ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στο πόδι όλες οι γειτονιές της Αττικής
  • Πραγματοποιείται την Κυριακή, 18 Μάη
  • Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ

Στο πόδι βρίσκονται οι φιλειρηνικές δυνάμεις στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά για την επιτυχία της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 18 Μάη, αφιερωμένη στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία του.

Με συνθήματα όπως: «Καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ - Αγγλίας και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ, έξω οι εισβολείς από το Ιράκ, άμεση απεμπλοκή της χώρας μας, καμιά συμμετοχή και διευκόλυνση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις (Σούδα, Αραξος, Ακτιο, Στρατηγείο Λάρισας κλπ.). Αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό και στους αγωνιζόμενους λαούς», οι φίλοι της ειρήνης κλείνουν ήδη τα πρώτα πούλμαν για τη μεταφορά τους στον Τύμβο, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο της τελευταίας δεκαετίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, 10 Μάη, στο Δημαρχείο Καισαριανής, επί της οδού Φιλαδελφείας και Βρυούλων στην Καισαριανή (στάση «Σχολεία»).

Τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα απασχολήσουν τα εξής θέματα:

1) Θέσεις και εκτιμήσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ - Απειλές για νέα χτυπήματα κατά χωρών (Συρία, Ιράν, Β. Κορέα, Κούβα). Ο ρόλος της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους μελλοντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

2) Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό - ΟΗΕ, «σχέδιο Ανάν» και ο ρόλος του NATO.

3) Επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών («τρομονόμος», Ευρωστρατός, ευρωσυλλήψεις).

4) Ο ρόλος της ΕΕΔΥΕ και του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος σήμερα, στην κατεύθυνση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης.

5) Πορεία προς το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Οργανωτικά - Οικονομικά θέματα - Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης - Πρόγραμμα Δράσης.

Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. και θα ολοκληρωθούν στις 4.00 μ.μ.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ
Προετοιμασίες σ' όλη την Πελοπόννησο για την Κυριακή 18 του Μάη

Κάλεσμα ειρήνης και αγώνα από προσωπικότητες της περιοχής για την Κυριακή 18 του Μάη

Πλατιά απήχηση βρίσκει το κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την 20ή Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα-Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 του Μάη, στις 5 μ.μ., με αφετηρία την Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», η ΕΕΔΥΕ, στη διακήρυξή της, καλεί το λαό να συμμετάσχει στις φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το μήνα Μάη και να αγωνιστεί για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με κορμό την ΕΕΔΥΕ.

Στα πλαίσια αυτά, πλήθος κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων του Νομού Αρκαδίας καλούν το λαό να συμμετάσχει στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στις 18 του Μάη και υπογράφουν κείμενο με τίτλο «Κάλεσμα ειρήνης και αγώνα», το οποίο αναφέρει:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις παρεμβάσεις στη φετινή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα-Τρίπολη.

Σήμερα που οι πόλεμοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο, που δολοφονούν λαούς για τον έλεγχο των πετρελαίων, των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Σήμερα που οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους επεμβαίνουν και διαλύουν κράτη, επαναχαράσσουν σύνορα, απειλούν ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, όπως τη Συρία, το Ιράν, την Κούβα, τη Β. Κορέα.

Σήμερα που συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο αγώνας του είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε.

Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους το γεγονός ότι:

  • Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη
  • Δεκάδες χρόνια τώρα, η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης οργανώνουν τη Μαραθώνια Πορεία και την Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα-Τρίπολη.

Γι' αυτό, καλούμε το λαό και τη νεολαία, πέρα από κομματικές εντάξεις και προτιμήσεις, να πορευτούμε και φέτος στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη στις 18 του Μάη 2003».

Από τον Τύρναβο στη Λάρισα

Σε ανακοίνωση - κάλεσμά της, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν στη μεγάλη Πορεία Ειρήνης, που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή, 18 Μάη, από τον Τύρναβο στη Λάρισα. Πρωταρχική απαίτηση αυτής της μεγάλης πορείας θα είναι, για μια ακόμα φορά, το κλείσιμο του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο.

ΧΑΝΙΑ
Πολύμορφες φιλειρηνικές δραστηριότητες

Πολύμορφες εκδηλώσεις, ενάντια στον πόλεμο σε βάρος των λαών, πραγματοποιούνται ήδη στα Χανιά από την Επιτροπή Ειρήνης, στο πλαίσιο του 10ήμερου Ειρήνης που διοργανώνει κάθε χρόνο.

- Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων συνεχίζεται ως ακολούθως:

- Την Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Μάη στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Αντιπολεμικό Διήμερο Κινηματογράφου στο θέατρο «Δημήτρη Βλησίδη».

- Την Παρασκευή 16 Μάη, στις 8 το απόγευμα, ποιητική βραδιά με αντιπολεμικά ποιήματα από Χανιώτες ποιητές στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

- Το Σάββατο 17 Μάη, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Ομιλο ΚΥΔΩΝ, θα διεξαχθεί λαϊκός ποδηλατικός αγώνας για παιδιά από 8 έως 14 ετών.

- Την Κυριακή 18 Μάη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - διαδήλωση στην πλατεία της Σούδας στις 10 το πρωί και πορεία μέσω Βλητέ στο Μαράθι.

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Να πάψει να εκπέμπει η «Φωνή της Αμερικής»

Περικύκλωση της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο και στη συνέχεια εκδήλωση μέσα στην πόλη της Ξάνθης, οργανώνουν, την Κυριακή 18 Μάη, οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις και να διαδηλώσει αγωνιστικά την αντίθεσή του στη Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών και τις επιδιώξεις τους. Στην περιοχή εξακολουθεί να εκπέμπει η χαφιέδικη - προβοκατόρικη «Φωνή της Αμερικής» από το Εράσμιο της Ξάνθης. Τώρα επιδιώκεται και πιο ουσιαστική συμμετοχή με την εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο Καβάλας.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του αντιπολεμικού Μάη

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και φορείς της πόλης συνεχίζουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους, ενταγμένες στον αντιπολεμικό μήνα Μάη που έχει διακηρύξει η ΕΕΔΥΕ. Πιο συγκεκριμένα:

- Σήμερα, 10/5/2003: Συναυλία στον Κορυδαλλό στην πλατεία Ελευθερίας.

- Αύριο 11/5/2003: Ειρηνοδρομία από τη Μάντρα της Οσίας Ξένης στη Νίκαια.

- Στις 14/5/2003: Ζωγραφική για την ειρήνη από Δημοτικά Σχολεία. Εκθεση ιδεών για την ειρήνη από Γυμνάσια της πόλης.

- Στις 16/5/2003: Εκδήλωση του Συλλόγου Αγ. Τριάδας.

- Στις 16 και 17 Μάη 2003: Τουρνουά πινγκ-πονγκ και σκακιού στην αίθουσα του ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ) και σκακιού στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Στις 17/5 χαιρετισμός από μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς, απονομή βραβείων, ομιλία από μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, μουσικό πρόγραμμα με αντιπολεμικά τραγούδια.

- Στις 18/5/2003: Μαραθώνια Πορεία.

- Στις 25/5/2003: Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας με θέμα: «Το παιδί - θύμα του πολέμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ