγματευτές της κυβέρνησης Μπους να υπογράψουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Ομως, η μεν Σιγκαπούρη στήριξε την επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ, η δε Χιλή δεν υποστήριξε τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η «ΠΡΟΘΥΜΗ» κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θα δει σύντομα να υλοποιείται η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αφού, όπως έγινε γνωστό, δε θα χρειαστεί να περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αντιθέτως, η συμφωνία με την κυβέρνηση της Χιλής θα πρέπει να περάσει από τη χρονοβόρο διαδικασία της συζήτησης στα νομοθετικά σώματα της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, ο Αμερικανός εκπρόσωπος σε θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε πρόσφατα την απογοήτευσή του για τη στάση της χιλιανής κυβέρνησης στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

ΚΕΡΔΗ - ΡΕΚΟΡ στην ιστορία του, ανακοίνωσε στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ο πετρελαϊκός όμιλος ΒΡ, καθώς μέσα σε τρεις μήνες κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό - ρεκόρ των 3,7 δισ. δολαρίων. Τα καθαρά κέρδη του βρετανικού πετρελαϊκού ομίλου ενισχύθηκαν κατά 136% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2002, έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αύξηση των τιμών πετρελαίου.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ανακοίνωσε η κορυφαία κατασκευάστρια ασύρματου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού «Ericsson». Οπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, μέχρι τις αρχές του 2004 η «οικογένεια» της «Ericsson» θα περιλαμβάνει πλέον μόλις 47.000 εργαζόμενους, από 60.000 σήμερα και 105.000 το 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ