ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2003
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επιβλήθηκαν αυξήσεις έως και 200% στα τροφεία

Κατά της πρότασης ψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Υπέρ της επιβολής της αύξησης ψήφισε η παράταξη του Γ. Δημαρά, απείχε της ψηφοφορίας η παράταξη του Χρ. Παπουτσή, απών ο Φ. Κουβέλης

Σε αύξηση ακόμα και 200% στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (πρώην κρατικών) και με σαφή προσανατολισμό για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις τα επόμενα χρόνια, προχώρησε με απόφασή της, στο Δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου Σαββάτου η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, επιβάλλοντας έτσι ένα ακόμα χαράτσι σε έναν ακόμη τομέα τους εργαζόμενους της πόλης.

Από τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο το περασμένο Σάββατο προέκυψε ότι και η διοίκηση του δήμου και η παράταξη του Χρ. Παπουτσή, θεωρούν τις αυξήσεις που φτάνουν και το 200%, μικρές, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα τροφεία των παιδικών σταθμών. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του αναπληρωτή δημάρχου Θ. Σκυλλακάκη, ο οποίος προσπαθώντας να πείσει ότι οι αυξήσεις είναι μικρές, ανέφερε ότι «κάθε χρόνο ο δήμος δίνει 5,5 δισ. δρχ. για τη συντήρηση των παιδικών σταθμών, από τα όποια μόλις τα 500 εκατ. προέρχονται από τα τροφεία»...

Ο μόνος που καταψήφισε την απαράδεκτη αυτή πρόταση ήταν ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπ. Χαλβατζής. Η παράταξη του Χρ. Παπουτσή απείχε της ψηφοφορίας. Υπέρ της επιβολής της αύξησης στα τροφεία των παιδικών σταθμών του δήμου ψήφισε η παράταξη του Γ. Δημαρά. Απών από τη συνεδρίαση ήταν ο Φ. Κουβέλης.

«Πολύ συχνά», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Σπ. Χαλβατζής, «ο ανταποδοτικός τρόπος δίνει την εντύπωση ότι ο δήμος επιδιώκει να βγάλει από τη μύγα ξίγκι». Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να μπαίνουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Μιλώντας για την πρόταση της διοίκησης να μην πληρώνουν τροφεία οι εργαζόμενοι στο δήμο, σημείωσε την κατηγορηματική αντίθεση της «Συμπαράταξης»: «Υπάρχουν υπάλληλοι που πληρώνονται με ένα εκατομμύριο δραχμές το μήνα. Είναι άδικο, πολύ χαμηλότερα εισοδήματα να πληρώνουν τροφεία, και αυτοί να απαλλάσσονται, επειδή είναι εργαζόμενοι στο δήμο».

Ο Χρ. Παπουτσής, βρήκε πρόσφορο πεδίο αντιπαράθεσης στο ζήτημα της απαλλαγής των υπαλλήλων του δήμου αφήνοντας στο απυρόβλητο τις υπερβολικές αυξήσεις. Μάλιστα είπε ότι «δεν είναι υπερβολικές»! Η Ν. Λουλέ, αρμόδια αντιδήμαρχος, στην εισήγησή της, ισχυρίστηκε ότι με τις αναπροσαρμογές δίνεται «περιθώριο στα χαμηλότερα εισοδήματα».

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση του δήμου, για το σχολικό έτος 2003-2004 τα τροφεία διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οσες οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 12.000 ευρώ θα πληρώνουν 45 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί. Φέτος, πληρώνουν για ένα παιδί 15 ευρώ το μήνα.
  • Από 12.000 μέχρι 15.000 ευρώ, θα πληρώνουν 65 ευρώ για ένα παιδί από 20 που πληρώνουν σήμερα.
  • Από 16.140 έως 20.542 ευρώ πλήρωναν 26 ευρώ ενώ από το τρέχον έτος θα πληρώνουν 70 ευρώ (εισοδήματα από 15.000 έως 18.000 ευρώ) και 80 ευρώ (εισοδήματα 18.000 έως 21.000 ευρώ).
  • Από 20.542 έως 24.994 ευρώ πλήρωναν 35 ευρώ ποσό που διαμορφώνεται επίσης στα 80 ευρώ.
  • Από 24.944 έως 29.347 ευρώ πλήρωναν 45 ευρώ, ενώ από το τρέχον έτος θα πληρώνουν 90 ευρώ (εισοδήματα από 24.000 έως 27.000 ευρώ) και 100 ευρώ (εισοδήματα 27.000 έως 30.000 ευρώ).
  • Για εισοδήματα άνω των 29.347 ευρώ πλήρωναν 55 ευρώ, ποσό που διαμορφώνεται στα 110.
Ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις

Ξεκινούν από σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Οι μαθητές της Β΄ τάξης διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας και της Γ΄ τάξης στην Ιστορία γενικής παιδείας. Στο μεταξύ, σε μαθήματα γενικής παιδείας εξετάστηκαν χτες και οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων των εσπερινών λυκείων. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης στα Αρχαία γενικής παιδείας και οι τελειόφοιτοι της Δ΄ τάξης στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις εξετάσεις της Γ΄ τάξης των ημερήσιων λυκείων αναμένεται να λάβουν μέρος 93.900 τελειόφοιτοι και υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τους οποίους 17.200 είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών. Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου που εξετάζονται πανελλαδικά για την προαγωγή τους είναι 75.200. Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Πέμπτη με Αλγεβρα γενικής παιδείας για τη Β΄ και Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας για τη Γ΄ Λυκείου.

Υπενθυμίζεται ότι τις πανελλαδικές εξετάσεις ακολουθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας και οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 18 του Ιούνη. Συνολικά στις πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να λάβουν μέρος 211.700 μαθητές ημερήσιων, εσπερινών λυκείων και ΤΕΕ.

Χωρίς ΕΦΕΕ άλλη μια χρονιά

Για άλλη μια φορά «αναβλήθηκε επ' αόριστον» το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην Αθήνα 15 - 18 Μάη. Φέτος, μάλιστα, με ευθύνη των δυο μεγαλύτερων παρατάξεων - και μικρότερων που τις συνεπικουρούν - δε συγκροτήθηκε καν Τεχνική Γραμματεία, ούτε μοιράστηκαν οι κάρτες των αντιπροσώπων.

Το πρώτο ραντεβού των παρατάξεων για να ορίσουν την έναρξη λειτουργίας της Γραμματείας ήταν την περασμένη Τρίτη 13 του Μάη, αλλά στη συνάντηση δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ και της ΕΑΑΚ (πρόσκειται στο ΝΑΡ). Νέα συνάντηση ορίστηκε για την επόμενη μέρα, Τετάρτη, αλλά οι δυο παρατάξεις πάλι δεν εμφανίστηκαν, ενώ τώρα έλειπε και η ΔΑΠ. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Πέμπτη 15 του Μάη, οπότε και έγινε φανερό ότι η πρόθεση τόσο της ΠΑΣΠ και της ΕΑΑΚ όσο και της ΔΑΠ ήταν η υπονόμευση κάθε προοπτικής να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο.

«Σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ετοιμάζουν ένα "νέο γύρο πολέμου στην Παιδεία", η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ με τους συνοδοιπόρους τους κάνουν ό,τι μπορούν για να μην είναι συσπειρωμένο το φοιτητικό κίνημα, να μην είναι έτοιμο να απαντήσει σ' αυτή την αντιεκπαιδευτική επίθεση που ετοιμάζεται», σχολιάζει σχετικά με τη μη πραγματοποίηση του Συνεδρίου, η Πανσπουδαστική ΚΣ.

Να σημειωθεί ότι το 17ο Συνέδριο της ΕΦΕΕ πραγματοποιήθηκε το 1995 κι από τότε - αν και θα έπρεπε να γίνεται κάθε δυο χρόνια - δεν έχει πραγματοποιηθεί άλλο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να να μη λειτουργεί ουσιαστικά η ΕΦΕΕ.

Στο τέλος αυτής της βδομάδας (23 - 25/5) είναι προγραμματισμένο και το Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΣΕΕ (σπουδαστών ΤΕΙ), η διεξαγωγή του οποίου μέχρι στιγμής παραμένει αβέβαιη.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ
Τους «καίνε» τα μεταπτυχιακά

Στο αίτημα της άμεσης καθιέρωσης αυτόνομων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στα ΤΕΙ επικεντρώθηκαν οι πρόεδροι των ιδρυμάτων κατά την 3η Σύνοδό τους στο Μεσολόγγι, την περασμένη Παρασκευή. Τη στιγμή που τα περισσότερα ιδρύματα παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης, οι πρόεδροι που με την ανακοίνωσή τους δε φαίνεται να εντοπίζουν κανένα πρόβλημα στα ΤΕΙ πέραν των μεταπτυχιακών, ζήτησαν συμπληρωματική χρηματοδότηση από το ΥΠΕΠΘ, ενώ έσπευσαν να πάρουν μάλλον θετική θέση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ