ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εδωσαν αγωνιστική απάντηση στους υπουργούς Οικονομίας

Motion Team

«Στη Θεσσαλονίκη το 2003 θα πάρει την απάντηση η ολιγαρχία», βροντοφώναξαν χτες το απόγευμα στους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία της Νέας Φώκαιας διαδηλωτές, αγωνιστές της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», του ΠΑΜΕ και νεολαίοι που συγκεντρώθηκαν εκεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία στην περιοχή των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ που συνεδρίασαν στη Σάνη Χαλκιδικής. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών προσέγγισε το χώρο της Συνόδου και επέδωσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Με συνθήματα όπως «ΝΑΤΟ - Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών» οι διαδηλωτές διατράνωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και της Νέας Τάξης. Η ήσυχη παραλιακή πόλη της Χαλκιδικής είχε πολύ καιρό να δει παρόμοια μαχητική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Δεν το περίμενε. Ξαφνιάστηκε. Αφουγκράστηκε με προσοχή τους δυνατούς χτύπους της καρδιάς του λαού που αντιστέκεται στη Νέα Τάξη.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Δήμου Κασσάνδρας Δημοτικός Σύμβουλος Ι. Παπαβασιλείου που επισήμανε ότι « η ελληνική προεδρία προωθεί τα αντιδραστικά σχέδια των ευρωπαϊκών πολυεθνικών». Χαιρέτισε ακόμα ο Θ. Ευαγγελινός, μέλος της Επιτροπής Χαλκιδικής της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Κύριος ομιλητής ήταν ο Ν. Παρθενιώτης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, κάνει φιλότιμες προσπάθειες να προωθήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και της ολιγαρχίας σε μια περίοδο κρίσιμη για τους εργαζόμενους και τους λαούς της περιοχής». Απευθυνόμενος στους υπουργούς της ΕΕ είπε: «Να ξέρετε τα ψωμιά σας είναι λίγα πια. Φροντίζουμε εμείς γι' αυτό».

Μετά τη συγκέντρωση, ο κόσμος κατευθύνθηκε με αυτοκίνητα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα όπου διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Στον κόμβο της Σάνη, η αστυνομία μπλόκαρε την αυτοκινητοπομπή. Επιτροπή όμως των διαδηλωτών προσέγγισε το ξενοδοχείο και επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον κ. Φλούδα, υπεύθυνο της οργανωτικής επιτροπής της Συνόδου, ο οποίος «υποδέχτηκε» τους διαδηλωτές παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Την άρνηση της κυβέρνησης να στείλει πολιτικό της εκπρόσωπο να παραλάβει το ψήφισμα, κατήγγειλαν τα μέλη της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αρχισε στη Χαλκιδική το παζάρι της διεύρυνσης...

Motion Team

Σε κανονικό παζάρι εξελίσσεται το Ατυπο Συμβούλιο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες στη Χαλκιδική. Σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, τόσο των 15 χωρών-μελών της ΕΕ, όσο και των 10 υπό ένταξη χωρών. Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα, εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, και τον υφυπουργό Χρ. Πάχτα, αρμόδιο για θέματα περιφερειακής πολιτικής.

Τόσο στη διάρκεια των πρωινών συζητήσεων, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα οι κύριοι Μπαρνιέ (κοινοτικός επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής) και Ν. Χριστοδουλάκης, εκδηλώθηκαν οι, αναμενόμενες, αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες χωρών για το λεγόμενο κόστος της διεύρυνσης. Το ύψος, δηλαδή, στο οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών προγραμμάτων του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2006. Από τη μια πλευρά οι λεγόμενες και βόρειες χώρες (Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Ολλανδία κλπ.) εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους στη θέση που παρουσίασε ο κοινοτικός επίτροπος, σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων από το 2006 και τα επόμενα χρόνια να αντιστοιχεί στο 0,45% του κοινοτικού ΑΕΠ. Στην Ευρώπη των «15» το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν το πολύ στο 0,27% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Με τις θέσεις του κοινοτικού επιτρόπου συντάχθηκαν τόσο οι χώρες του στόχου 1 (χώρες με κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο του 75% του μέσου κοινοτικού) όσο και οι υπό ένταξη 10 χώρες, οι οποίες προσδοκούν σημαντικές ενισχύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ο δε υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, στην απογευματινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι το 0,45% θα πρέπει να αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων. Οι τελικές αποφάσεις στο θέμα αυτό αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Ιούνη, η οποία, επίσης, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί και αυτή στη Χαλκιδική.

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη σύνοδο των υπουργών, το οποίο και ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, είναι τι θα γίνει με τις περιφέρειες, οι οποίες με βάση τη στατιστική των «15» συνεχίζουν τα πληρούν τα κριτήρια του στόχου 1 (έχουν κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο του 75% του μέσου κοινοτικού), αλλά με βάση τη στατιστική των «25» εμφανίζουν υψηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ από το 75%, λόγω της αλλαγής του στατιστικού μέσου όρου. Στις συζητήσεις που έγιναν, υπήρξε μια συμβιβαστική πρόταση του κοινοτικού επιτρόπου, σύμφωνα με την οποία οι περιφέρειες - 18 τον αριθμό - που δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια του στόχου 1 λόγω της διεύρυνσης να μην τεθούν αμέσως εκτός χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά να διαμορφωθεί ένα ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης γι' αυτές, το ύψος δε των χρηματοδοτήσεων θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί.

29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις από τη Σπουδάζουσα

Ανοίγει η αυλαία της καλοκαιρινής φεστιβαλικής δραστηριότητας της ΚΝΕ, που για 29η χρονιά διοργανώνει τη μεγάλη νεολαιίστικη πολιτική και πολιτιστική συνάντηση. Οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, ο πόλεμος στο Ιράκ και όλα τα πολιτικά γεγονότα, που στιγμάτισαν αυτήν τη χρονιά, μαζί με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα μπουν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, οι οποίες την περίοδο του καλοκαιριού θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα και το Σεπτέμβρη θα κορυφωθούν με το κεντρικό τετραήμερο της Αθήνας. Μέσα από το Φεστιβάλ, η ΚΝΕ συζητά με χιλιάδες νέους και νέες την πολιτική πρόταση και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας μπαίνει πρώτη φέτος στον κύκλο των φεστιβαλικών εκδηλώσεων από την ερχόμενη βδομάδα.

- Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21 Μάη, η Οργάνωση της Νομικής Σχολής διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η πολιτική της ΕΕ και ο ρόλος της σήμερα», στη 1 το μεσημέρι, στο κτίριο της σχολής. Θα μιλήσουν ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάνης Γκιώκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

- Την Πέμπτη 22 Μάη, η ΤΟ Φιλοσοφικής πραγματοποιεί στη 1 το μεσημέρι, στο αίθριο, εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα. Θα μιλήσει ο Θανάσης Αργυρίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Την Κυριακή 18 Μάη, στις 8.30 μ.μ. το βράδυ, στην Καμάρα, η Τομεακή Οργάνωση Κατάρτισης της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση, αφιερωμένη στην Κούβα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας και θα προβληθεί σχετική ταινία. Στην εκδήλωση, που θα ολοκληρωθεί με συναυλία, θα μιλήσει ο Φώτης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ