ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πανεξόρμηση με το «Ρ» την Κυριακή

Πανεξόρμηση, με στόχο την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και τον τριπλασιασμό της κυκλοφορίας του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», έχει ετοιμάσει για αύριο Κυριακή η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του Κόμματος. Με σκοπό να διακινηθούν 3.000 φύλλα, τα εκατοντάδες μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος στον Πειραιά είναι ήδη σε ετοιμότητα για να «οργώσουν» τις εργατογειτονιές της πειραιώτικης περιφέρειας. Πέραμα, Κερατσίνι, Κοκκινιά, Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, πόρτα - πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο, οι κομμουνιστές, με το «Ρ» στο χέρι, θα διαδώσουν τη «φωνή του ΚΚΕ» σε εκατοντάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες και στο τελευταίο σπίτι.

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Επεισοδιακή η σύσκεψη για το ΝΑΤΟικό λιμάνι

Επεισοδιακή ήταν η σύσκεψη που έγινε χτες στη Νομαρχία Καβάλας παρουσία των υφυπουργών Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ, με αντικείμενο το ΝΑΤΟικό λιμάνι που μεθοδεύει η κυβέρνηση να κατασκευαστεί στη Νέα Πέραμο, παρά την αντίθεση των κατοίκων και των φορέων. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συμπεριφέρθηκαν σαν να απευθύνονται σε κάφρους. Ετσι, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οι κάτοικοι και ο νομαρχιακός σύμβουλος της Διανομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣΥ) Δ. Ζαχαριάδης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό σε βάρος του αγωνιζόμενου λαού.

Αφού πρώτα κατέθεσαν στεφάνια στο πλαίσιο του γιορτασμού της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, μετά πήγαν να επιβάλουν το ΝΑΤΟικό λιμάνι στους κατοίκους της Νέας Περάμου που αντιδρούν στη μετατροπή της περιοχής τους σε στρατιωτικό ορμητήριο των Ευρω-Αμερικανών ιμπεριαλιστών και φονιάδων των λαών.

Ο υφυπουργός Αμυνας, Λ. Αποστολίδης, επέμεινε στο παραμύθι περί σεβασμού των αποφάσεων κατοίκων και φορέων. Το προηγούμενο βράδυ όμως είχε κάνει φροντιστήριο στους ΠΑΣΟΚους που μέχρι και προχτές δήλωναν συμπαραστάτες στον αγώνα των κατοίκων (όπως ο Μ. Τιμοσίδης, επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, κ.ά.). Ετσι, χτες, εμφανίστηκαν να διαφοροποιούνται προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την τελική ρήξη τους με το λαό που αγωνίζεται να υπερασπίσει τον τόπο του και να εμποδίσει τη μετατροπή του σε νέα Σούδα. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Τσακλίδης, που εκλέγεται βουλευτής στην Καβάλα, χαρακτήρισε αναιδείς μέλη της ΣΕΑ που διαμαρτύρονταν πως υποτιμούν τη νοημοσύνη τους με όσα λένε. Μάλιστα, ο Γ. Τσακλίδης άφησε να εννοηθεί πως τους κάνουν και τη χάρη που ακούνε τις απόψεις τους.

Αυτή είναι η δημοκρατία που ευαγγελίζονται

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας προσπάθησε, και χτες ακόμη, να πείσει πως το λιμάνι δεν είναι μείζονος σημασίας για το ΝΑΤΟ, δεν εντάσσεται στους σχεδιασμούς της εθνικής άμυνας και του Πολεμικού μας Ναυτικού. Θα πρέπει όμως να γίνει για το ...καλό της περιοχής, διότι είναι ...κρίμα να πάνε χαμένα τα 13 δισ. δραχμές που θα δώσει το ΝΑΤΟ για την κατασκευή του!!! Υπερασπίστηκε το ΝΑΤΟ, που μόλις πριν 4 χρόνια δολοφόνησε το λαό της Γιουγκοσλαβίας, δηλώνοντας πως είναι οργανισμός που προασπίζεται την ειρήνη... Και ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας είπε πως το λιμάνι θα είναι ...ανοιχτό για τους πολίτες. Η πρόσβαση θα απαγορεύεται μόνον όταν θα ελλιμενίζονται στρατιωτικά πλοία, όταν θα φορτώνονται και θα εκφορτώνονται υλικά και στρατεύματα. Και η τεράστια περίφραξη που προβλέπεται να γίνει, ουσιαστικά θα έχει ισχύ μόνο στις παραπάνω περιπτώσεις. Τέλος, ανέφερε πως θα μπορούν να εξυπηρετούνται και οι αλιείς της περιοχής.

Οι κάτοικοι όμως δεν τρώνε κουτόχορτο. Και προετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Είναι αποφασισμένοι να νικήσουν.

Αλλες φιλειρηνικές εκδηλώσεις

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αμπελοκήπων, Γκύζη, Τουρκοβουνίων και Εξαρχείων διοργανώνουν αντιπολεμική εκδήλωση στο ΜΕΤΡΟ (στάση Πανόρμου), σήμερα, Σάββατο 10 Μάη, στις 7 μ.μ.

- Συναυλία στην πλατεία Βάρναλη, στην Αργυρούπολη διοργανώνει σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ) Αργυρούπολης.

- Επίσης, σήμερα η ΝΔΕ Δάφνης καλεί σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης (οδός Δήμου 2).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση τη Δευτέρα 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα στη Λαμπρινή.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία και θεατρική παράσταση από το θεατρικό τμήμα της ΣΕΛΕΤΕ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλέκτρα Αποστόλου (Κουντουριώτου και Νεότητας), την Τετάρτη, 14 Μάη, στις 7 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών διοργανώνει εκδήλωση για την Κούβα στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα (Αχαρνών), την Τετάρτη, 14 Μάη, στις 7 μ.μ.

- Η δημοτική παράταξη Ερυθραίας «Δημοτική Μαχητική Συσπείρωση» και το Συνδικάτο Οικοδόμων διοργανώνουν εκδήλωση στην πλατεία Πλαστήρα, την Τετάρτη, 14 Μάη, στις 7.30 μ.μ. με θέμα «Αντιστεκόμαστε - Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην εργασία και την ειρήνη».

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας και οι μαζικοί φορείς διοργανώνουν εκδήλωση στην πλατεία Πλυτά την Πέμπτη, 15 Μάη, στις 7 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου διοργανώνει αντιπολεμική καμπάνια με θέμα: «Ειρήνη δεν είναι μόνο απουσία πολέμου». Σχετικές εργασίες των μαθητών της πόλης θα εκτεθούν, την Παρασκευή 16 Μάη, στην πλατεία Λαού Κερατσινίου. Την ίδια μέρα, το βράδυ στις 8.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Μετά το Ιράκ τι;». Ομιλητές θα είναι οι: Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν εκθέσεις με φωτογραφικό υλικό με θέμα «Τα παιδιά από τη νέα παγκόσμια τάξη», αντιπολεμικό σκίτσο και αφιερώματα στην Κούβα και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 17 Μάη, στην πλατεία Γαρδένιας, με τα παιδιά να ζωγραφίζουν για την ειρήνη από τις 6 μ.μ. και στις 8 μ.μ. να ακολουθεί συγκέντρωση και ομιλία με θέμα: «Η ανθρωπότητα στα πρόθυρα παγκόσμιας σύρραξης».

Στη Στερεά

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» και φορείς της πόλης διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων, αρχίζοντας από τη Δευτέρα 12 Μάη με έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας σε εργασιακούς χώρους. Συνέχεια θα δοθεί με λαμπαδηφορία την Πέμπτη 15 Μάη, στις 8.30 μ.μ. από την πλατεία του Πάρκου. Το Σάββατο 17 Μάη στην πλατεία του παλιού Δημαρχείου στις 8.00 μ.μ. η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνει συναυλία με ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα νέων.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λιβαδειάς διοργανώνει, την Παρασκευή 16 Μάη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 8.30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος των ΜΜΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ
Για τα παιδιά του Ιράκ και της Παλαιστίνης

Με αντιπολεμική εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά του Ιράκ και της Παλαιστίνης, που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, εγκαινιάζει το φετινό Δεκαήμερο Ειρήνης της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ο Δήμος Αγίου Παύλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου (κόμβος Κ7 στην περιφερειακή οδό) αύριο Κυριακή 11 Μάη στις 6 το απόγευμα.

Η αντιπολεμική εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς, έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας και σκίτσου, καθώς και συναυλία αντιπολεμικού τραγουδιού. Η είσοδος του κοινού θα γίνεται με την επίδοση ενός κουτιού γάλακτος εβαπορέ ή μιας φιάλης Μπεταντίν, με τα οποία θα συμπληρωθεί το φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποστείλει ο δήμος στον πολύπαθο λαό του Ιράκ. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγίου Παύλου είναι από τους πρώτους φορείς που προκήρυξαν καμπάνια συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για αποστολή στο λαό του Ιράκ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα εγκαινιαστεί η καμπάνια του δήμου για τη φιλοξενία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη (19-20-21/06/03), με τη συγκρότηση εθελοντικής ομάδας υποδοχής και φιλοξενίας διαδηλωτών. Ηδη το θέμα φιλοξενίας διαδηλωτών που θα επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια στης Συνόδου Κορυφής συζητιέται ευρύτατα από το λαό του δήμου που ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στην έκκληση για φιλοξενία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ