ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Δεύτερες σκέψεις» Σρέντερ για την ISAF

Αμφίβολη παραμένει η επιστροφή των Αφγανών προσφύγων λόγω έλλειψης ασφάλειας

Associated Press

Αμφίβολη παραμένει η επιστροφή των Αφγανών προσφύγων λόγω έλλειψης ασφάλειας
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενώ η ένοπλη βία συνεχιζόταν χτες στο Αφγανιστάν με τη δολοφονία του Αμπντάλα, στρατιωτικού διοικητή της περιοχής Χογκιάνι και πιστού στην κυβέρνηση Καρζάι στην επαρχία Ναγκαρχάρ, στο Βερολίνο ο καγκελάριος Σρέντερ πρότεινε στον Κόλιν Πάουελ να παραταθεί η εντολή της ISAF, αντί να αντικατασταθεί όπως προγραμματίζουν οι Αμερικανοί από ΝΑΤΟικές δυνάμεις τον Αύγουστο.

Τα Ηνωμένα Εθνη, μία ημέρα μετά την επίθεση ανάμεσα στην Γκαρντέζ και την Κοστ αγνώστων με οπλοπολυβόλα εναντίον οχήματος του Οργανισμού που μετέφερε στελέχη του - που πραγματοποιούν επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στη χώρα - και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο εξ αυτών, ανακοίνωσε ότι εφεξής όλα τα στελέχη του θα κινούνται στο εσωτερικό του Αφγανιστάν με ένοπλη συνοδεία. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μανοέλ ντε Αλμέιδα ε Σίλβα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Καρζάι«συμφώνησε να παρέχει ένοπλους συνοδούς» στα στελέχη του ΟΗΕ στις επαρχίες Νιμρούζ, Χελμάντ, Κανταχάρ, Ζαμπούλ, στο νότιο τμήμα της Ουρουζγκάν και το ανατολικό της επαρχίας Φαράχ. «Τα Ηνωμένα Εθνη θα ενημερώνουν για τα δρομολόγια που ακολουθούν τα στελέχη του και όταν είναι εφαρμόσιμο, στελέχη διαφορετικών υπηρεσιών θα ταξιδεύουν μαζί», είπε. Την περασμένη βδομάδα, οι επιχειρήσεις του - υπαγόμενου στον ΟΗΕ - Κέντρου Δράσης για την Αποναρκοθέτηση στο Αφγανιστάν ανεστάλησαν στις «ανασφαλείς περιοχές», λόγω των επιθέσεων που δέχονταν τα μέλη του. Ωστόσο, είναι αμφίβολο το κατά πόσον τα 4.000 μέλη του Νέου Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή σε περιοχές που λυμαίνονται οι πολέμαρχοι...

«Νέες» γερμανικές θέσεις

Σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια να αποτρέψει ή έστω να καθυστερήσει τη μετάθεση της ευθύνης για την «ασφάλεια» της Καμπούλ και άλλων περιοχών του Αφγανιστάν από τη Διεθνή Δύναμης Αρωγής και Ασφαλείας (ISAF) στο NATO, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πρότεινε χτες να παραταθεί χρονικά και να επεκταθεί χωρικά η εντολή της. «Πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να επεκτείνουμε τις (υπό τον έλεγχο της ISAF) ζώνες ασφαλείας εκτός της Καμπούλ και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η Γερμανία στο πλαίσιο αυτό», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Πάουελ. Πρόκειται άραγε απλώς για μια γερμανική προσπάθεια να «προσφέρει μια εξυπηρέτηση» στις ΗΠΑ ή υπάρχει κάποιος κρυμμένος τακτικός σκοπός; Ενδεχομένως και τα δύο...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Πυρά» κατά Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η οργή μεγάλου τμήματος του κολομβιανού λαού κατά του Προέδρου, Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε και κατέληξε στο θάνατο 10 ομήρων, δεδομένη. Ομως, πια, τα «φίλια» πυρά τείνουν να γίνουν περισσότερα... εξαναγκάζοντας τον Ουρίμπε να διατάξει έρευνα για τις πραγματικές συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο των ομήρων.

Στρατιωτικοί ειδικοί αναλυτές, κατά την κολομβιανή εφημερίδα «Βος», κατακρίνουν και καταδικάζουν την επιχείρηση «Μοναστήρι», η οποία κατέληξε στο θάνατο δέκα ομήρων, και ρίχνουν όλο το βάρος στην κυβέρνηση Ουρίμπε... «Ο Κολομβιανός Πρόεδρος βρίσκεται σήμερα περισσότερο απομονωμένος παρά ποτέ αφού διέταξε μια παρακινδυνευμένη απόπειρα απελευθέρωσης, που κατέληξε σε τραγωδία», τονίζει και το ανεξάρτητο ANNCOL.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο λόγος για την έρευνα αυτής «της αδέξιας και κακότεχνης» στρατιωτικής επιχείρησης, όπως τη χαρακτηρίζει, είναι το γεγονός ότι κατά τον κολομβιανό Τύπο αλλά και πλείστους τοπικούς αξιωματούχους, οι τοπικές αρχές της επαρχίας Αντιόκια είχαν ανοιχτό το δίαυλο των συνομιλιών με τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας-Στρατός του Λαού» (FARC-EP) για την απελευθέρωση των ομήρων και, για την ακρίβεια, είχαν γνώση της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν οι όμηροι και οι αντάρτες. Μάλιστα, ένας εκ των διασωθέντων ομήρων, ο λοχίας Πέδρο Γκουαρνίσο, την προηγούμενη μέρα που οι τοπικές αρχές είχαν στείλει ελικόπτερο το οποίο παρέλαβε έντεκα αντάρτες που υπέφεραν από λεισμανίαση, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες για την απελευθέρωση με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Αντιόκια, Εουχένιο Πριέτο.

Επίσης, η χήρα πια του κυβερνήτη της Αντιόκια, Γκιγιέρμο Γκαβίρια, ενός εκ των νεκρών, δημοσίως άσκησε δριμεία κριτική στον Κολομβιανό Πρόεδρο, λέγοντας ότι διέταξε την επιχείρηση χωρίς καν να ενημερώσει τους συγγενείς των ομήρων, όπως όφειλε και είχε δεσμευτεί, και, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό «Caracol», δήλωσε ότι και η ίδια βρισκόταν σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία με τους FARC-ΕΡ.

Παράλληλα, συνάντηση στην Μπογκοτά, όπου συμμετείχαν τέσσερις Κολομβιανοί πρώην Πρόεδροι και ο πρώην διαπραγματευτής για την ειρήνη Κάρλος Λοσάνο, μερικές μέρες νωρίτερα, είχε υποδεχτεί θερμά το διορισμό τριών ειδικών διαπραγματευτών από το FARC και είχε καλέσει τον Ουρίμπε να σταματήσει να μπλοκάρει την προτεινόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ομως, ο Ουρίμπε έδωσε προσωπικά τις εντολές για να προχωρήσει η «επιχείρηση απελευθέρωσης», που πραγματοποιήθηκε στις 5 του Μάη από την ειδική στρατιωτική δύναμη Fudra, η οποία αποτελεί το φόβο και τον τρόμο σε όλη την Κολομβία. Ουσιαστικά, οι αποκαλύψεις ανατρέπουν το σκηνικό που προσπάθησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση Ουρίμπε, η οποία έκανε λόγο για δολοφονικές και ωμές ενέργειες των FARC-ΕΡ, προκαλώντας και την παρέμβαση του ΟΗΕ.

ΡΩΣΙΑ
Νέα οπλικά συστήματα εξήγγειλε ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Την κατασκευή νέων «στρατηγικών όπλων» εξήγγειλε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς τη Δούμα.

Στο ωριαίο διάγγελμα (που είχε έντονο προεκλογικό χαρακτήρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκέμβρη), ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης, γενικόλογα και για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνησή του θα κάνει περισσότερα για να πετύχει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επιπλέον, ο Πούτιν έδειξε σίγουρος ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «τελειώσουν τη δουλιά» στην Τσετσενία, σηματοδοτώντας έτσι τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Οσον αφορά τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μία νέα γενιά οπλικών συστημάτων, τα οποία «περιλαμβάνονται στην κατηγορία των στρατηγικών όπλων», αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το είδος τους.

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του στρατιωτικού αναλυτή Πάβελ Φέλγκενχαουερ στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η δήλωση του Πούτιν μπορεί να αναφέρεται στην «ανάπτυξη νέου τύπου πυρηνικών κεφαλών (μεγαλύτερης ακρίβειας) που πιστεύεται ότι είναι ήδη υπό κατασκευή».

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη δημιουργία εθελοντικού στρατού και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας μέχρι το 2008.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Η προ δεκαπενθημέρου υπερχείλιση ποταμού στην ανατολική Αιθιοπία προκάλεσε το θάνατο 117 ανθρώπων, και το ξεσπίτωμα τουλάχιστον 100.000 άλλων, ανακοίνωσε χτες η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, απευθύνοντας διεθνή έκκληση για την αποστολή βοήθειας.

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΚΑΜΠΕΡΑ.- Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χτες ανακοίνωση περί «σαφών ενδείξεων τρομοκρατικής απειλής» σε έξι χώρες της ανατολικής Αφρικής. Ανάλογες ανακοινώσεις περί τρομοκρατικών απειλών σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας εξέδωσαν χτες οι κυβερνήσεις Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το δρόμο της ανεργίας έδειξε χτες η διοίκηση της αεροπορικής εταιρίας «Αμέρικαν Αιρλάινς» σε 3.123 ιπτάμενους φροντιστές. Οι εργαζόμενοι θα απολυθούν την 1η Ιούλη στο πλαίσιο περικοπών που αποφασίστηκαν για την ανάσχεση των οικονομικών ζημιών που πλήττουν εδώ και καιρό την εταιρία...

ΡΩΜΗ.- Σε απεργία κατέβηκαν χτες περίπου 160.000 εργαζόμενοι στα ιταλικά ταχυδρομεία απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού -2,8%.

ΤΙΡΑΝΑ.- Ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, Παντελί Μάικο, φέρεται ότι δήλωσε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αμερικής» ότι αν οι ΗΠΑ το ζητήσουν, η κυβέρνηση θα εγκρίνει την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στη χώρα...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Απαίτησαν την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων

ΤΟΚΙΟ.--

Την αποχώρηση των 53.000 Αμερικανών πεζοναυτών που εδρεύουν σε βάσεις της ιαπωνικής νήσου Οκινάουα ζήτησαν χτες χιλιάδες κάτοικοι του νησιού στη διάρκεια αντιιμπεριαλιστικών αλλά και επετειακών εκδηλώσεων για τα 31 χρόνια από τον τερματισμό αμερικανικής κατοχής του νησιού...

Οι δημοτικές αρχές της Οκινάουα, πλήθος συνδικαλιστών, εργατών, σπουδαστών και μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική αεροπορική βάση ΚΑΝΤΕΝΑ (που είναι και η μεγαλύτερη που διαθέτουν οι Αμερικανοί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού...). Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, απαίτησαν την απομάκρυνση όλων των βάσεων από τη νήσο, που επί αιώνες έως τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν ημι-ανεξάρτητο βασίλειο, λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου καταληφθεί από τους Αμερικανούς (μετά από σκληρές μάχες που κόστισαν τη ζωή του ενός τρίτου του συνολικού άμαχου πληθυσμού!) ώσπου παραδόθηκε στους Ιάπωνες το 1972 μετά από 27 χρόνια «επίσημης» αμερικανικής κατοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ