ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεκδικεί πολιτικό άσυλο με απεργία πείνας

Μια ιστορία που επιβεβαιώνει, με τον πιο απόλυτο τρόπο, την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης (τακτική ολόκληρης της Ευρώπης πλέον) να μειώσει σε μηδενικά νούμερα το ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου, είναι η ιστορία του 23χρονου Κούρδου Μπαρίς Γκουρκόζ.

Ο Μπαρίς ήρθε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια. Σχεδόν αμέσως κατέθεσε αίτηση χορήγησης ασύλου στις αρμόδιες αρχές, περιγράφοντας την ιστορία του κι επιβεβαιώνοντάς τη, με όποιον τρόπο μπορούσε: Στα 16 του χρόνια (!) ο Μπαρίς συλλαμβάνεται απ' τις τουρκικές αρχές κι οδηγείται, λόγω της πολιτικής δράσης που ήδη είχε αναπτύξει, στις φυλακές «Μπούτζα» της Σμύρνης. Παραμένει στις φυλακές δύο χρόνια και λαμβάνει μέρος στην πρώτη μεγάλη απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων, το 1996. Απεργός πείνας για 45 ολόκληρες μέρες, δέχεται εξευτελιστικές μεθόδους βασανισμού. Αποφυλακίζεται, συνεχίζει να ζει για δύο χρόνια υπό καθεστώς ασφυκτικής παρακολούθησης και κατορθώνει τελικά να «δραπετεύσει» προς τη χώρα μας, φτάνοντας στον καταυλισμό του Λαυρίου και στους συντρόφους του.

Η ιστορία δεν έπεισε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, οι οποίες «φιλοτιμήθηκαν» μετά από ενάμιση χρόνο να του απαντήσουν πως «τα σχετικά έγγραφα δεν επιβεβαιώνουν τον ορισμό του πολιτικού πρόσφυγα». Ο Μπαρίς ξαναπροσπαθεί, ξανακαταθέτει αίτηση ασύλου η οποία, πρόσφατα, απορρίφθηκε. Αυτή τη φορά η άρνηση συνοδεύτηκε κι από τελεσίγραφο: «Μέσα σε τρεις μήνες πρέπει να εγκαταλείψεις τη χώρα»...

Ο 23χρονος βρίσκεται σήμερα σε απόγνωση. Ο δρόμος της επιστροφής είναι ερμητικά κλειστός. «Επιστροφή στην Τουρκία, για μένα σημαίνει βέβαιη σύλληψη, φυλάκιση και βασανιστήρια», λέει στο «Ρ». Στην απόγνωσή του, και μη ξέροντας με ποιον άλλον τρόπο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις ημέρες απεργία πείνας. Το ζήτημα είναι, πως ακόμα κι αυτή η κίνηση δύσκολα θα... λυγίσει το αποφασισμένο να καταργήσει το άσυλο κράτος.

Η υποκρισία της Ευρώπης

Την ίδια ώρα, οι εμπειρογνώμονες της «Διεθνούς Αμνηστίας» που επέστρεψαν απ' το Αφγανιστάν, περιγράφουν τα δεινά των προσφύγων που έχουν εξαναγκαστεί - στην πλειοψηφία τους από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Παράλληλα, καταδικάζουν την απόφαση - «σταθμό» της βρετανικής κυβέρνησης να απελάσει τον περασμένο μήνα 33 Αφγανούς αιτούντες άσυλο, καθώς και τη στάση του Ιράν (όπου έχουν βρει καταφύγιο δύο εκατομμύρια Αφγανοί) να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρώπης και ήδη να έχει ξεκινήσει απελάσεις...

Η οργή για την κατάφωρη αυτή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών γίνεται μεγαλύτερη, καθώς η υποκρισία από πλευράς Ευρώπης φαίνεται να περισσεύει. Γιατί παρότι ακολουθεί τις παραπάνω τακτικές σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο Αφγανούς, προβλέπει - χωρίς αιδώ - ότι 4,3 εκατομμύρια Αφγανοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης κατά το ερχόμενο 12μηνο, λόγω ελλείψεων σε τροφές, λόγω λειψυδρίας, προβλημάτων πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές, κακής υποδομής και έλλειψης αγοραστικής δύναμης!

Εκδηλώσεις αντιστασιακών οργανώσεων
  • Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση το Σάββατο, 10 Μάη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, 1ος όροφος).
  • Το Παράρτημα Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Σπερχειάδος, σε συνεργασία και με τους μαζικούς φορείς της πόλης διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή, 11 Μάη, αφιερωμένη στα 61 χρόνια από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Αντίστασης από τον Αρη Βελουχιώτη και τους συντρόφους του από την Καλύβα Στεφανή, στη Σπερχειάδα.

- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν την ίδια μέρα, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα: 210.8234.296, 210.8831.368

  • Το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ, ο Δήμος Αγρινίου και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν την Κυριακή 11 Μάη και ώρα 10 π.μ., εκδήλωση μνήμης στο μνημείο της Αγίας Τριάδος Αγρινίου, αφιερωμένη στα 59 χρόνια από την εκτέλεση των 117 αγωνιστών πατριωτών στο χώρο της Αγίας Τριάδος και με κρεμάλα, την ίδια μέρα, τριών πατριωτών στη σημερινή Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.
  • Οι συγγενείς των 132 συντρόφων αγωνιστών, το Παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ και οι Δήμοι Λιβαδειάς, Διστόμου διοργανώνουν την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση, για να τιμήσουν τους εκτελεσμένους, στις 24 Απρίλη του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές, την Κυριακή 11 Μάη και ώρα 11 π.μ. στη θέση Καρακόλιθο Λιβαδειάς.

- Η αναχώρηση θα γίνει δωρεάν με πούλμαν από το φούρνο Λαδούκου στις 10.30 π.μ.

  • H «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών» (ΔΕΣΚ-Σ) και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αμφίκλειας διοργανώνουν την Κυριακή 11 Μάη, ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση - αφιέρωμα σε ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ που έγιναν στην Ελλάδα ενάντια στις συγκοινωνίες των φασιστών κατακτητών στην επιχείρηση του ΕΛΑΣ στο σιδηροδρομικό σταθμό ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ, στις 13-14 Απρίλη 1943.
  • Το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών εναντίον των δυνάμεων του φασισμού (9.5.1945), την Κυριακή 11 Μάη και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης Δ. Ηλιούπολης, Μ. Αντύπα και Ελ. Βενιζέλου.
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΠΕΑΦΕ στη χρονιάτικη τακτική Γενική απολογιστική Συνέλευση, που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μάη και ώρα 6 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.
  • Το Παράρτημα Μεσολογγίου της ΠΕΑΕΑ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ με τη συμμετοχή όλων των Παραρτημάτων Αιτωλοακαρνανίας, διοργανώνουν εκδήλωση, αύριο Παρασκευή, 9 Μάη και ώρα 10 π.μ., αφιερωμένη στα 58 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, μέρα γιορτής της Εθνικής Αντίστασης.
  • Ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Παράρτημα Ιωαννίνων, πραγματοποιεί εκδήλωση, για να τιμήσει τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και τη Μέρα της Εθνικής Αντίστασης, αύριο Παρασκευή, 9 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στα Γιάννενα.
  • Το Παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση τιμής στην 58η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, αύριο Παρασκευή 9 Μάη.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 11 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Λευκάδας, θα τελέσουμε 40ήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΧΑΡΑΜΟΓΛΗ

Ιδρυτή, Δωρητή στο Δήμο Λευκάδας και Φροντιστή

της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης

Η οικογένειά του

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Ενταση στους πλειστηριασμούς

Ενταση επικράτησε χτες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Καλαμαριάς κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού ακινήτων του δήμου με στόχο να αποζημιωθούν ιδιώτες, τα ακίνητα των οποίων απαλλοτριώθηκαν το 1983 για τη διάνοιξη της οδού Πόντου.

Δεκάδες δημότες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασισμένοι να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό της δημοτικής περιουσίας. Τελικά κανείς δεν προσήλθε να δώσει προσφορά κι έτσι η διαδικασία θα επαναληφθεί σε δύο μήνες.

Σημειώνεται ότι προηγούμενα το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση αναστολής του Δήμου Καλαμαριάς κατά των εναντίον του προγραμμάτων πλειστηριασμού. Ο Δήμος καλείται να πληρώσει σε ιδιώτες αποζημιώσεις ύψους 32 δισ. δρχ, ένα υπέρογκο ποσό, που αδυνατεί σε κάθε περίπτωση να καταβάλει.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ

Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν για αύριο Παρασκευή οι κάτοικοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, που αντιδρούν για την εγκατάσταση από τη ΔΕΗ, Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) κοντά στα σπίτια, στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της περιοχής.

Αύριο το πρωί οι κάτοικοι θα βρεθούν έξω από το κτίριο του ΣτΕ, στο κέντρο της Αθήνας, όπου και θα συζητηθούν προσφυγές που έχουν καταθέσει για το πρόβλημά τους. Οι κάτοικοι απαιτούν να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες που γίνονται από τη ΔΕΗ στον υποσταθμό ζεύξης της περιοχής, να φύγουν άμεσα οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν κατακλύσει την περιοχή, καθώς και να ανακληθεί κάθε υπουργική ή άλλη απόφαση που προβλέπει την εγκατάσταση του ΚΥΤ στην περιοχή.

Για το χώρο της συγκέντρωσης θα ξεκινήσουν πούλμαν στις 8.30 το πρωί από τα δημαρχεία της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ