ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Νέο χαράτσι στους δημότες

Με το άθλιο επιχείρημα πως «απέχουμε από τους ακριβότερους Δήμους και ...πρέπει να τους φτάσουμε», η Διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου αποφάσισε να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη για το 2000 κατά 12%, δηλαδή πέντε φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Αύξηση, που πρακτικά αντιστοιχεί με επιβάρυνση, κατά 3.500 δραχμές, σε κάθε οικογένεια.

Τις υπέρογκες αυξήσεις είχε ...προλογίσει η Δημοτική Αρχή, όταν, πριν μερικές μέρες, με τη συνέργεια των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου - εκτός από τη «Δημοτική Πρωτοβουλία» - αποφάσισε να συνάψει δάνειο, ύψους 2,2 δισ. δραχμών, με τη ρητή δήλωση πως για την αποπληρωμή του θα επιβαρυνθούν τα δημοτικά τέλη. Δηλαδή, οι δημότες.

Το πρόσχημα, τόσο για τη σύναψη του δανείου, όσο και για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας ήταν η αγορά νέων απορριμματοφόρων, που θέλει να κάνει η Δημοτική Αρχή. Κάτι, που αντέκρουσαν με ισχυρά επιχειρήματα οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας», Νίκος Παπακωνσταντίνου και Λάζαρος Κυρίτσης. Οπως επισήμαναν, ο λογαριασμός καθαριότητας του Δήμου έχει ταμειακό υπόλοιπο 260 εκατομμύρια δραχμές. Επίσης, ο Δήμος έχει ήδη εισπράξει από τους δημότες 50 εκατομμύρια δραχμές για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που δεν έγινε και ούτε πρόκειται, όπως σημείωσαν. Ενώ οι μισθολογικές απολαβές των οδοκαθαριστών περιορίζονται στις αυξήσεις - ψίχουλα του 1,5 ή 1,8%. «Παρ' όλ' αυτά, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να εισπράττει από τους δημότες», επισήμαναν οι σύμβουλοι της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας».

Στην παρέμβασή τους στο δημοτικό συμβούλιο, οι σύμβουλοι της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας» πρότειναν στη Διοίκηση του Δήμου να απαιτήσει να γίνει συγκεντρωτικά η παραγγελία των απορριμματοφόρων από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, κάτι που θα εξασφάλιζε μείωση της τιμής τους κατά 50%. Η δημοτική πλειοψηφία δε συμμερίστηκε τη συγκεκριμένη πρόταση και επέλεξε να επιβάλει τα ακόλουθα χαράτσια στους δημότες για το νέο έτος: Αύξηση των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, για τις κατοικίες, από 372 δραχμές ανά τ.μ. που ήταν το 1999, σε 417. Για τα μαγαζιά, από 781 δραχμές ανά τ.μ., σε 875. Ενώ ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων αυξήθηκε από 37 δραχμές ανά τ.μ. σε 41.

Σχολιάζοντας τις αυξήσεις, η «Δημοτική Πρωτοβουλία» επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της: «Η επιβολή τέτοιας εξωφρενικής αύξησης συνιστά ένα κεφαλικό χαράτσι στις λαϊκές, εργατικές οικογένειες της γειτονιάς μας». Ενώ καταγγέλλει πως η Διοίκηση έχει ακινητοποιήσει τον νομικό σύμβουλο του Δήμου, ώστε να μην καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου για την απόδοση των χρημάτων που του παρακρατούνται από την κεντρική εξουσία, όπως είχε αποφασίσει παλιότερα το δημοτικό συμβούλιο.

Στην ίδια ανακοίνωση, η «Δημοτική Πρωτοβουλία» καταγγέλλει τη φορομπηχτική πολιτική του δημάρχου, ο οποίος «ως άξιος κυβερνητικός τοποτηρητής και άξιος χειροκροτητής της ΟΝΕ προχωρεί στη διπλοφορολόγηση των βιοπαλαιστών δημοτών, μη σεβόμενος τον μόχθο και τον ιδρώτα τους». Τέλος, η παράταξη καταγγέλλει τη δανειοδοτική πολιτική της Διοίκησης του Δήμου, ο οποίος επιβαρύνεται ήδη με τρία δισ. δραχμές δανειακές υποχρεώσεις. Ποσό που θα κληθούν να ξεχρεώσουν οι δημότες.

Πριν τον κατακλυσμό...

Ερημες οι σκηνές, έρημοι και οι άνθρωποι που «ζουν» μέσα τους. Τρεις μήνες μετά το σεισμό η μοναξιά, η εγκατάλειψη κι η λησμονιά περονιάζουν τα κόκαλα και τις σάρκες των «ξεχασμένων» - απ' όλους τους «υπεύθυνους» - σεισμοπλήκτων. Για το κρύο και την παγωνιά του Δεκέμβρη, καλύτερα να μη μιλήσει κανείς...

Κι είναι αυτή η λησμονιά που πληγώνει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη απώλεια. Είναι αυτή η παγωνιά, η υγρασία της κοροϊδίας που δεν επιτρέπει στους σκηνίτες να ονειρεύονται, να ελπίζουν, να χτίζουν για το μέλλον τους σχέδια. Τα σύννεφα από πάνω τους φορτωμένα, εξίσου φορτωμένες και οι ψυχές των παρατημένων συμπολιτών μας. Για πόσο ακόμα θα συγκρατείται τόση οργή, τόση απελπισία; «Κατακλυσμός» θα γίνει και ίσως τότε η... κιβωτός του Νώε να μην μπορεί να σώσει κανέναν ψεύτη!

Σχολεία με δεσμά

Νέο εκπαιδευτικό σύστημα η ...«χειροπεδαγωγική» εφαρμόζεται από την περασμένη Παρασκευή στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Βασικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ότι το έργο των καθηγητών ανέλαβαν ασφαλίτες, ΜΑΤατζήδες και άλλοι ένστολοι, με σαφή εντολή από την κυβέρνηση να «διδάξουν» στους μαθητές τι εστί αυταρχισμός και δημοκρατία - φενάκη. Οι νέοι «διδάσκοντες» πλημμύρισαν ήδη τα σχολικά συγκροτήματα με τα πηλήκια στο κεφάλι και τα γκλομπς στα χέρια, πιστοποιώντας έτσι δύο πράγματα: Οτι οι κυβερνώντες καταβάλλουν λυσσαλέα προσπάθεια για να «καπελώσουν» την παιδεία με τον ταξικό νόμο 2525/97 και παράλληλα ότι οι κατέχοντες την εξουσία εφαρμόζουν για άλλη μια φορά το προσφιλές σ' αυτούς δόγμα «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

Το δόγμα τούτο, ειρήσθω εν παρόδω, εφαρμόστηκε κατά την τελευταία τριετία στις πλάτες και τα κεφάλια των αγροτών, των εργατών και των συνταξιούχων και κανένας δισταγμός δεν υπάρχει εκ μέρους των «εκσυγχρονιστών» να εφαρμοστεί τώρα και στους ανήλικους μαθητές. Τόση είναι η επιθυμία αυτών των κυρίων να καθυποτάξουν το σύνολο του ελληνικού λαού στις αισχρές επιλογές τους, ώστε, όχι μαθητές λυκείου, αλλά και νήπια θα τους δούμε να «χειροτονούν» αύριο, αν, ο μη γένοιτο, επανεκλεγούν.

Α ς επανέλθουμε, όμως, στην ουσία του θέματός μας για να προσθέσουμε ότι: Μαζί με τους ασφαλίτες μπουκάρισαν στα λύκεια και άκαμπτοι εισαγγελείς, που ψάχνουν με ιδιαίτερο ζήλο να ανακαλύψουν κανένα σπασμένο τζάμι, για να συλλάβουν πάραυτα τους καταληψίες για φθορές και να τους οδηγήσουν στις «κλούβες» που κυκλώνουν τα σχολεία, θυμίζοντας κατοχικά μπλόκα με γερμανικά καμιόνια.

- Τι είναι αυτά τα οχήματα, ρε παιδιά; ρωτούσαν προχτές κάποιοι άπραγοι μαθητές, όταν είδαν μπροστά τους τα αστυνομικά λεωφορεία.

Και ο ξεσκολισμένος και χιουμορίστας της ομήγυρης, τους κατατόπισε αμέσως:

- Πούλμαν, ρε, για να πάμε εκδρομή!

- Μπα; Και πού θα μας παν;

- Ε, όχι και πολύ μακριά. Μέχρι τον... Κορυδαλλό, λέει! Σκηνές, όμως, απείρου δημοκρατικού κάλλους εκτυλίσσονται και μέσα στις αίθουσες, όπου τα παιδιά διδάσκονται με δεμένα χέρια και φιμωμένα στόματα την «αλφαβήτα» της υποταγής.- Το καταλάβατε, βρε, το μάθημα, ρωτάει ο βλοσυρός ασφαλίτης - «καθηγητής».

- Οχι.

- Γιατί;

- Ε, να, εμείς σε κάτι τέτοια μαθήματα, κύριε καθηγητά, είμαστε σκράπες!

- Ν' αλλάξετε, γιατί αν συνεχίσετε έτσι θ' αναγκαστώ να σας ανοίξω το ...κεφάλι για να σας βάλω μέσα το μάθημα! Συνεννοηθήκαμε;

«Οταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή», έλεγε πριν δύο περίπου αιώνες ο Βίκτωρ Ουγκώ. Η κυβέρνηση, όμως, του ΠΑΣΟΚ σήμερα κάνει το αντίθετο: Κλείνει σχολεία (δεκάδες γυμνάσια και λύκεια έπαψαν να λειτουργούν φέτος) και ανοίγει τις πόρτες των φυλακών για τα παιδιά που αντιδρούν στο νόμο - αγχόνη του Αρσένη. Θυμόσαστε, ασφαλώς, τι πατατράκ έγινε στις περσινές εξετάσεις της β` λυκείου. Το 25% «θερίστηκε» και οδηγήθηκε στο σκουπιδοτενεκέ των τεχνικών σχολών, όπου ούτε βιβλία ούτε καθηγητές, ούτε προγράμματα υπάρχουν. Αλλά και η τύχη των άλλων που προήχθησαν στη γ` τάξη νομίζετε ότι είναι καλύτερη; Συνθλίβονται υπό το βάρος των 14 μαθημάτων, στα οποία θα διαγωνιστούν το καλοκαίρι και οι γονείς τους αφαιμάζονται άγρια, πληρώνοντας φροντιστήρια και «ιδιαίτερα» προς δόξαν της «δωρεάν παιδείας» και της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης».

Και η κυβέρνηση, αντί να σιωπά τουλάχιστον για το χάλι που υπάρχει στην εκπαίδευση, αντεπιτίθεται, επιβάλλοντας αστυνομικά μέτρα και κατασυκοφαντώντας τους μαθητές. «Είναι υποκινούμενοι», λέει. Αλλά μήπως την ίδια αισχρή τακτική δεν ακολούθησε και για άλλες κοινωνικές ομάδες που ξεσηκώθηκαν στο παρελθόν; «Μαφία», αποκαλούσε τους αγρότες και «εκατομμυριούχους» τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Εν ολίγοις: «Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν»!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ