ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΧΑΝΙΩΝ
Κάλεσμα κοινής δράσης

Πλατιά σύσκεψη την Παρασκευή, με στόχο τη διοργάνωση κινητοποιήσεων

Με στόχο την οργάνωση κινητοποιήσεων, ενάντια στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Χανίων καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής σε πλατιά σύσκεψη την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, στις 7 μμ, στην αίθουσα του δημοτικού κήπου.

Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, που συναπαρτίζουν τα Σωματεία Οικοδόμων Ν. Χανίων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, οΣύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Ν. Χανίων και συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και από την ΔΕΗ. «Την περίοδο αυτή - σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση - ιδιωτικοποιείται το ΙΚΑ, προωθείται ρύθμιση αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, με το κυκλικό και σπαστό ωράριο στο δημόσιο, συνεχίζεται η λιτότητα και η αντεργατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική με το νέο κρατικό προϋπολογισμό». Οπως επισημαίνεται, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, όπως και οι τοπικές ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν ενδιαφέρονται για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, είναι υποταγμένες στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι - υπογραμμίζεται - δεν προσδοκούν τίποτα από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και πρέπει να πάρουν την υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος στα δικά τους χέρια. Απαιτείται - τονίζεται - αγώνας, αντίσταση και αλλαγή προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Να αντιπαλέψουμε τη μάστιγα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Να αντιπαλέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Να αντιταχθούμε στον κοινωνικό διάλογο και σε κάθε μορφή ταξικής συνεργασίας. Απαιτείται να αντιπαραθέσουμε το δικό μας μέτωπο στον οδοστρωτήρα των εργασιακών σχέσεων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Κλειστά τα γιαπιά την Πέμπτη

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, πλ. Κάνιγγος 9.30 π.μ., Θεσσαλονίκη, Εργατικό Κέντρο 11 π.μ., και σε όλη τη χώρα

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν - για τρίτη φορά σε δύο μήνες - οι οικοδόμοι όλης της χώρας, την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη, απαιτώντας λύσεις στα προβλήματα του κλάδου και την προστασία των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί, με ανακοίνωσή της, όλους τους οικοδόμους «να δώσουν μαχητικά και αποφασιστικά το "παρών"», στις συγκεντρώσεις της Πέμπτης, που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 9.30 το πρωί, θα συγκεντρωθούν οι οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Οι οικοδόμοι αγωνίζονται για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, την επαναφορά των συντελεστών 1 - 1, 50 στις οικοδομικές εργασίες, καθώς και τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλιάς. Ζητούν να παρθούν μέτρα για την επιβίωση των ανέργων, να κατοχυρωθεί νομοθετικά το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, να γίνουν ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα. Επίσης αγωνίζονται για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, να συνταξιοδοτούνται οι οικοδόμοι στα 55 και να επανέλθει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στον πραγματικό του ρόλο, που είναι η στέγαση των άστεγων εργαζομένων, με ποιοτική και ασφαλή κατοικία.

«Ενώνουμε τη φωνή μας και τον αγώνα μας με όσους αντιστέκονται, με όλους αυτούς που πιστεύουν στη δύναμη του αγώνα, με όλους αυτούς που συνειδητοποιούν ότι το κεφάλαιο και οι κάθε λογής πολιτικοί του εκφραστές και υποτακτικοί δεν είναι ανίκητοι», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

«Αρνούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι. Αρνούμαστε να υποταχθούμε. Η λύση είναι στα χέρια μας», τονίζει ακόμη η Ομοσπονδία, που καλεί τον κλάδο να αντισταθεί στην τρομοκρατία και στην επιδρομή κυβέρνησης και κεφαλαίου, ενάντια στις κατακτήσεις και στα δικαιώματά του, να μην κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις του. «Δε θα τους αφήσουμε να μετατρέψουν σε λείψανα την κοινωνική ασφάλιση. Δε θα τους αφήσουμε να μετατρέψουν σε μεσαιωνικό γκέτο τους χώρους δουλιάς», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση καλεί όλους τους οικοδόμους να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με όλους τους εργαζόμενους για αγώνα καθολικό, πανεργατικό, ενάντια σε όλο το φάσμα των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστική αρχή με τη Λάρισα

Αύριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας το παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ακολουθούν Βόλος, Τρίκαλα

Μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο καταδίκης της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του κρατικού προϋπολογισμού, πραγματοποιείται αύριο στις 8 μμ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες σε χώρους δουλιάς, σε συνοικίες και σε χωριά της περιοχής.

Πυρετωδώς προετοιμάζονται όμως, οι εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα όλης της Θεσσαλίας , για την επιτυχία των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασιστεί εναντίον του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, διεκδικώντας την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Μετά τη Λάρισα, τη σκυτάλη παίρνει την Πέμπτη η Μαγνησία, όπου οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα του νομού θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 6 μμ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

Στα Τρίκαλα, συλλαλητήριο κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού θα γίνει τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη στις 6 μμ στην κεντρική πλατεία. Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού που συγκάλεσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων.

Σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων της Καρδίτσας συγκαλεί σήμερα στις 6 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΟΤΑ του νομού, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, για αγωνιστικές κινητοποιήσεις καταδίκης του προϋπολογισμού.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Σημαντική νίκη των ταξικών δυνάμεων

Ενισχυμένη από τις αρχαιρεσίες για νέα διοίκηση  η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» καταγγέλλει μεθοδεύσεις των άλλων παρατάξεων 

Σημαντική ήταν η ενίσχυση των δυνάμεων της «Ταξικής Ενότητας Εργαζομένων», στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, που έγιναν στα πλαίσια του συνεδρίου της οργάνωσης. Ειδικότερα, η «Ταξική Ενότητα» έλαβε 28 ψήφους (προηγούμενα 13 ψήφους) και 3 έδρες στη νέα διοίκηση από 2 έδρες που είχε. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 37 ψήφους (πριν 41) και 5 έδρες (πριν 6). Η « Αυτόνομη Παρέμβαση» έλαβε 16 ψήφους (πριν 13) και 2 έδρες, όσες είχε και προηγούμενα. Η ΔΑΚΕ έλαβε 12 ψήφους και 1 έδρα, όπως είχε και προηγούμενα. Επίσης εκλέχτηκε ένας αντιπρόσωπος για τη ΓΣΕΕ, ο οποίος είναι από το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας», ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί επίσης ένας αντιπρόσωπος, αλλά από την ΠΑΣΚΕ.

Στο συνέδριο, υπερψηφίστηκε το πρόγραμμα δράσης που κατέθεσε η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων». Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα», η ενίσχυση των δυνάμεών της είναι αποτέλεσμα της συνεπούς αγωνιστικής στάσης που κράτησε το προηγούμενο διάστημα. Τα αποτελέσματα - υπογραμμίζει - και οι αποφάσεις του συνεδρίου αποτελούν σαφή ένδειξη πως οι εργαζόμενοι της περιοχής απαιτούν μια άλλη γραμμή πλεύσης στο ΕΚΑ, απαιτούν αγωνιστική αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων τους.

Στο μεταξύ, άκαρπη ήταν η πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης που έγινε για τη συγκρότηση του προεδρείου, με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης». Οι τρεις παρατάξεις αρνήθηκαν την πρόταση της « Ταξικής Ενότητας» για αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο και η κάθε μια απαιτούσε τον πρόεδρο, ενώ όλες μαζί συμφωνούσαν στο να «βάλουν στη γωνία» την «Ταξική Ενότητα». Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου για το ίδιο θέμα η διοίκηση.

Την απαράδεκτη στάση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ καταγγέλλει η Ταξική Ενότητα», σημειώνοντας πως υποδηλώνει τον εκνευρισμό τους μπροστά στη σημαντική εκλογική της ενίσχυση. «Θεωρούμε - συνεχίζει - ότι η στάση τους δυναμιτίζει τη λειτουργία της νέας διοίκησης, αποκαλύπτει ανομολόγητες επιδιώξεις σε βάρος των εργαζομένων του νομού και υποκρύπτει προσυμφωνίες κάτω από το τραπέζι, με στόχο την επιβολή της αντιδημοκρατικής λογικής του αποκλεισμού της διαφορετικής άποψης». Καταλήγοντας δηλώνει ότι, ανεξάρτητα από τη συγκρότηση του προεδρείου, θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και θα καταβάλει προσπάθειες για οργάνωση και συντονισμό της πάλης τους.

ΟΕΚΙΔΕ
Νέο προεδρείο

Συγκροτήθηκε το νέο προεδρείο και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας

Συγκροτήθηκε το προεδρείο και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος , από τη νέα διοίκησή της που αναδείχθηκε την περασμένη βδομάδα στο 3ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Στις εκλογές για τη νέα διοίκηση, η ΕΣΑΚ κατέλαβε την πρώτη θέση με απόλυτη πλειοψηφία.

Στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή, η ΕΣΑΚ έχει 8 έδρες, η ΠΑΣΚΕ 3 και απο 2 έδρες η ΔΑΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση». Νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, είναι ο Δ. Θεοδώρου (ΕΣΑΚ). Γενικός γραμματέας, ο Γ. Ελευθεριάδης (ΠΑΣΚΕ). Αντιπρόεδρος, ο Θ. Αναστασίου (ΔΑΚΕ). Αν. γραμματέας ο Θ. Ευθυμίου (ΕΣΑΚ). Γραμματέας Οικονομικού ο Π. Κυριαζίδης (ΕΣΑΚ). Αν. γραμματέας Οικονομικού Μ. Κανελλοπούλου (ΠΑΣΚΕ). Αν. γραμματέας Οργανωτικού, Μ. Πόντικα, (ΔΑΚΕ).

Η θέση του γραμματέα Οργανωτικού, που προτάθηκε στην ΑΠ έμεινε κενή, μετά την άρνησή της να συμμετάσχει στο νέο προεδρείο. Η ΑΠ ψήφισε λευκό, χαρακτήρισε τη διαδικασία «αστεία» και δήλωσε ότι η ΕΣΑΚ ήρθε σε συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις! Ο ισχυρισμός αυτός ήρθε ενώ είχε προηγηθεί η στενή τρίχρονη συνεργασία της ΑΠ με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, μέχρι του σημείου να καταθέσουν και κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Συνεδρίου για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ! Ταυτόχρονα, ήταν εμφανής η συνεργασία αυτών των παρατάξεων στην πριμοδότηση της ΑΠ, έτσι ώστε να κερδίσει την 5η από τις έδρες που κατέλαβε στη νέα διοίκηση!

Συνέλευση Σερβιτόρων

Την ετήσια απολογιστική γενική συνέλευσή του, θα πραγματοποιήσει, σήμερα στις 11 το πρωί, το Σωματείο Σερβιτόρων, στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ