ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2003
Σελ. /40
Στον «παράδεισο» του ΣΕΒ...

Η κυβέρνηση προτιμά να παίζει το στημένο παιχνίδι με τον ΣΕΒ ή τον Γκαργκάνα σε ρόλο κακού, ενώ για τον εαυτό της επιφυλάσσει το ρόλο του καλού, που τάχα λέει «όχι» στους «κακούς»

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
«Το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας είναι ελκυστικό για ξένους επενδυτές, διότι προσφέρει ιδιαίτερα αυξημένα κίνητρα, αλλά και διότι αλλάζουν όλες οι υποδομές, εκσυγχρονίζονται». Δεν μπορεί να διαφωνήσει εύκολα κανείς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έσπευσε χτες να επιδείξει τα "προσόντα" και τα "κίνητρα" που πλουσιοπάροχα παρέχονται στο ξένο κεφάλαιο: «Δεν έχουμε μεγάλες εργασιακές συγκρούσεις και οξύνσεις στην Ελλάδα». «Υπάρχει ένα λυμένο Ασφαλιστικό», «υπάρχουν εργασιακοί νόμοι που παρέχουν ρυθμίσεις σύγχρονες και ευέλικτες σε όλους τους τομείς». Ακόμα «η Ελλάδα έχει σταθερό πολιτικό σύστημα».

Θα μπορούσε, βέβαια, να προσθέσει ορισμένα ακόμα: Το κόστος εργασίας είναι μόνο 70% του μέσου κοινοτικού όρου, και κυρίως ότι τα κέρδη του κεφαλαίου είναι εγγυημένα και τρελά, πλην εξαιρέσεων... Γιατί, λοιπόν, δεν έρχονται οι ξένοι «επενδυτές» σε αυτόν τον «παράδεισο»; Και πώς τότε θα αντιμετωπιστεί η «ευλογημένη» ανεργία που διαρκώς ανεβαίνει; Η κυβέρνηση φυσικά και δεν απαντά σοβαρά σε αυτά τα ερωτήματα, απλούστατα γιατί γνωρίζει άριστα ότι οι αιτίες είναι βαθιές και «αγιάτρευτες» και παραπέμπουν στο DNA του καπιταλισμού: Η παραγωγή επεκτείνεται αδιάκοπα και «αλόγιστα», αλλά οι λαϊκές μάζες έχουν περιορισμένη ικανότητα να καταναλώνουν... Τα εμπορεύματα, λοιπόν, μένουν στα αζήτητα, καταστρέφεται ένα μέρος τους, η ανεργία στα ύψη, η συγκεντροποίηση κεφαλαίου μεγαλώνει...

Οι κρίσεις στην καπιταλιστική οικονομία είναι πάντοτε μια ευκαιρία για την αναδιάρθρωση του συνόλου των εργασιακών σχέσεων, ώστε ο εργαζόμενος να είναι έρμαιο στα χέρια του κεφαλαιοκράτη. Προτιμά, λοιπόν, η κυβέρνηση να παίζει το στημένο παιχνίδι με τον ΣΕΒ ή τον Γκαργκάνα σε ρόλο κακού, ενώ για τον εαυτό της επιφυλάσσει το ρόλο του καλού, που τάχα λέει «όχι» στους «κακούς». Και από κοινού κατατρομοκρατούν τις λαϊκές μάζες, ενόψει της αύξησης της ανεργίας μετά το 2007...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ» ΠΡΟΒΛΕΨΗ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ - ΑΦΟΡΜΗ... «Πρόβλεψη-βόμβα για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα έκανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ 18%-20% από το 9,7%. Την ίδια στιγμή, όμως, και με αφορμή τα όσα αναφέρονται σε έκθεση του Econimist Intelligence Unit, ζήτησε ουσιαστικά παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, όπως "ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον στον καθορισμό μισθών και ημερομισθίων, σύνδεση αμοιβών και παραγωγικότητας και εφαρμογή προγραμμάτων μερικής απασχόλησης"». (ΝΕΑ)

ΤΟ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΟ...3%...«Ακριβός είναι ο Ελληνας εργαζόμενος, λένε οι βιομήχανοι, και θα χάσει τη δουλιά του. Το εργασιακό κόστος έχει ανεβεί κατά 3% από το 1995, οπότε αναμένεται διαπλασιασμός της ανεργίας μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων και το κλείσιμο της στρόφιγγας του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ο ΣΕΒ ζητεί άμεσα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας, επισείοντας τον κίνδυνο των νέων κοινοτικών χωρών με τα φθηνά εργατικά χέρια...». (ΒΗΜΑ)

ΟΙ «ΑΜΕΣΕΣ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: «Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, για να στηρίξουν τις παραπάνω εκτιμήσεις, επικαλέστηκαν πανευρωπαϊκή έρευνα για το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων στις "25" χώρες της EE, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση μετά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και λίγο πάνω από τη Λιθουανία, τη Σλοβενία, την Εσθονία και τη Λετονία. Θέση, η οποία δε βελτιώνεται στην προοπτική των επόμενων χρόνων μέχρι το 2007, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας στο μέλλον και την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να δημιουργήσει νέες». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέβασε χθες δραματικά τους τόνους της εμπορικής της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι δίνουν στην Ουάσιγκτον διορία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να αναθεωρήσει τις διατάξεις του νόμου που διέπει τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Διαφορετικά η ΕΕ θα επιβάλει στις ΗΠΑ, δίκην αντιποίνων, εμπορικές κυρώσεις 4,04 δισ. δολαρίων ετησίως υπό τη μορφή δασμών σε εισαγόμενα στην Ευρώπη αμερικανικά προϊόντα». (Αλ. Καψύλης - ΒΗΜΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ
ΤΑ ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΝΕΡΓΙΑ ΡΕΚΟΡ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΕΒ - ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ 20%...

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΒΟΜΒΑ ΚΟΣΜΙΔΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ «ΚΟΣΜΙΕΣ» ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΑΥΛΗ ΒΡΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ...

ΕΣΤΙΑ: ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΡΟ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΓΡΟΘΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.

Η ΧΩΡΑ: ΑΤΥΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΨΑΙΜΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΗΜΑ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΚΛΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΛΗΣΤΕΨΕ ΤΟΝ ΟΑΕΔ.

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ.

ΑΥΓΗ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: (Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας): ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ... ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ 600.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ριζοσπαστικές»: «Εντονη ανησυχία σε πολλούς υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προκαλέσει οι ριζοσπαστικές προτάσεις του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σ. Κοσμίδη με τις οποίες επιχειρείται ένας πραγματικός εκσυγχρονισμός στο πολιτικό σύστημα της χώρας» («ΑΥΡΙΑΝΗ»).

Εν αναμονή Σημίτη... «Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις του ότι θα ηγηθεί του ΠAΣOK στις επόμενες εκλογές, η προσωπική του στρατηγική (σ.σ. του Κ. Σημίτη) δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. O άδηλος, αλλά κρίσιμος παράγοντας είναι εάν θα επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν. Αυτό πιθανώς θα έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο φθινόπωρο. Είναι προφανές πως, εάν πάρει το χρίσμα, θα δρομολογήσει τη διαδοχή του. Εάν όχι, θα λάβει την απόφασή του, κυρίως με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Σε περίπτωση που το προβάδισμα της NΔ έχει διευρυνθεί πολύ, δεν αποκλείεται να αποχωρήσει για να αποφύγει μια βέβαιη εκλογική ήττα. Εν αναμονή, λοιπόν...» (Σταύρος Λυγερός - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ζήτημα δημοκρατίας... «Τέχνασμα ή όχι, επίσημη ή ιδιωτική, νομιμοποιημένη ή ανομιμοποίητη, η πρόταση Κοσμίδη προκαλεί συζήτηση, που μπορεί να είναι εποικοδομητική σε δύο σπουδαία θέματα: το πολιτικό χρήμα και το εκλογικό σύστημα... Κύριο αίτημα - για το οποίο δε μίλησε ο κ. Κοσμίδης - είναι ακριβώς η εγκατάλειψη του συστήματος της ενισχυμένης δυσαναλογικής. Είναι ζήτημα τιμής στην εκπροσώπηση των πολιτών στη Βουλή. Είναι δηλαδή ζήτημα δημοκρατίας και είναι ανάγκη να πολεμήσουμε όλοι γι' αυτήν από τώρα» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Ενδιαφέρουσες... «Οι προτάσεις του κ. Κοσμίδη έχουν ενδιαφέρον. Πρέπει να συζητηθούν. Σοβαρά. Οι παλαιοπασοκικοί αφορισμοί, που μόνο στόχο έχουν τη μέχρι τελευταίας ρανίδος νομή της εξουσίας, λίγο βοηθούν. Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο» (Από το άρθρο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ