ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η αγροτιά «μιλάει» αγωνιστικά

Τη Δευτέρα 12 του Μάη στις 6 μ.μ. το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στην πλατεία Σαρόκου στην Κέρκυρα

Eurokinissi

«Θερμή αγωνιστική υποδοχή» ετοιμάζει η μαχόμενη αγροτιά στους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι θα βρεθούν από τις 10 έως τις 13 του Μάη στην Κέρκυρα στα πλαίσια των «εργασιών»-«περιηγήσεων» του άτυπου συμβουλίου, που φιλοξενεί στο νησί ο προεδρεύων Γ. Δρυς. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα στείλουν δυναμικό μήνυμα αντίστασης και κατακραυγής σε αυτούς που «οραματίζονται» το βίαιο ξεκλήρισμα και την εκδίωξή τους από τα χωριά τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα την απόφασή τους να αγωνιστούν για μια άλλη αγροτική πολιτική σε φιλοαγροτική- φιλολαϊκή κατεύθυνση. Οι τοπικές γραμματείες της ΠΑΣΥ σε όλη τη χώρα «οργώνουν» τα χωριά, με περιοδείες, ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα στην Κέρκυρα, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Σαρόκου.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, τόνισε το πολύ θετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των μικρομεσαίων αγροτών για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από τους συναδέλφους μας είναι ιδιαίτερα θετικά», ανέφερε στη δήλωσή του και πρόσθεσε: «Καθημερινά, στις συσκέψεις και περιοδείες που οργανώνει η ΠΑΣΥ, αλλά και από τις κατ' ιδίαν συζητήσεις που έχουμε με τους αγρότες της περιοχής μας, παίρνουμε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα όσον αφορά στη συμμετοχή τους στο παναγροτικό συλλαλητήριο. Το νούμερο των αγροτών που μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή, βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο».

«Αυτό που λέει η ΠΑΣΥ στους συναδέλφους μας, συνέχισε ο Σ. Γραβαλάς, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί ένα γερό μήνυμα στους υπουργούς Γεωργίας που θα συγκεντρωθούν στην Κέρκυρα. Να τους δείξουμε ότι η αντιαγροτική πολιτική τους θα γεννά συνεχώς προβλήματα που ολοένα θα αυξάνονται. Οπως επίσης αυξάνονται και οι αγρότες εκείνοι που διεκδικούν μιαν άλλη αγροτική πολιτική, σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Το συλλαλητήριο της Δευτέρας είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να το δηλώσουμε αυτό». Οπως είπε στη συνέχεια το στέλεχος της ΠΑΣΥ, η πραγματικότητα που βιώνουν οι αγρότες της χώρας είναι που διαμορφώνει και αυτό το κλίμα: «Σήμερα, υπογράμμισε, υπάρχουν αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά, που κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερη, αφού κάθε χρόνο το κόστος παραγωγής αυξάνεται, ενώ, αντίθετα, οι τιμές που παίρνουν για τα προϊόντα τους γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο χαμηλές φτάνοντας πλέον σε εξευτελιστικά επίπεδα. Υπάρχει κόσμος στα καφενεία των χωριών που κλαίει με τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».

Καταλήγοντας, ο Σ. Γραβαλάς πρόσθεσε: «Η ΠΑΣΥ σε αυτόν τον κόσμο απευθύνεται και τον καλεί να στρατευτεί στις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος, γιατί εκεί βρίσκεται η διέξοδος στα προβλήματά του». Κι όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «το αγροτικό συλλαλητήριο της Κέρκυρας μπορεί να γίνει γι' αυτόν τον κόσμο μια καλή αφετηρία».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση στους Γαργαλιάνους

Στους Γαργαλιάνους θα χτυπά σήμερα το βράδυ (στις 7 μ.μ.) η καρδιά της μικρομεσαίας αγροτιάς στη Μεσσηνία. Στόχος, στη συγκέντρωση που καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας της ΠΑΣΥ του νομού, είναι οι αποφάσεις που θα παρθούν να οδηγήσουν στην αναγέννηση και ανάκαμψη του αγροτικού κινήματος για να αντισταθούν στην πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς που επιβάλλει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συγκέντρωση είναι: α) H παρουσίαση των στόχων της ΠΑΣΥ, β) Η συγκρότηση της Νομαρχιακής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και γ) Η οργάνωση της συμμετοχής στη διαδήλωση της Κέρκυρας. Στη συγκέντρωση θα παραβρεθεί το στέλεχος της ΠΑΣΥ, Βαγγέλης Μπούτας.

Παράλληλα, περιοδείες συνδικαλιστών της ΠΑΣΥ πραγματοποιούνται στην Πελοπόννησο, ενόψει της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης στην Κέρκυρα. Στην Αχαΐα, κάλεσμα για μαζική και μαχητική συμμετοχή στη μεγάλη αγροτική κινητοποίηση στην Κέρκυρα, τη Δευτέρα 12 Μάη, απηύθυναν στελέχη της ΠΑΣΥ προς τους αγρότες της περιοχής σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στην Πάτρα. Ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Λαϊκών Αγορών Πάτρας, σημείωσε: «Στις 12 και 13 Μάη, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς και απαιτείται καθολική αντίδραση από εμάς στα σχέδια ξεκληρίσματος που εξυφαίνουν η κυβέρνηση και η ΕΕ». Ο Θανάσης Χελάκης, στέλεχος της ΠΑΣΥ από την Αιγιάλεια, τόνισε: «Απ' αυτήν την κινητοποίηση δεν πρέπει να λείψει κανείς. Εμείς θα διαδηλώσουμε τη Δευτέρα, και όχι κατόπιν εορτής όπως προσπαθούν να παρασύρουν τους αγρότες οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ, ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, προβάλλοντας τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Λεωφορεία αναχωρούν από το Αίγιο τη Δευτέρα 12 Μάη στις 6 π.μ. (πλ. Λαύρας) και από την Πάτρα στις 7 π.μ. (Ακτή Δυμαίων στον Αγιο Αντρέα).

ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Η νεολαία στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς

Διήμερο κάμπινγκ νεολαίας ενάντια στην αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ διοργανώνουν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, στις 11 και 12 Μάη στη Δασιά Κέρκυρας. Οι ΠΚΣ θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς στο νησί κατά τη διάρκεια της Ατυπης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Επίσης, τη Δευτέρα 12/5/2003, στις 11.30 π.μ. οι ΠΚΣ και «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» οργανώνουν αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από τα Γενικά Λύκεια.

Το Κάμπινγκ θα ξεκινήσει την Κυριακή 11/5/2003 και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 12/5/2003. Το εισιτήριο είναι 5 ευρώ/άτομο την ημέρα.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Εντονη η δράση της ΠΑΣΥ

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ στο νομό Φθιώτιδας ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Με περιοδείες, μικρές συγκεντρώσεις και συσκέψεις στα χωριά από αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ και το μοίρασμα ανακοίνωσης, ενημερώνουν και παράλληλα καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο της Δευτέρας. Μέχρι στιγμής τα μέλη και τα στελέχη της ΠΑΣΥ έχουν πραγματοποιήσει περιοδείες στο Δομοκό, στο Νέο Μοναστήρι, στον Εξαρχο και στα Καμποχώρια. Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στο Μώλο, αύριο στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια, την Παρασκευή στην Ελάτεια και το Σάββατο στη Μακρακώμη και στη Σπερχειάδα.

ΣΥΝ
Κάτω από το ίδιο ΚΑΠάκι...

Να «συναγωνιστεί» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε υποκρισία και εναλλακτικές προτάσεις αποδοχής της ολέθριας φιλοσοφίας των προτάσεων και επιδιώξεων της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επιχείρησε χτες ο ΣΥΝ, διά του προέδρου του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, καθώς δυσκολευόταν να πει ότι από τις προτάσεις της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ δε θίγονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανέφερε πως ο ΣΥΝ απορρίπτει τις προτάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης και πως η αποσύνδεση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλων των εθνικών αγροτικών προϊόντων. Ομως από τα λεγόμενά του και το σχετικό δελτίο Tύπου προκύπτει ότι ο ΣΥΝ παλινδρομεί ανάμεσα στις σχετικές διορθωτικές προτάσεις αποδοχής της ΚΑΠ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο όνομα μιας δήθεν ρεαλιστικής προσέγγισης του αγροτικού ζητήματος.

Τι πρότεινε χτες ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ως βασικούς στόχους για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ; Ανακατονομή πόρων από τους μεγάλους φάρμερς, κύρια του βορρά, προς τους μικρομεσαίους αγρότες του νότου. Τούτο φαντάζει ως συμπληρωματική πρόταση στα όσα είχε εξαγγείλει στις 10/4 ο πρωθυπουργός: Οτι από την αναθεώρηση της ΚΑΠ δε θα θιγεί το 90% των μικρομεσαίων Eλλήνων αγροτών και θα θιγούν οι μεγαλοαγρότες της ΕΕ. Οσο για τις προτεινόμενες περικοπές ενισχύσεων, μέσω της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, άλλη μια ριζοσπαστική πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΝ είναι ότι για τα προϊόντα, που είναι ήδη ενταγμένα στο καθεστώς στρεμματικών ενισχύσεων να μην περικοπούν οι ενισχύσεις μέχρι 15.000 ευρώ. Εδώ, ο ΣΥΝ «ποντάρισε» τα διπλά από αυτά που προτείνουν κυβέρνηση και ΝΔ: Να μη μειώνονται οι επιδοτήσεις από 7.000 - 8.000 ευρώ και κάτω. Ομως επ' αυτού φαίνεται πως οι του ΣΥΝ ξέχασαν εντελώς την κτηνοτροφία και τα αγροτικά προϊόντα που μέχρι τώρα λαμβάνουν επιδότηση στην παραγωγή (π.χ. βαμβάκι, λάδι, καπνός). Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΣΥΝ ζητάει να παραμείνουν οι ποσοστώσεις, αλλά στα όρια που προτείνουν τα θεσμοθετημένα όργανα των αγροτών, δηλαδή, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ... Δηλαδή τι;...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ