Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΗΠΑ
«Ναυάγιο» οι συνομιλίες

Πρόσωπα όχι και πολύ χαρούμενα...

Associated Press

Πρόσωπα όχι και πολύ χαρούμενα...
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ομοφώνως τα «πολεμικά» ΜΜΕ ανακράζουν «η Γερμανία στηρίζει τις ΗΠΑ», επικεντρώνοντας εντέχνως μόνο σε ένα μοναδικό στοιχείο ότι και οι δύο συμφώνησαν, θεωρητικώς πάντα, πως «πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράκ». Από εκεί και πέρα το χάος, που το παραλείπουν φυσικά... αφού οι συναντήσεις του Κόλιν Πάουελ με τη γερμανική ηγεσία κατέληξαν σε αποτυχία, όχι μόνον επί της ουσίας, αλλά και αναφορικά με τη «βέβαιη» βελτίωση του πολιτικού κλίματος.

Οι καλές προθέσεις της γερμανικής πλευράς για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών είχαν προαναγγελθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και εκτενές ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», πριν τη συνάντηση, ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επέσπευσε την επιστροφή του στο Βερολίνο, από την περιοδεία του σε ασιατικές χώρες, προκειμένου να μπορέσει να συναντήσει ο ίδιος τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα. Ποια η ανταμοιβή του Γερμανού καγκελάριου; Κατά τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Πέτρο Στάγκο, «ο παράγοντας που τορπίλισε την επιχείρηση "λιώσιμο των πάγων" - για "μικρή αλλά με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ βόμβα" ήταν ο λόγος - ήταν η γνωστοποίηση, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση Σρέντερ - Πάουελ αμέσως μετά την επιστροφή του Γερμανού καγκελαρίου, ότι ο Πρόεδρος Μπους είχε με δική του πρωτοβουλία μία "κουβεντούλα" στο Λευκό Οίκο με τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Εσσης, Ρόλαντ Κοχ». Ο Ρόλαντ Κοχ, ένας από τους δριμύτερους επικριτές της εξωτερικής πολιτικής του Σρέντερ και επιφανής εκπρόσωπος των «φιλοαμερικανών» στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών βρισκόταν στην Ουάσιγκτον προσκεκλημένος του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι.

«Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για συνειδητή προσωπική προσβολή», ήταν η αξιολόγηση που διατύπωναν σε «πηγαδάκια» διπλωματικοί συνεργάτες του Σρέντερ με ακροατήριο τους δημοσιογράφους που είχαν πάει στην καγκελαρία για να καλύψουν την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Σρέντερ -Πάουελ, αλλά έγιναν απλώς αποδέκτες δύο σύντομων δηλώσεων σε παγωμένη ατμόσφαιρα, με απαγόρευση υποβολής ερωτήσεων και με εμφανή την αμηχανία και των δύο πολιτικών και ιδιαίτερα προφανή τη δυσθυμία του Γερμανού καγκελαρίου.

«Ανοιχτή και ειλικρινής» ήταν η συζήτηση με τον Σρέντερ, είπε ο Πάουελ - που στη διπλωματική γλώσσα είναι συνώνυμο της «έξω από τα δόντια» επικοινωνίας - ενώ ο Σρέντερ σχετικοποίησε την προαναγγελία του ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι για την υιοθέτηση του αμερικανοβρετανικού Σχεδίου Απόφασης «θα απαιτηθούν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές».

Ο μόνος κοινός παρονομαστής στις δηλώσεις Σρέντερ - Πάουελ ήταν η αναγνώριση της αναγκαιότητας για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας και η «ψύχρα» της ατμόσφαιρας μεταφέρθηκε και στην κοινή εμφάνιση Πάουελ - Φίσερ, ύστερα από δίωρες συνομιλίες, όπου οι δύο υπουργοί παρέκαμψαν και την άλλη «προκαταβολή» που είχε προσφέρει ο Σρέντερ στο βωμό της εξομάλυνσης των αμερικανογερμανικών σχέσεων, την ανάληψη δηλαδή από το ΝΑΤΟ της στρατιωτικής επιτήρησης της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων στο Ιράκ, δηλώνοντας ότι «δε συζήτησαν το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ