ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ρήγμα στο παλαιστινιακό διαπραγματευτικό μέτωπο

Βαδίζοντας με βαριά βήματα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ η γερόντισσα βλέπει στο δρόμο τους Ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν επιβάλει αποκλεισμό στην περιοχή

Associated Press

Βαδίζοντας με βαριά βήματα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ η γερόντισσα βλέπει στο δρόμο τους Ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν επιβάλει αποκλεισμό στην περιοχή
ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΒΗΡΥΤΟΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις, και επί χρόνια κύριος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ. Η παραίτηση δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, ούτε, επισήμως, έγιναν γνωστοί οι λόγοι της κίνησης του Ερακάτ. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός παρέμενε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μέσα στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου κατεδάφισε άλλα 4 σπίτια, ενώ ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός στη Ράφα, στη νότια Γάζα, από ισραηλινά πυρά.

Επιστολή παραίτησης παρέδωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στον Μαχμούντ Αμπάς, ο Σάεμπ Ερακάτ, όπως έγινε γνωστό μόλις χτες το μεσημέρι. Ο ίδιος ο Ερακάτ αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών, Ναμπίλ Αμρ, δήλωνε ότι, προς το παρόν, η παραίτησή του δεν έχει γίνει δεκτή από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και το θέμα θα εξεταστεί από το παλαιστινιακό Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Παλαιστινίων αναλυτών, που επιβεβαίωσε αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ, ο λόγος που οδήγησε τον Σάεμπ Ερακάτ στην υποβολή παραίτησης ήταν ο αποκλεισμός του από τη διαπραγματευτική ομάδα που θα συναντηθεί, σήμερα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Ερακάτ θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ και ήταν μία από τις σημαντικότερες διαπραγματευτικές προσωπικότητες τόσο πριν όσο και μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Οσλο. Μάλιστα, ήταν ένας από τους πρώτους Παλαιστινίους αξιωματούχους που υπερασπίστηκαν τον «οδικό χάρτη», καταδικάζοντας, όμως, σταθερά την αιματηρή πολιτική στρατιωτικής καταστολής του Ισραήλ. Ο αποκλεισμός του από τη διαπραγματευτική ομάδα υποδηλώνει, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ότι το χάσμα απόψεων ανάμεσα στην «παλαιότερη» φρουρά της παλαιστινιακής ηγεσίας και στους έμπιστους του νέου πρωθυπουργού μεγαλώνει αντί να γεφυρώνεται.

«Ναι» των Αράβων, «αν συμμορφωθεί το Ισραήλ»

Την ίδια στιγμή, ο Χαβιέ Σολάνα, από τη Βηρυτό, δήλωνε ότι η ΕΕ «προτίθεται να αναλάβει μεγαλύτερες δεσμεύσεις προκειμένου να επιτύχει ο "οδικός χάρτης"». Ο Σολάνα έφθασε στο Λίβανο, αφού επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σ. Αραβία, τη Συρία και τα παλαιστινιακά εδάφη, όπου συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς και με τον Γιάσερ Αραφάτ. Αυτή η τελευταία συνάντηση φαίνεται ότι ήταν και ο λόγος που, τελικά, ο Σολάνα δε συναντήθηκε με κανέναν Ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο Σολάνα παρέδωσε στον Πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, ένα αντίγραφο του «οδικού χάρτη», όπως έπραξε και με τον Σύρο Πρόεδρο. Ο Λαχούντ δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει «τις αποφάσεις που θα λάβει ο παλαιστινιακός λαός» και θα προσπαθήσει για την επιτυχία του «οδικού χάρτη», εφόσον το Ισραήλ τον αποδεχτεί ως έχει. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν, μετά την αναχώρηση του Σολάνα, από τη Δαμασκό, ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ της Συρίας, εγκαταλείποντας την κάθε αρνητική τους θέση και επισημαίνοντας, όπως και οι υπόλοιπες αραβικές χώρες, ότι κομβικό σημείο είναι η εφαρμογή του χάρτη από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, δε δείχνει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από την αδιαλλαξία. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωνε από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για συνομιλίες, ότι ο Αριέλ Σαρόν θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο Μπους, κατά τη συνάντησή τους στις 20 του Μάη, «14 επιφυλάξεις» για τον «οδικό χάρτη», δηλαδή 14 σημεία που το Ισραήλ θα αποπειραθεί να αλλάξουν, γεγονός που απορρίπτει κατηγορηματικά η παλαιστινιακή πλευρά.

Να καταδικαστούν οι ισραηλινές αυταρχικές ενέργειες

Μήνυμα αλληλεγγύης της ΚΕ του ΚΚΕ προς το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού, στου οποίου τα γραφεία εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός και κατάσχεσε τα πάντα

Μήνυμα αλληλεγγύης στο Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στα γραφεία του Κόμματος, στη Ραμάλα, όπου κατασχέθηκαν όλα τα εκεί υλικά, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες εισβολές στα γραφεία του Κόμματος και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις. Με το μήνυμά της, η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την καταπιεστική τακτική των ισραηλινών αρχών και καλεί την ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα και το μαζικό κίνημα της χώρας να καταδικάσουν τις απαράδεκτες αυτές ισραηλινές ενέργειες. Το κείμενο του μηνύματος έχει ως εξής:

«Πληροφορηθήκαμε ότι τα μεσάνυχτα της 10ης Μάη 2003, στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού στη Ραμάλα και κατάσχεσαν όλους τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών, όλα τα γραπτά αρχεία, όλα τα πολιτικά και διοικητικά ντοκουμέντα του κόμματος.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις ισραηλινές αρχές για αυτές τις αυταρχικές και καταπιεστικές ενέργειες, που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ανάλογων επιθέσεων εναντίον γραφείων του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις. Καταδικάζουμε έντονα τις ισραηλινές προσπάθειες να παρεμποδιστεί το Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού από το να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην εξοργιστική ισραηλινή επιθετικότητα, στην κατοχή, στις εισβολές και στα εγκλήματα πολέμου.

Το ΚΚΕ εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στο Κόμμα του Παλαιστινιακού Λαού και καλεί το μαζικό κίνημα στη χώρα μας, τα κόμματα και την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει αυτές τις αντικομμουνιστικές αντιδημοκρατικές ενέργειες των Ισραηλινών Αρχών. Επαναδιατυπώνουμε τη σθεναρή αλληλεγγύη μας με το δίκαιο αγώνα του για εθνική απελευθέρωση και για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ζητούμε την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ που προβλέπουν άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας και αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων».

ΚΟΥΒΑ
Δυναμώνει η αλληλεγγύη

ΑΒΑΝΑ.--

Μια ακόμη φωνή, αυτή της Αλις Γουόκερ, της νέας μαύρης φωνής της αμερικανικής λογοτεχνίας και συγγραφέας του «Πορφυρού χρώματος», συντονίστηκε από χτες με τους χιλιάδες διανοούμενους και καλλιτέχνες, που υπογράφουν την κοινή διακήρυξη «προς τη συνείδηση του κόσμου».

Πλησιάζουν τους 3.000 πια... Διανοούμενοι και καλλιτέχνες από 69 χώρες, μέσα σε διάστημα δύο βδομάδων από τη στιγμή που ο Μεξικανός κοινωνιολόγος Πέδρο Γκονσάλες Κασανόβα, ανακοίνωσε την κοινή διακήρυξη των 165 αρχικά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους για την υπεράσπιση του δικαιώματος της Κούβας για ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Οι περισσότερες υπογραφές εξακολουθούν να συρρέουν με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας www.porcuba.cult.cu, αν και πολλές οργανώσεις αλληλεγγύης συνεχίζουν το έργο αυτό στις χώρες τους και αποστέλλουν συνολικά προς την Κούβα τις επιστολές ή τις κοινές ανακοινώσεις όπως έκανε πρόσφατα η Ενωση Χιλιανών Συγγραφέων και προχτές η Βολιβιανή Κοινωνία Συγγραφέων που επισημαίνει επίσης την αναγκαιότητα της επαγρύπνησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης έναντι των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της κύριας ιμπεριαλιστικής δύναμης προς την Κούβα αλλά και άλλες χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Παράλληλα, εκτός από την Αλις Γουόκερ, ανάμεσα στις νέες υπογραφές μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον Μεξικανό Ανθρωπολόγο Εκτορ Ντίας Πολάνκο, και του Γερμανού συγγραφέα και ισπανιστή Χανς Οτο Ντιλ. Επίσης, από τη γειτονική μας Τουρκία, οι ακαδημαϊκοί Αχμέτ Χατζίν Κοσέ και Αχμέτ Οντσού, των ποιητών Οζάν Οζγκούρ και Νετσμετίν Σαλάζ και του συγγραφέα Ιλχάν Ακαλίν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, καλεί όλα τα μέλη του αλλά και τους φίλους που θα ήθελαν να γίνουν μέλη, να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, οδός Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος, στις 19 Μάη 2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6 μμ.

Η υποβολή νέων αιτήσεων και η καταβολή των συνδρομών θα γίνεται στα γραφεία του Συνδέσμου (Μπουμπουλίνας 28, 3ος όροφος, τηλ. 210.8214.916), κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η συμμετοχή όλων των μελών στη Γενική Συνέλευση θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εκπλήρωση των σκοπών του, για την αλληλεγγύη προς το λαό της Κούβας και την κυβέρνησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ