ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
«Σαλονικιώτικη» υπόθεση

Στη Θεσσαλονίκη εστιάζεται η προσοχή όλων των φιλάθλων σήμερα το βράδυ (21.15, «Alter», «Supersport»), όπου, στο γήπεδο της Τούμπας, θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου. Ενας αγώνας εκ των προτέρων ιστορικός αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυο ομάδες της συμπρωτεύουσας συναντώνται και πάλι σε έναν τελικό Κυπέλλου μετά από 33 χρόνια. Φυσικό, λοιπόν, είναι η δίψα για κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου να είναι μεγάλη και από τις δύο πλευρές. Πόσο μάλλον όταν και οι δυο ομάδες ταλαιπωρούνται τα τελευταία χρόνια από αρκετά εξωαγωνιστικά προβλήματα και ψάχνουν το βάλσαμο για τις πληγές τους. Αλλωστε, αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις, χτες, των δυο προπονητών στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ομως, πέρα από τις γιορτές και τα πανηγύρια υπάρχει και ο φόβος των επεισοδίων, καθώς πάντα ένα ντέρμπι μεταξύ «κιτρίνων» και «ασπρόμαυρων» γίνεται αφορμή εκμετάλλευσης για κάποιους. Γι' αυτό το λόγο τόσο ο τυπικά γηπεδούχος (σύμφωνα με την κλήρωση) Γιώργος Φοιρός όσο και ο φιλοξενούμενος Αγγελος Αναστασιάδης συμφώνησαν στο ότι ο αγώνας θα πρέπει να παραμείνει γιορτή.

Γ. Φοιρός: «Τα πάντα ανοιχτά»

Στην απόλυτη ισορροπία στις πιθανότητες που έχουν οι δυο ομάδες καθώς και στο γεγονός ότι δεν πρέπει να ...ανοίξει μύτη στάθηκε ο τεχνικός του Αρη, Γιώργος Φοιρός. Συγκεκριμένα, ο Ελληνας τεχνικός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες και των δύο ομάδων που παρά τα προβλήματα που είχαν έφεραν τις ομάδες τους σε έναν τελικό. Εμείς ξεκινήσαμε με πολλές αντίξοες συνθήκες και καταφέραμε μετά από 33 χρόνια να φτάσουμε στον τελικό. Ολοι οι τελικοί έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες συνθήκες. Ξέρω πόσο πολύ θέλει ο Αρης αυτό το Κύπελλο και όποιοι ποδοσφαιριστές το θέλουν περισσότερο αυτοί θα το πάρουν και τελικά. Οι δικοί μου εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν στο μυαλό τους αυτό τον αγώνα και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πάρουμε το Κύπελλο. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα καλό παιχνίδι χωρίς έκτροπα ούτε εντός ούτε εκτός αγωνιστικού χώρου. Δε θέλω να γίνει τίποτα αφού έτσι θα γυρίσει μπούμερανγκ ο τελικός».

Α. Αναστασιάδης: «Ιστορική μέρα»

Από την πλευρά του ο τεχνικός του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του παιχνιδιού ενώ και αυτός από την πλευρά του ευχήθηκε να επικρατήσει η σύνεση και η ηρεμία. «Εγώ θα ήθελα προτού μιλήσουμε για τα αγωνιστικά να πω ότι σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για εμένα και τον Γιώργο Φοιρό, αφού τότε που έγινε ο προηγούμενος τελικός μεταξύ των δύο ομάδων εμείς ξεκινούσαμε την καριέρα μας και δεν μπορέσαμε να παίξουμε. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες μου και να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες του Αρη που έφτασαν ως εδώ. Ελπίζω να γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι που θα είναι αντάξιο και των δύο ομάδων και ελπίζω όλοι να το παρακολουθήσουν από την ίδια θέση και να έχουν την ίδια νοοτροπία που έχουμε και εμείς, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές. Ελπίζω να παίξουμε καλά και να κερδίσουμε το Κύπελλο».

ΑΕΚ
Παιχνίδια συμφερόντων

Ποιος από τους προστάτες θα την προστατέψει; Το ερώτημα, όπως μελωδικά είχε διατυπωθεί πριν από χρόνια, είναι επίκαιρα προσαρμοσμένο για την ΑΕΚ. Τα παιχνίδια των επιχειρηματιών, με την ανοχή (η οποία ισοδυναμεί με συνενοχή) της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει την ομάδα μια ανάσα από τη διάλυση. Αποδεικνύεται λοιπόν, σ' ακόμα μια περίπτωση, περίτρανα το αληθινό πρόσωπο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ποιος είναι πραγματικά ο «παράδεισος» που ευαγγελίζονται κεφαλαιοκράτες και κυβερνώντες. «Ξεζούμισμα» για ίδιον όφελος.

Πάνω στο «πτώμα» της ομάδας, όσοι ατιμώρητα την οδήγησαν στο σημερινό τέλμα, παζαρεύουν τα δικά τους συμφέροντα. Αυτοί που παρουσιάζονταν από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και των αρμοδίων σαν «σωτήρες» της ομάδας, αποκαλύπτεται περίτρανα ότι είναι μόνο σωτήρες της τσέπης τους. Η ομάδα που πολλοί συμφωνούν ότι με τα μισά προβλήματα φέτος θα κατακτούσε τον τίτλο, ίσως από τη Δευτέρα (ουσιαστικά) να μην υπάρχει. Ολα αυτά δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες και φυσικά υπεύθυνοι.

Αφ' ενός όλοι αυτοί οι «ΑΕΚάρες» επιχειρηματίες την... ΑΕΚοφροσύνη τους τη μετρούν με βάση το πόσα θα κερδίσουν. Ομως, τελικά αυτοί, που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν την πάρτη τους, βρίσκουν και κάνουν. Γιατί η κυβέρνηση και οι αρχές τούς το επιτρέπουν. Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο απόηχος των διθυραμβικών δηλώσεων Βενιζέλου - Λιάνη ότι με το νόμο τους άρχισε η... κάθαρση, η... εφαρμογή της νομιμότητας και ο «κακός» Ψωμιάδης αποχώρησε. Την ίδια στιγμή όμως ο επιχειρηματίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις...

Οσο για τη νομιμότητα, αυτή (με καίρια την ευθύνη της κυβέρνησης) έχει μετατραπεί σε ανέκδοτο. Ελεγχοι, πορίσματα και εντυπώσεις. Μετά η απόλυτη σιωπή και στασιμότητα... Παραδείγματα πολλά. Τόσο καιρό τώρα π.χ. δημοσιεύεται, χωρίς να διαψεύδεται, ότι ένας από τους όρους του «εκδιωχθέντος» στις διαπραγματεύσεις είναι να μην έχει επιπτώσεις η διαχείριση του! Και όμως ουδείς ασχολείται... Εχουν σπαταληθεί «τόνοι» μελανιών για να γράφονται ή να λέγονται διάφορα περί των μετοχών και των συμβάσεων. Αποδεικνύεται τελικά ότι οι αρμόδιοι ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά και οι εμπλεκόμενοι δρούσαν και δρουν ανεξέλεγκτα. Ετσι, παρά τις ρητά αντίθετες διατάξεις του νόμου, ποσοστό μετοχών διαθέτει και τηλεοπτικός οργανισμός! Απλά το έχει ανενεργό...

Η πολυδιαφημισμένη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που παρουσιάστηκε περίπου σαν πανάκεια, χτες (μεταξύ άλλων) επανέλαβε την υποχρέωση που έχουν να καταθέσουν δήλωση πόθεν έσχες και «Μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 1% του κεφαλαίου». Επίσης η μη καταβολή επισείει «Πρόστιμο μέχρι 300.000 ευρώ. Τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ασκεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Επιπλέον η μη υποβολή της δήλωσης στην Εισαγγελία συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις». Προκύπτει, λοιπόν, το... απλοϊκό ερώτημα. Ο κύριος Ψωμιάδης, που διαθέτει υπερπολλαπλάσιο ποσοστό του 1%, έχει καταθέσει πόθεν έσχες; Αν ναι, είναι όλα νόμιμα και αν όχι, τι συνέπειες έχει (εκτός από τον κόπο που επιφέρει το συνεχές αλισβερίσι για μεγαλύτερα κέρδη); Η ειρωνεία είναι ότι την «ίδια» στιγμή δημοσιεύτηκαν ρεπορτάζ από διάλογο του οικονομικού διευθυντή της πολυεθνικής εταιρίας ΕΝΙΚ και του «εκδιωχθέντος ισχυρού άνδρα». Ο Αγγλος φέρεται να είπε ότι «υπάρχουν αποδείξεις πως μας πληρώνατε με δικά μας λεφτά»!..

ΒΟΛΕΪ
Στα δύσκολα η Εθνική

Η τύχη δε χαμογέλασε στην Εθνική ανδρών στην κλήρωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (5-14 Σεπτεμβρίου - Γερμανία) που έγινε χτες στη Λιψία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε στον Α' όμιλο με ιδιαίτερα δύσκολους αντιπάλους τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία, την Πολωνία, την Ολλανδία και τη Βουλγαρία, ενώ στο Β' όμιλο συμμετέχουν η Ιταλία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Οι αγώνες της πρώτης φάσης του ομίλου μας θα γίνουν από 5-7 Σεπτεμβρίου στη Λιψία, θα ακολουθήσει ρεπό στις 8-9/9 και στη συνέχεια οι ομάδες θα μεταβούν στην Καρλσρούη όπου θα δώσουν τους δύο τελευταίους αγώνες του ομίλου (10-11 Σεπτεμβρίου). Αντίθετα ο Β' όμιλος θα ξεκινήσει τους αγώνες στην Καρλσρούη και θα συνεχιστούν στη Λιψία. Στα τελικά, που θα γίνουν 13-14 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, θα προκριθούν οι 2 πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, ενώ οι 2 δεύτερες θα παίξουν για τις θέσεις 5-8.

Σε δηλώσεις του μετά την κλήρωση ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προυσαλίκας στάθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα δε θα έχει το άγχος του φαβορί και αυτό ίσως αποδειχθεί καθοριστικό.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Στο «παρά ένα»

Στο κατακόρυφο ανεβαίνει η αγωνία για τη μάχη της τετράδας, αλλά και τη μια θέση που οδηγεί στον υποβιβασμό, όσον αφορά στο πρωτάθλημα της Α1, που σήμερα και αύριο φθάνει στο «παρά ένα» του με τη διεξαγωγή της 25ης αγωνιστικής.

Το ντέρμπι των «αιωνίων» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, λόγω ονομάτων των αντιπάλων, σίγουρα αποτελεί το αξιόλογο παιχνίδι της αγωνιστικής, όχι, όμως, και από τα πλέον κρίσιμα, αφού, ως γνωστόν, οι «πράσινοι» πάνε στον Κορυδαλλό αδιάφοροι βαθμολογικά. Εκεί, όμως, που τα πράγματα είναι οριακά για τις όποιες ελπίδες έχουν οι δυο ομάδες, όσον αφορά στην 4η θέση, είναι στον αγώνα του Περιστερίου με το Μακεδονικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο αυριανός αγώνας του Αμαρουσίου με τη Νήαρ Ηστ, με τους γηπεδούχους να θέλουν να αυξήσουν τις ελπίδες τους για κατάληψη της τέταρτης θέσης και τους φιλοξενούμενους να δίνουν την ύστατη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Λάρισα 17.00: Ολύμπια Λάρισας - ΠAOK, Κορυδαλλός 18.00 (Alpha): Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, Περιστέρι 19.00 (ΕΤ1): Περιστέρι - Μακεδονικός. ΚΥΡΙΑΚΗ: Ηράκλειο 20.00: Ηράκλειο - Πανιώνιος (Βορεάδης - Καρακατσούνης), Πυλαία 19.00 (ΕΤ1): ΠAOK - Ηρακλής, Μαρούσι 20.00 (Supersport): Μαρούσι - Νήαρ Ηστ, Αλεξάνδρειο 18.00 (Supersport): Αρης - Ιωνικός ΝΦ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Γιαννακόπουλος τέλος

Μπορεί να ήταν από τους καλύτερους παίκτες του φετινού Ολυμπιακού και να είχε σπουδαία απόδοση στο καθοριστικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όμως για όλα υπάρχει ένα τέλος. Και όσον αφορά την καριέρα του Στέλιου Γιαννακόπουλου στους «ερυθρόλευκους», το φινάλε ήρθε χτες. Οι δρόμοι παίκτη και Ολυμπιακού χώρισαν οριστικά, μετά και την ανακοίνωση της ΠΑΕ, αφού δεν υπήρξε συμφωνία στο οικονομικό μέρος. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται πως η πρόταση από την πλευρά των «ερυθρολεύκων» για ανανέωση του συμβολαίου μεταξύ των δύο πλευρών ήταν γενναιόδωρη, αφού υπάρχει αναγνώριση της προσφοράς και της «σχέσης» του παίκτη με το σύλλογο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στη συνέχεια, ο Γιαννακόπουλος δεν τη δέχτηκε, προφανώς έχοντας υπόψη του να συνεχίσει την καριέρα του στην Premier League και συγκεκριμένα στην Μπόλτον, η οποία έχει καταθέσει πολύ καλή πρόταση για να τον αποκτήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ