Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Πυρά» κατά Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η οργή μεγάλου τμήματος του κολομβιανού λαού κατά του Προέδρου, Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε και κατέληξε στο θάνατο 10 ομήρων, δεδομένη. Ομως, πια, τα «φίλια» πυρά τείνουν να γίνουν περισσότερα... εξαναγκάζοντας τον Ουρίμπε να διατάξει έρευνα για τις πραγματικές συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο των ομήρων.

Στρατιωτικοί ειδικοί αναλυτές, κατά την κολομβιανή εφημερίδα «Βος», κατακρίνουν και καταδικάζουν την επιχείρηση «Μοναστήρι», η οποία κατέληξε στο θάνατο δέκα ομήρων, και ρίχνουν όλο το βάρος στην κυβέρνηση Ουρίμπε... «Ο Κολομβιανός Πρόεδρος βρίσκεται σήμερα περισσότερο απομονωμένος παρά ποτέ αφού διέταξε μια παρακινδυνευμένη απόπειρα απελευθέρωσης, που κατέληξε σε τραγωδία», τονίζει και το ανεξάρτητο ANNCOL.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο λόγος για την έρευνα αυτής «της αδέξιας και κακότεχνης» στρατιωτικής επιχείρησης, όπως τη χαρακτηρίζει, είναι το γεγονός ότι κατά τον κολομβιανό Τύπο αλλά και πλείστους τοπικούς αξιωματούχους, οι τοπικές αρχές της επαρχίας Αντιόκια είχαν ανοιχτό το δίαυλο των συνομιλιών με τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας-Στρατός του Λαού» (FARC-EP) για την απελευθέρωση των ομήρων και, για την ακρίβεια, είχαν γνώση της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν οι όμηροι και οι αντάρτες. Μάλιστα, ένας εκ των διασωθέντων ομήρων, ο λοχίας Πέδρο Γκουαρνίσο, την προηγούμενη μέρα που οι τοπικές αρχές είχαν στείλει ελικόπτερο το οποίο παρέλαβε έντεκα αντάρτες που υπέφεραν από λεισμανίαση, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες για την απελευθέρωση με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Αντιόκια, Εουχένιο Πριέτο.

Επίσης, η χήρα πια του κυβερνήτη της Αντιόκια, Γκιγιέρμο Γκαβίρια, ενός εκ των νεκρών, δημοσίως άσκησε δριμεία κριτική στον Κολομβιανό Πρόεδρο, λέγοντας ότι διέταξε την επιχείρηση χωρίς καν να ενημερώσει τους συγγενείς των ομήρων, όπως όφειλε και είχε δεσμευτεί, και, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό «Caracol», δήλωσε ότι και η ίδια βρισκόταν σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία με τους FARC-ΕΡ.

Παράλληλα, συνάντηση στην Μπογκοτά, όπου συμμετείχαν τέσσερις Κολομβιανοί πρώην Πρόεδροι και ο πρώην διαπραγματευτής για την ειρήνη Κάρλος Λοσάνο, μερικές μέρες νωρίτερα, είχε υποδεχτεί θερμά το διορισμό τριών ειδικών διαπραγματευτών από το FARC και είχε καλέσει τον Ουρίμπε να σταματήσει να μπλοκάρει την προτεινόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ομως, ο Ουρίμπε έδωσε προσωπικά τις εντολές για να προχωρήσει η «επιχείρηση απελευθέρωσης», που πραγματοποιήθηκε στις 5 του Μάη από την ειδική στρατιωτική δύναμη Fudra, η οποία αποτελεί το φόβο και τον τρόμο σε όλη την Κολομβία. Ουσιαστικά, οι αποκαλύψεις ανατρέπουν το σκηνικό που προσπάθησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση Ουρίμπε, η οποία έκανε λόγο για δολοφονικές και ωμές ενέργειες των FARC-ΕΡ, προκαλώντας και την παρέμβαση του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ