ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
Ανθρωποκυνηγητό στις παραγκουπόλεις

Συντονισμένη «ανάλυση όλων των στοιχείων της πενταπλής πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα» από τις αντιτρομοκρατικές τους υπηρεσίες, αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών των Ισπανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας

Ενας από τους τόπους των εκρήξεων

Associated Press

Ενας από τους τόπους των εκρήξεων
ΡΑΜΠΑΤ.--

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των μαροκινών αρχών για τη σύλληψη των ηθικών αυτουργών της πενταπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που συγκλόνισε την Καζαμπλάνκα, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο Μαροκινός υπουργός Πληροφοριών, Μοχάμεντ Μπεναμπντελάχ, επέμενε ότι «δεν είναι ακόμη βέβαιο πως η "Αλ Κάιντα" βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις», παραδεχόμενος ότι οι συγκεκριμένες πράξεις «έγιναν από μαροκινά στοιχεία που έχουν σχέσεις με διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα και έχουν μεγάλη ομοιότητα με τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας». Οι υπουργοί Εσωτερικών των Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας ανακοίνωσαν ότι οι αντιτρομοκρατικές τους υπηρεσίες θα «συντονιστούν προκειμένου να επεξεργαστούν από κοινού τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις έρευνες για τις επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα». Οι ΗΠΑ έσπευσαν, επίσης, να προσφέρουν τη «βοήθειά» τους ενώ ο Πρόεδρος Μπους δέχεται σωρεία επικρίσεων από το δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο ότι η εμμονή του για το Ιράκ έδωσε το χρόνο και τις αφορμές στην «Αλ Κάιντα» να ενισχύσει το δίκτυό της.

Τους 41 νεκρούς έφτασε, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο απολογισμός της πενταπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στην Καζαμπλάνκα. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 100, εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην πλειοψηφία τους τα θύματα είναι Μαροκινοί, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν 3 Ισπανοί, 3 Γάλλοι και 1 Ιταλός. Στόχος των επιθέσεων ήταν ένα ισπανικό εστιατόριο, το ξενοδοχείο «Σαφίρ», ένα πολιτιστικό κέντρο της εβραϊκής κοινότητας και το βελγικό προξενείο, αν και για τον τελευταίο στόχο τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, καθώς πολύ κοντά στο βελγικό προξενείο βρίσκεται το αμερικανικό. Στην Καζαμπλάνκα μετέβη, την Κυριακή, και ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος.

Οι μαροκινές αρχές έχουν, ήδη, προχωρήσει σε, τουλάχιστον, 30 συλλήψεις, οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, έγιναν μετά από «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στις εξαθλιωμένες παραγκοσυνοικίες της Καζαμπλάνκα με επίκεντρο τη γειτονιά Μασιρά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ανακαλύφθηκαν και εκρηκτικά.

Οπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι καμικάζι των 5 επιθέσεων ήταν 14, εκ των οποίων ο ένας επέζησε και συνελήφθη από τις αρχές που τον ανακρίνουν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μοχάμεντ Μπουζούμπαα, επιβεβαίωνε διαρροές σύμφωνα με τις οποίες οι καμικάζι ήταν Μαροκινοί, που είχαν προσφάτως επιστρέψει από το εξωτερικό και συγκεκριμένα ένας από το Βέλγιο και ένας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως φαίνεται οι καμικάζι να είχαν διασυνδέσεις με τη μαροκινή ισλαμιστική οργάνωση «Ασιράτ Αλ Μουστακίμ» (Το Δίκιο του Δρόμου), που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στις παραγκουπόλεις της Καζαμπλάνκα. Αξιωματούχοι, πάντως, εκτιμούσαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο η συγκεκριμένη οργάνωση να σχεδίασε, εντελώς μόνη της, τις επιθέσεις.

Ο Μαροκινός πρωθυπουργός έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα, την Κυριακή το βράδυ, όπου τόνισε: «Το Μαρόκο δε θα καμφθεί απέναντι στους τρομοκράτες. Η κυβέρνηση θα τιμωρήσει τους δράστες των επιθέσεων, όπου και αν βρίσκονται, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Στόχος των επιθέσεων ήταν η σταθερότητα και οι αξίες της ανεκτικότητας προς όλους τους πολιτισμούς». Ο Ντρις Ζέτου δεν έχασε την ευκαιρία να «καλέσει» «όσα κόμματα, ενώσεις και εφημερίδες είθισται, καλοπροαίρετα, να διαμαρτύρονται διαρκώς για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις μαροκινές αρχές, με αφορμή την κάθε σύλληψη», να επιδείξουν «σωφροσύνη», διαβεβαιώνοντας τους επικριτές της μαροκινής μοναρχίας ότι «η χώρα θα παραμείνει πιστή στις αξίες της ελευθερίας και της ανεκτικότητας και θα συνεχίσει τον αγώνα της για δημοκρατία και ανάπτυξη».

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συλλήψεις, ανακρίσεις και από Αμερικανούς πράκτορες

ΡΙΑΝΤ.-

Εκλεισε «προσωρινά, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση ασφαλείας», το αμερικανικό προξενείο στην πόλη Νταχράν, στην ανατολική Σ. Αραβία, μετά τη σύλληψη, χθες το πρωί, ενός ενόπλου στην περίμετρο του κτιρίου. Την ίδια στιγμή, οι σαουδαραβικές αρχές σε συνεργασία με 66 πράκτορες του FBI και της CIA, που έχουν φθάσει στη χώρα, συνεχίζουν τις έρευνες για τους ηθικούς αυτουργούς της τριπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, την περασμένη Δευτέρα στο Ριάντ.

Οπως ανακοίνωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών, έχουν, ήδη, γίνει 4 συλλήψεις υπόπτων, τους οποίους χαρακτήρισε «μέλη της αλ Κάιντα». Οι ύποπτοι ανακρίνονται και από τους Αμερικανούς πράκτορες, οι οποίοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, διέψευδαν τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Τύπο περί ελλιπούς συνεργασίας εκ μέρους των σαουδαραβικών αρχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι «στη Σ. Αραβία υπάρχει μεγαλύτερο δίκτυο της αλ Κάιντα από όσο υπολογιζόταν, χωρίς να πρόκειται για αναρίθμητα μέλη».

Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, δε διέψευσαν, ούτε επιβεβαίωσαν, δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο ορισμένα από τα όπλα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μάη σε πιθανό κρησφύγετο τρομοκρατών, είχαν πωληθεί στους συλληφθέντες από μέλη της Εθνικής Φρουράς της χώρας. Σαουδάραβες αξιωματούχοι, υπό ανωνυμία, επιβεβαίωναν την πληροφορία, υποβαθμίζοντάς την, όμως, καθώς τόνισαν ότι «το εμπόριο όπλων είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο και μόνο για οικονομικούς λόγους».

ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
Η αστυνομία διέλυσε πικετοφορία ενάντια στην επίσκεψη Μπους - Μπλερ

Στις 18 Μάη στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη) με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας διαλύθηκε πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στην άφιξη στην πόλη των ηγετών των ΗΠΑ και της Βρετανίας του Τζ. Μπους και του Τ. Μπλερ. Η παραπάνω επίσκεψη προβλέπεται στο πλαίσιο των πανηγυρικών εκδηλώσεων για την 300ή επέτειο ίδρυσης της πόλης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν αριστερές νεολαιίστικες οργανώσεις και η «Επιτροπή ενιαίας δράσης για την υπεράσπιση των κοινωνικών - εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Οταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η αστυνομία άρχισε τις συλλήψεις, με το αιτιολογικό πως οι αρχές ακύρωσαν την άδεια για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, ο Β. Λεόνοφ, βουλευτής της Νομοθετικής Συνέλευσης της περιοχής του Λένινγκραντ, προσπάθησε να παρέμβει, αλλά ξυλοκοπήθηκε και ο ίδιος από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τμήμα των διαδηλωτών προσπάθησε να αντιδράσει στην αστυνομική αυθαιρεσία, με αποτέλεσμα η συμπλοκή να γενικευτεί.

Η αστυνομία προχώρησε σε 37 συλλήψεις. Ορισμένοι διαδηλωτές κακοποιήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε αργότερα χρειάστηκε να μεταφερθούν φρουρούμενοι στο νοσοκομείο της πόλης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Τοβάρις», στις 19/5 ξεκίνησε η δίκη των συλληφθέντων σε δικαστήριο του Λένινγκραντ, η οποία διεξάγεται «κεκλεισμένων των θυρών» και χωρίς (!) την ύπαρξη δικηγόρων και μαρτύρων υπεράσπισης.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Δύο χιλιάδες παιδιά στην Κόκκινη Πλατεία

Στις 18 Μάη, στις παραμονές της 81ης επετείου ίδρυσης της πιονιέρικης οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μόσχας η ένταξη στην πιονιέρικη οργάνωση χιλιάδων μαθητών της Μόσχας και της ευρύτερης περιοχής της ρωσικής πρωτεύουσας. Η εκδήλωση έγινε στην Κόκκινη Πλατεία, δίπλα στο Μαυσωλείο του Λένιν, όπου δύο χιλιάδες παιδιά συγκεντρώθηκαν για να ενταχθούν στους πιονιέρους. Η επικεφαλής των ομαδαρχών διάβασε τον όρκο των πιονιέρων και χιλιάδες παιδικές φωνές τον επανέλαβαν στην Κόκκινη Πλατεία.

Σ' αυτή τη γιορταστική μέρα, τα παιδιά συγχάρηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γκενάντι Ζουγκάνοφ και τον Ιβάν Μέλνικοφ - αντιπρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Μετά την επίσημη ορκωμοσία των παιδιών και το δέσιμο των κόκκινων πιονιέρικων μαντιλιών, τα παιδιά επισκέφτηκαν και κατέθεσαν λουλούδια στο Μαυσωλείο του Λένιν.

Να σημειώσουμε ότι στα σοσιαλιστικά χρόνια η «Πανενωσιακή Οργάνωση Πιονιέρων Β.Ι. Λένιν» ιδρύθηκε στις 19 Μάη του 1922 κι ένωνε στις γραμμές της εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 10 έως 15 χρόνων, με στόχο, μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις, την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, στη βάση των ιδανικών της Οχτωβριανής Επανάστασης και της Κομμουνιστικής Κοινωνίας. Ο ιδιαίτερα σημαντικός της ρόλος στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, φαίνεται και σε δημοσκόπηση του «Πανρωσικού κέντρου μελέτης της κοινής γνώμης», όπου το 86% των 1.600 ερωτηθέντων σημείωσε την ανάγκη αναγέννησης μιας αντίστοιχης μαζικής οργάνωσης των παιδιών. Αναγκαιότητα που φαίνεται να καταλαβαίνουν και τα ΚΚ της Ρωσίας, που προσπαθούν να ξαναδημιουργήσουν τέτοιες οργανώσεις, σε μια χώρα όπου εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα στους δρόμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ