Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προκλητικοί εκβιασμοί με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας

Μπρος στην πριμοδότηση του ιδιωτικού κεφαλαίου, η ΡΑΕ εκβιάζει τη ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Λαύριο

Κυβέρνηση και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προωθούν ένα μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ιδιωτικού κεφαλαίου, παραγνωρίζοντας παντελώς την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Αδιάψευστος μάρτυρας ένα εκβιαστικό έγγραφο - ντοκουμέντο της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ρ». Το έγγραφο αυτό, αφορά την αδειοδότηση της ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 360 - 400 MW στο Λαύριο, η οποία (μονάδα) κρίνεται άκρως αναγκαία για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των επομένων ετών. Ετσι, υπό το πρίσμα του διαφαινομένου ενεργειακού ελλείμματος, η κυβέρνηση και η διορισμένη ΡΑΕ εκβιάζουν τη ΔΕΗ και μέσω αυτής τον ελληνικό λαό, να αποδεχτεί προκλητικά προνόμια υπέρ του ιδιωτικού κεφαλαίου, που επιθυμεί διακαώς να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Από την ανάγνωση της επιστολής, προκύπτει αβίαστα πως η ΡΑΕ (είναι πρώτη που θέτει θέμα επικείμενου ενεργειακού ελλείμματος), δε διστάζει να θέσει σε ομηρία τον ελληνικό λαό και την ασφάλεια της χώρας, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις μιας χούφτας ιδιωτών. Και ενώ η κατασκευή της μονάδας έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και η ΔΕΗ έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου κατασκευής, η ΡΑΕ - λειτουργώντας υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης που παριστάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» - θέτει μια σειρά εκβιαστικούς όρους προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να της δώσει την άδεια κατασκευής της μονάδας.

Επικαλούμενη τη διασφάλιση του «υγιούς ανταγωνισμού», η ΡΑΕ απέστειλε στις 28 Μάρτη στη ΔΕΗ έγγραφο με το οποίο την καλούσε εντός 15 ημερών - και προκειμένου να λάβει την άδεια κατασκευής - να απαντήσει αν δέχεται τα εξής:

1. «Η μονάδα παραγωγής να ανήκει κατά κυριότητα σε ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο, διαφορετικής μετοχικής σύνθεσης και πλειοψηφίας από αυτή της ΔΕΗ ΑΕ, που θα συσταθεί με τη συμμετοχή της ΔΕΗ ΑΕ». Δηλαδή η μονάδα να κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ, αλλά να ανήκει σε ιδιώτες και η ΔΕΗ απλώς να συμμετέχει με μειοψηφικό πακέτο!

2. «Εάν χορηγηθεί η αιτηθείσα άδεια παραγωγής στη ΔΕΗ ΑΕ να αποξηλώσει η ΔΕΗ ΑΕ οριστικά ισοδύναμη ισχύ 400MW που αντιστοιχούν σε παλιές και αντιοικονομικές μονάδες της». Δηλαδή να κατασκευαστεί η μονάδα στο Λαύριο, αλλά η ΔΕΗ να κλείσει άλλη μονάδα της ίδιας ισχύος! Από αυτό το σημείο προκύπτει ότι η ΡΑΕ δεν ενδιαφέρεται για την επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων!

3. «Εάν χορηγηθεί η αιτηθείσα άδεια παραγωγής στη ΔΕΗ ΑΕ, να συνάψει η ΔΕΗ ΑΕ με ανεξάρτητους - τρίτους κατόχους άδειας προμήθειας συμβάσεις πώλησης ποσοστού 7% της παραγόμενης από αυτήν ηλεκτρικής ενέργειας». Δηλαδή να παραχωρήσει η ΔΕΗ το 7% της παραγωγής ενέργειας, σε εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας!

4. «Εάν αντί της αιτηθείσας άδειας και για την κάλυψη των αναγκών που επικαλείται, η ΔΕΗ ΑΕ προτίθεται να συνάψει με ανεξάρτητους - τρίτους κατόχους άδειας παραγωγής μακροχρόνιες συμβάσεις αγοράς ενέργειας».

Από αυτά, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη ΡΑΕ αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Π. Κάπρος, ο οποίος υπογράφει την επιστολή, στην εν λόγω αναφέρει ότι η ΔΕΗ «επικαλείται την κάλυψη αναγκών». Σημειώνουμε όμως ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κάνει συνεχώς λόγο για την άμεση κατασκευή τουλάχιστον τριών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με την προϋπόθεση όμως να ανήκουν σε ιδιώτες. Διαφορετικά ας μείνουμε και χωρίς ρεύμα.

Η ΔΕΗ, με απαντητική της επιστολή προς τη ΡΑΕ στις 11/4, απορρίπτει τις αιτιάσεις της ΡΑΕ, ζητώντας να θεωρηθεί ότι ο φάκελος για την κατασκευή της μονάδας είναι πλήρης και να υπάρξει θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή της μονάδας.


Σ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ