Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μετ' εμποδίων το αμερικανικό σχέδιο απόφασης

Σοβαρές αντιρρήσεις εκφράζουν Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία, παρά τις μικρο-τροποποιήσεις, στις οποίες προχώρησαν οι ΗΠΑ στο κείμενο του σχεδίου απόφασης για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλλη μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επρόκειτο να αρχίσει, αργά χθες βράδυ, μετά την κατάθεση ενός νέου, ελαφρώς τροποποιημένου, σχεδίου απόφασης από τις ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία, για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Οι οιωνοί δεν ήταν ενθαρρυντικοί για την Ουάσιγκτον, καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν πέτυχε να κάμψει τις αντιρρήσεις των συνομιλητών του σε Ρωσία - Γερμανία, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ενώ σημαντικές είναι και οι διαφωνίες των Γαλλίας - Κίνας. Ο Κόλιν Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης της πρότασης που έχουν καταθέσει οι «διαφωνούντες» περί προσωρινής αναστολής των κυρώσεων, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, αφού η Ουάσιγκτον πιέζει για έγκριση «εντός των ημερών».

Σε 25 ανέρχονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι μικρο-τροποποιήσεις του σχεδίου απόφασης για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, στις οποίες προχώρησαν οι ΗΠΑ, μετά από παρατηρήσεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εντούτοις, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το μείζον θέμα της διαχείρισης του ιρακινού πετρελαίου και της ιρακινής οικονομίας προβλέπεται, από το σχέδιο απόφασης, να παραμείνει στα χέρια των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Σε μια προσπάθεια να «εξευμενίσουν» τις υπάρχουσες αντιρρήσεις, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν στο σχέδιο απόφασης πρόβλεψη για εξόφληση των χρεών του Ιράκ προς όλες τις χώρες στις οποίες χρωστά, συμπληρώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα. Οσον αφορά, όμως, στα υπάρχοντα πετρελαϊκά συμβόλαια το σχέδιο απόφασης είναι εξαιρετικά αόριστο. Εξίσου αόριστες παραμένουν και οι αρμοδιότητες του συντονιστή που καλείται να διορίσει ο ΟΗΕ, του οποίου ο ρόλος παραμένει συμβουλευτικός.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, δήλωνε ξεκάθαρα ότι Ρωσία και Κίνα θεωρούν ότι «το σχέδιο απόφασης χρειάζεται σοβαρές διορθώσεις. Αν υιοθετηθεί με την υπάρχουσα μορφή του θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις χώρες μας και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε». Στο περιθώριο αυτών των δηλώσεων και παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες, οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο κοινοβούλιο, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την Ουάσιγκτον ότι «με το πρόσχημα της τρομοκρατίας και της καταπολέμησης των όπλων μαζικής καταστροφής, προχωρεί σε στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο με αποκλειστικό σκοπό να διευρύνει τη στρατηγική της επιρροή».

«Το αμερικανικό σχέδιο θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά, για να υιοθετηθεί και ο ΟΗΕ θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία της ανοικοδόμησης του Ιράκ», επαναλάμβανε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν αναφέρθηκε και στην επιστολή διαμαρτυρίας της Γαλλίας προς το αμερικανικό Κογκρέσο, με την οποία ζητούνται εξηγήσεις για την, όπως ονομάζεται από το Παρίσι, «ενορχηστρωμένη από πρόσωπα της αμερικανικής ηγεσίας εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Γαλλίας». Ο ντε Βιλπέν επέμεινε ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Τέλος, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετά από μια κάθε άλλο παρά θερμή συνάντηση με τον Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι «επί της αρχής» η Γερμανία συμφωνεί με την «άρση των κυρώσεων», αλλά συμπλήρωσε ότι «για να υιοθετηθεί το αμερικανικό σχέδιο απόφασης θα απαιτηθούν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει ότι η ανοικοδόμηση «θα πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ