ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2003
Σελ. /40
Μουσικές προσκλήσεις
Μίλτος Πασχαλίδης
Μίλτος Πασχαλίδης
  • Μουσικός που έχει ξεχωρίσει για το ταλέντο και την ευαισθησία του, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ερμηνεύει τραγούδια του, αλλά και κομμάτια άλλων δημιουργών, σήμερα (10.30μ.μ.) και αύριο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661). Την Κυριακή, στο «Συρμό» φιλοξενούνται δύο ροκ σχήματα.
  • Για εφτά ακόμη βραδιές θα παρουσιάζεται «Η κλασική συνταγή» του Σταμάτη Κραουνάκη, στην αυλή της «Αθηναΐδας» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480 000). Μια «ιστορία ζωής με γέλιο και συγκίνηση, μέσα από τραγούδια» του συνθέτη, με την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα - Σπείρα» και την ηθοποιό Τζένη Μπότση. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα, Πέμπτη (10μ.μ.) και Κυριακή (8.30μ.μ.).
  • Μουσικές του κόσμου, στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125, Εξάρχεια), όπου σήμερα (11μ.μ.) η Μάρθα Μορελεόν παρουσιάζει λατινοαμερικάνικα τραγούδια, ενώ αύριο εμφανίζεται η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι και οι «El Harissa».
  • Κομμάτια του πρόσφατου άλμπουμ τους «Fence», αλλά της προηγούμενης δισκογραφικής τους πορείας, παρουσιάζουν (σήμερα και αύριο, 10.30μ.μ.) οι «Blues Wire» στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή).
  • Σμυρναίικα τραγούδια από τον Κώστα Μάντζιο, τη Δευτέρα, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Κολωνάκι).
  • Ο νέος τραγουδοποιός Νίκος Ξύδης εμφανίζεται την Κυριακή και τη Δευτέρα, στην «Αρχιτεκτονική» (Μίνωος 8, Ν. Κόσμος).
  • Στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος), σήμερα τραγουδά η Σοφία Νοητή, αύριο το σχήμα «Take the money and ryn» και την Κυριακή η Ειρήνη Δασκαλάκη.
Ζωγραφική και γλυπτική

Εργο της Εφης Σιούτογλου
Εργο της Εφης Σιούτογλου
Εκθεση ζωγραφικής της Εφης Σιούτογλου, εγκαινιάστηκε χτες στην γκαλερί «Αδάμ» (Νεοφ. Βάμβα 5). Οπως σημειώνεται στον κατάλογο «Ονειρο θερινής μεσημβρίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δουλιά της, όνειρο που αφηγείται ιστορίες του παρελθόντος, καταστάσεις βιωματικές, μέρη γνώριμα και ονειρικά, πρόσωπα που στιγμάτισαν, αλλά και στιγματίστηκαν. Το τοπίο της Θεσσαλίας πρωταγωνιστεί σε κάθε έργο της, αποτελεί τον πόλο έλξης του ενδιαφέροντός της, τον πυρήνα της εικαστικής της δημιουργίας... Ηχοι, μυρωδιές, θροΐσματα, ανάσες ανθρώπινες, ζεστές και διψασμένες, ξεχειλίζουν από τον καμβά και μας μεταφέρουν με ποιητικό τρόπο στο μεταφυσικό κόσμο της Σιούτογλου».

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νίκαιας 10, πλατεία Βικτωρίας), έκθεση γλυπτικής της Παναγιώτας Πιτσιρή με τίτλο «Διάλογοι». Πρόκειται για έργα ορειχάλκινα ή κεραμικά από τερακότα ή άλλα υλικά και μέταλλα. Η γλύπτρια δεν προσπαθεί να αποδώσει τους «διαλόγους» με ρεαλιστικά πρόσωπα ή πράγματα. Την απασχολεί, κυρίως, η φόρμα και ο χώρος που καταλαμβάνει. Ετσι, δημιουργούνται γλυπτά που αποτελούν δυάδες και δείχνουν να συνομιλούν. Διάρκεια έκθεσης έως 31/5.

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλλιθέας διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του Roberto Viviani με τίτλο «Ζωντανές Φύσεις». Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120, Καλλιθέα). Διάρκεια μέχρι τις 25/5.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Χάρης Σακελλαρίου: «Η παιδεία στην Αντίσταση»
  • Νέαρχος Γεωργιάδης - Τάνια Ραχματούλινα: «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι»
  • Χάνα Μίντλεντον: «Θέλουμε τη γη μας πίσω - Η ιστορία των Απορίτζινες»
  • Νίκος Κυρίτσης: «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Βασικοί σταθμοί του αγώνα»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Αττίκ (ψευδώνυμο του Κλέωνα Τριανταφύλλου, 1885-1944) διοργανώνει τη Δευτέρα (7.45μμ) ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος). Συμμετέχουν οι: Δαυίδ Ναχμίας (πιάνο), Γιάννης Τσαλεπίδης (βαρύτονος), Μαρία Κανελλοπούλου (σοπράνο) και Παυλίνα Κατσή. Είσοδος ελεύθερη.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μέχρι την Κυριακή θα παρουσιάζεται «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ στο θέατρο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42-46, τηλ. 210-8815402), που ερμηνεύει για τρίτη συνεχή χρονιά ο Γιώργος Μεσσάλας.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ενα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο θα παρουσιάσει το καλοκαίρι η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του ποιητή μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, γνωστά και πολύ αγαπητά, όπως «Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Τα Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» κ.ά. Η πρώτη συναυλία με αυτό το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αύριο (8.30μμ), στην κεντρική πλατεία Ν. Σμύρνης. Με την Ορχήστρα θα συμπράξουν οι τραγουδιστές Μαρία Σουλτάτου και Παντελής Θεοχαρίδης.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τη θρυλική παράσταση «Χορικά - Αποσπάσματα αρχαίου δράματος», παρουσιάζει από την Κυριακή (έως τις 18/5) στο θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη), η ομάδα «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, τους «Ιχνευτές» του Σοφοκλή και τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη. Η μουσική είναι των: Νικηφόρου Ρώτα, Γιώργου Κουρουπού και Μάνου Χατζιδάκι. Σημειώνουμε ότι οι παραστάσεις αυτές είναι από τις τελευταίες της σημαντικής αυτής ομάδας χορού, αφού τα «Χορικά» διακόπτουν τη λειτουργία τους.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

«Μάχεται η Αθήνα. Το πρώτο συλλαλητήριο που είδε ο κόσμος κι απόρησε ήταν το αντιφασιστικό της 28 Οκτωβρίου 1942. Πλημμύρισαν οι δρόμοι από λαό τρελό. Η πρώτη μάχη της Αθήνας. Αντρες, γυναίκες, κορίτσια, αγόρια, παιδιά, εργάτες, υπάλληλοι, μαθητές και μαθήτριες ξεκίνησαν απ' τα διάφορα σημεία που είχαν οριστεί. (Τόπος της γενικής συγκέντρωσης είχε οριστεί ο Αγνωστος Στρατιώτης. Αναταράχτηκε στα συθέμελά της η Αθήνα.- Ζήτω η Λευτεριά! - Κάτω ο φασισμός! - ΕΑΜ-ΕΑΜ. Για πρώτη φορά ακούστηκε τότε στα φανερά η λέξη τούτη, που έγινε αργότερα η λύσσα και ο φόβος του καταχτητή. Κύματα λαού τραβούσαν προς τον Αγνωστο. Οι ομιλητές ορισμένοι κι έτοιμοι.(...) Μιλάνε οι ομιλητές. Φωνάζουνε τα πλήθη: - Λευτεριά! Λευτεριά! - Κάτω ο φασισμός! - Ζήτω το ΕΑΜ. Και πέφτουν απάνω στα πλήθη οι Γερμανοί. Πέφτουν οι Ιταλοί. Πέφτουν οι χωροφύλακες.(...)» (απόσπασμα από το διήγημα «Συλλαλητήρια»).

Το παραπάνω απόσπασμα αποδείχνει πόσο απλή, παραστατική, θερμά ανθρώπινη ήταν η γλώσσα του αλησμόνητου Δημήτρη Ψαθά, σε όλα τα είδη του λόγου που υπηρέτησε - ευθυμογράφημα, θέατρο, μυθιστόρημα, διήγημα. Ο λόγος μας αφορά τη συλλογή διηγημάτων του ΕΑΜίτη Δημήτρη Ψαθά «Αντίσταση» (εκδόσεις Μαρία Δημ. Ψαθά, τηλ. 210-6825244, φαξ 210-6825553), το οποίο περιλαμβάνει δεκαπέντε διηγήματα, απολαυστικά και συγκινητικά, με τα οποία οι αναγνώστες της γενιάς της Αντίστασης θα ξαναθυμηθούν τη νιότη τους, ενώ οι νέοι θα προϊδεαστούν για το μέγα έπος των παππούδων και γιαγιάδων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ