ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Μπαράζ αντιπολεμικών δραστηριοτήτων

Πολύμορφες εκδηλώσεις, ενάντια στον πόλεμο σε βάρος των λαών, θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά από την Επιτροπή Ειρήνης, στο πλαίσιο του 10ήμερου Ειρήνης που διοργανώνει κάθε χρόνο.

«Ο φιλειρηνικός λαός μας - τονίζεται στην ανακοίνωση - δεν πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί το δικαίωμα της ειρηνικής συνύπαρξης με τους λαούς της περιοχής, την απεμπλοκή και τη μη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας».

Για το λόγο αυτό χτες το πρωί η Επιτροπή Ειρήνης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κάνοντας γνωστό το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.

-- Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την Παρασκευή 9 Μάη, με εκδήλωση συζήτηση για την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, σε συνεργασία με το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ, στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

-- Την Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Μάη στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Αντιπολεμικό Διήμερο κινηματογράφου στο θέατρο Δημήτρη Βλησίδη.

-- Την Παρασκευή 16 Μάη στις 8 το απόγευμα, ποιητική βραδιά με αντιπολεμικά ποιήματα από Χανιώτες ποιητές στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

-- Το Σάββατο 17 Μάη σε συνεργασία με τον Αθλητικό Ομιλο ΚΥΔΩΝ, θα διεξαχθεί λαϊκός ποδηλατικός αγώνας για παιδιά από 8 έως 14 ετών.

-- Την Κυριακή 18 Μάη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - διαδήλωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 10 το πρωί και πορεία μέσω Βλητέ στο Μαράθι.

Φιλειρηνικές εκδηλώσεις σε Λάρισα και Καρδίτσας

Εκδήλωση με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις μετά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, διοργανώνει αύριο Πέμπτη, 8 Μάη, στις 8 μ.μ., στο κέντρο «Φρούριο», η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Ομιλήτρια θα είναι η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θ' ακολουθήσει Γενική Συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης της Επιτροπής και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμά της η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, αλλά και στη μεγάλη πορεία ειρήνης που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή, 18 Μάη, από τον Τύρναβο στη Λάρισα. Πρωταρχική απαίτηση αυτής της μεγάλης πορείας θα είναι, για μια ακόμα φορά, το κλείσιμο του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο.

Επίσης, εκδήλωση με θέμα «τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος μετά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ» και με ομιλητή τον Χρ. Χαλκιά, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει, αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, η Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει απολογισμός της απερχόμενης Επιτροπής Ειρήνης κι εκλογή νέας και προγραμματισμός των εκδηλώσεων.

Ο ΣΥΝ και τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα

Την πεπατημένη της παραποίησης και των αφορισμών, ελλείψει επιχειρημάτων, ακολούθησε ο Ν. Χουντής του ΣΥΝ, στην προσπάθειά του να αντικρούσει και να κατακρίνει τα όσα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανέφερε σχετικά με τη θέση του Κόμματος απέναντι στην προσπάθεια της ΕΕ για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκών κομμάτων, αποφεύγοντας ο ίδιος να τοποθετηθεί επί της ουσίας του ζητήματος και των θέσεων του ΚΚΕ.

Το συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΥΝ ισχυρίστηκε πως: το ΚΚΕ «διαστρεβλώνει την πολιτική και τους στόχους του εγχειρήματος, ενώ συκοφαντεί την αναγκαία και αναβαθμισμένη παρέμβαση της αριστεράς, που προωθεί η διαμόρφωση του ευρωπαϊκού αριστερού κόμματος, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στα προβλήματα που δημιουργούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στους Ευρωπαίους εργαζόμενους».

Πρώτο εύλογο ερώτημα: Θεωρεί μήπως ο ίδιος, και κατ' επέκταση ο Συνασπισμός, πως οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ - οι δυνάμεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπως άλλωστε και οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν - προωθούν μια τέτοια εξέλιξη για να δώσουν τη δυνατότητα μιας αναβαθμισμένης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή αριστερά, στους λαούς της Ευρώπης και τα κινήματά τους; `Η μήπως απλά επιδιώκουν την ενίσχυση του συγκεντρωτικού χαρακτήρα δομών και θεσμών της ΕΕ, με ταυτόχρονη υποβάθμιση π.χ. των εθνικών κοινοβουλίων, των κομμάτων που συγκροτούνται σε εθνικό επίπεδο, το εθνικό εν τέλει πεδίο δράσης και την ισχυροποίηση της δικής τους πολιτικής παρέμβασης στη συνείδηση των Ευρωπαίων εργαζομένων, προκειμένου να περνά όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου;

Αν δεν το έχουν υπόψη τους στο ΣΥΝ, τους πληροφορούμε ότι στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, το πρώτο που σημειώνεται είναι ότι τα κόμματα αυτά αποτελούν «σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση στα πλαίσια της ΕΕ, που θα συμβάλει στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης». Απαιτούνται δε και πειστήρια νομιμοφροσύνης στις επιλογές της ΕΕ, αφού χαρακτηρίζεται «ουσιώδες» το να «καθιερωθούν για τα κόμματα αυτά ορισμένα ελάχιστα πρότυπα δημοκρατικής συμπεριφοράς» και υπογραμμίζεται, αμέσως μετά, πως «οφείλουν να σέβονται τους βασικούς στόχους της Ενωσης όσον αφορά στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου»! Με λίγα λόγια: Kόμματα που θα ορκίζονται πίστη στην ελεύθερη αγορά, στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης, στις αρχές και τις αξίες που αυτού του τύπου η ένωση καθορίζει και επιβάλλει.

Δεύτερο εύλογο ερώτημα: Από πότε ο ομολογουμένως αναγκαίος συντονισμός δράσης και παρέμβασης των κομμουνιστικών, αριστερών, ριζοσπαστικών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ προϋποθέτει σώνει και καλά, είναι δεν είναι ώριμο, υπάρχουν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις κλπ. κλπ., τη «συγκατοίκηση» όλων αυτών υπό τη σκέπη ενός ενιαίου κόμματος και μάλιστα με δομές που επιβάλλει η πλειοψηφία των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ που αποτελούνται από νεοφιλελεύθερους, χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες; Είναι, άραγε, αυτή η «συγκατοίκηση» ικανή προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πάλης τους υπέρ των λαϊκών συμφερόντων; Νομίζουμε πως όχι. Ο συντονισμός της δράσης όλων όσοι θέλουν να αντιπαλέψουν την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, των δυνάμεων που στρέφουν την πάλη τους εναντίον του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, μπορεί να επιτευχθεί και να εκφραστεί με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, ακόμα και με οργανωτικά σχήματα πιθανόν, όταν αυτό κριθεί ώριμο και αναγκαίο. Αυτός ο στόχος όμως όχι μόνο δεν προάγεται αλλά αντίθετα υπονομεύεται, όσο κάποιοι επιμένουν να ανοίγουν δρόμους για την υλοποίηση σχεδιασμών που μακροπρόθεσμα θα αποβούν σε βάρος των λαών της Ευρώπης και των κινημάτων τους. Σχεδιασμών που από μόνο του το γεγονός ότι γεννήθηκαν στα μυαλά των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ και προωθούνται με πείσμα απ' αυτές αρκεί για να στέκεται κανείς, τουλάχιστον, με σκεπτικισμό απέναντί τους...


Β.Ν.

Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με τη συμμετοχή του Δήμου Νίκαιας, μαζεύουν χρήματα, προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τον ιρακινό λαό.

Καλούν τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στους εξής ειδικούς λογαριασμούς:

  • ΕΕΔΥΕ: Εμπορική Τράπεζα, αριθμ. λογαριασμού 42602434. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθμ. λογαριασμού 040/679598-68.
  • ΕΕΔΔΑ: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθμ. λογ. 116/29604197.

Επίσης, από τις 15 του Απρίλη, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και ο Δήμος Νίκαιας συγκεντρώνουν και φάρμακα για τον ιρακινό λαό στο οικοδομικό τετράγωνο 175 (Μενεμένης & Καραολή - Δημητρίου, δίπλα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών), τις εργάσιμες μέρες από τις 08.00 μέχρι τις 14.00. Θα συγκεντρώνονται τα εξής φάρμακα για παιδιά και ενήλικες:

Αντιβιοτικά και αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, υπερτασικά, καρδιολογικά, αντιβηχικά, αντιβρογχικά, κορτικοειδή (αλοιφές, φάρμακα).

- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή. Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

- Ταυτόχρονα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, είναι χρωστούμενη και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στα παιδιά της πολύπαθης αυτής χώρας. Η ΟΓΕ ξεκίνησε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση με κουπόνια αλληλεγγύης του 1 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ