Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ρήγμα στο παλαιστινιακό διαπραγματευτικό μέτωπο

Βαδίζοντας με βαριά βήματα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ η γερόντισσα βλέπει στο δρόμο τους Ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν επιβάλει αποκλεισμό στην περιοχή

Associated Press

Βαδίζοντας με βαριά βήματα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ η γερόντισσα βλέπει στο δρόμο τους Ισραηλινούς στρατιώτες να έχουν επιβάλει αποκλεισμό στην περιοχή
ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΒΗΡΥΤΟΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις, και επί χρόνια κύριος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ. Η παραίτηση δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, ούτε, επισήμως, έγιναν γνωστοί οι λόγοι της κίνησης του Ερακάτ. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός παρέμενε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μέσα στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου κατεδάφισε άλλα 4 σπίτια, ενώ ένας Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός στη Ράφα, στη νότια Γάζα, από ισραηλινά πυρά.

Επιστολή παραίτησης παρέδωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στον Μαχμούντ Αμπάς, ο Σάεμπ Ερακάτ, όπως έγινε γνωστό μόλις χτες το μεσημέρι. Ο ίδιος ο Ερακάτ αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών, Ναμπίλ Αμρ, δήλωνε ότι, προς το παρόν, η παραίτησή του δεν έχει γίνει δεκτή από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και το θέμα θα εξεταστεί από το παλαιστινιακό Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Παλαιστινίων αναλυτών, που επιβεβαίωσε αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ, ο λόγος που οδήγησε τον Σάεμπ Ερακάτ στην υποβολή παραίτησης ήταν ο αποκλεισμός του από τη διαπραγματευτική ομάδα που θα συναντηθεί, σήμερα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Ερακάτ θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ και ήταν μία από τις σημαντικότερες διαπραγματευτικές προσωπικότητες τόσο πριν όσο και μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Οσλο. Μάλιστα, ήταν ένας από τους πρώτους Παλαιστινίους αξιωματούχους που υπερασπίστηκαν τον «οδικό χάρτη», καταδικάζοντας, όμως, σταθερά την αιματηρή πολιτική στρατιωτικής καταστολής του Ισραήλ. Ο αποκλεισμός του από τη διαπραγματευτική ομάδα υποδηλώνει, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ότι το χάσμα απόψεων ανάμεσα στην «παλαιότερη» φρουρά της παλαιστινιακής ηγεσίας και στους έμπιστους του νέου πρωθυπουργού μεγαλώνει αντί να γεφυρώνεται.

«Ναι» των Αράβων, «αν συμμορφωθεί το Ισραήλ»

Την ίδια στιγμή, ο Χαβιέ Σολάνα, από τη Βηρυτό, δήλωνε ότι η ΕΕ «προτίθεται να αναλάβει μεγαλύτερες δεσμεύσεις προκειμένου να επιτύχει ο "οδικός χάρτης"». Ο Σολάνα έφθασε στο Λίβανο, αφού επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σ. Αραβία, τη Συρία και τα παλαιστινιακά εδάφη, όπου συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς και με τον Γιάσερ Αραφάτ. Αυτή η τελευταία συνάντηση φαίνεται ότι ήταν και ο λόγος που, τελικά, ο Σολάνα δε συναντήθηκε με κανέναν Ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο Σολάνα παρέδωσε στον Πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, ένα αντίγραφο του «οδικού χάρτη», όπως έπραξε και με τον Σύρο Πρόεδρο. Ο Λαχούντ δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει «τις αποφάσεις που θα λάβει ο παλαιστινιακός λαός» και θα προσπαθήσει για την επιτυχία του «οδικού χάρτη», εφόσον το Ισραήλ τον αποδεχτεί ως έχει. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν, μετά την αναχώρηση του Σολάνα, από τη Δαμασκό, ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ της Συρίας, εγκαταλείποντας την κάθε αρνητική τους θέση και επισημαίνοντας, όπως και οι υπόλοιπες αραβικές χώρες, ότι κομβικό σημείο είναι η εφαρμογή του χάρτη από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, δε δείχνει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από την αδιαλλαξία. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωνε από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για συνομιλίες, ότι ο Αριέλ Σαρόν θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο Μπους, κατά τη συνάντησή τους στις 20 του Μάη, «14 επιφυλάξεις» για τον «οδικό χάρτη», δηλαδή 14 σημεία που το Ισραήλ θα αποπειραθεί να αλλάξουν, γεγονός που απορρίπτει κατηγορηματικά η παλαιστινιακή πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ