Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝ
Κάτω από το ίδιο ΚΑΠάκι...

Να «συναγωνιστεί» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε υποκρισία και εναλλακτικές προτάσεις αποδοχής της ολέθριας φιλοσοφίας των προτάσεων και επιδιώξεων της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επιχείρησε χτες ο ΣΥΝ, διά του προέδρου του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, καθώς δυσκολευόταν να πει ότι από τις προτάσεις της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ δε θίγονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανέφερε πως ο ΣΥΝ απορρίπτει τις προτάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης και πως η αποσύνδεση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλων των εθνικών αγροτικών προϊόντων. Ομως από τα λεγόμενά του και το σχετικό δελτίο Tύπου προκύπτει ότι ο ΣΥΝ παλινδρομεί ανάμεσα στις σχετικές διορθωτικές προτάσεις αποδοχής της ΚΑΠ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο όνομα μιας δήθεν ρεαλιστικής προσέγγισης του αγροτικού ζητήματος.

Τι πρότεινε χτες ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ως βασικούς στόχους για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ; Ανακατονομή πόρων από τους μεγάλους φάρμερς, κύρια του βορρά, προς τους μικρομεσαίους αγρότες του νότου. Τούτο φαντάζει ως συμπληρωματική πρόταση στα όσα είχε εξαγγείλει στις 10/4 ο πρωθυπουργός: Οτι από την αναθεώρηση της ΚΑΠ δε θα θιγεί το 90% των μικρομεσαίων Eλλήνων αγροτών και θα θιγούν οι μεγαλοαγρότες της ΕΕ. Οσο για τις προτεινόμενες περικοπές ενισχύσεων, μέσω της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, άλλη μια ριζοσπαστική πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΝ είναι ότι για τα προϊόντα, που είναι ήδη ενταγμένα στο καθεστώς στρεμματικών ενισχύσεων να μην περικοπούν οι ενισχύσεις μέχρι 15.000 ευρώ. Εδώ, ο ΣΥΝ «ποντάρισε» τα διπλά από αυτά που προτείνουν κυβέρνηση και ΝΔ: Να μη μειώνονται οι επιδοτήσεις από 7.000 - 8.000 ευρώ και κάτω. Ομως επ' αυτού φαίνεται πως οι του ΣΥΝ ξέχασαν εντελώς την κτηνοτροφία και τα αγροτικά προϊόντα που μέχρι τώρα λαμβάνουν επιδότηση στην παραγωγή (π.χ. βαμβάκι, λάδι, καπνός). Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΣΥΝ ζητάει να παραμείνουν οι ποσοστώσεις, αλλά στα όρια που προτείνουν τα θεσμοθετημένα όργανα των αγροτών, δηλαδή, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ... Δηλαδή τι;...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ