ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Ουσιαστικά μέτρα πέρα απ' τον εφησυχασμό

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη προς τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή

«Οι εξελίξεις σχετικά με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) ανέδειξαν τα οξύτατα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρα μας και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα πελώρια κενά στην πρόληψη, την ανεπαρκέστατη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για τα τρομακτικά κενά σε προσωπικό και υποδομή των νοσοκομείων», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης, στην Επίκαιρη Ερώτησή του για τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή.

«Το SARS, συνεχίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, αποκάλυψε ότι οι πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ.) είναι ουσιαστικά αφύλακτες και οι σχετικές υγειονομικές υπηρεσίες είναι από εξαιρετικά ανεπαρκείς έως εντελώς ανύπαρκτες, ενώ η απουσία ουσιαστικά των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς - ακόμα και στα ίδια τα νοσηλευτικά ιδρύματα (!) - αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους, ολόκληρο το λαό μας. Οι επισημάνσεις για τα κενά και τις αδυναμίες του συστήματος των πιο αρμόδιων παραγόντων, όπως λ.χ. των υπευθύνων των Επιτροπών Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων του Α' ΠεΣΥΠ Αττικής, τονίζει ο βουλευτής, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος με τη λήψη μέτρων, τα οποία δεν μπορεί παρά να βρίσκονται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος Υγείας».

«Αντί η κυβέρνηση να περιορίζεται στο να καθησυχάζει το λαό μας -πράγμα που μπορεί να αποδειχτεί και επικίνδυνο- καταλήγει ο Π. Κοσιώνης και ερωτά τον υπουργό Υγείας «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει και πότε στην κατεύθυνση άμεσης θωράκισης των εισόδων της χώρας, την αναβάθμιση του συστήματος έγκαιρης διάγνωσης των υπόπτων κρουσμάτων και την άμεση μεταφορά τους στα σωστά νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να έχουν την κατάλληλη υποδομή και εκπαιδευμένο προσωπικό».


Απειλή μεγαλύτερης επιδημίας το φθινόπωρο
  • Αυτό προέβλεψε ως πιθανότητα ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες
  • Συνεχίζεται η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Ταϊβάν

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πολύ πιθανή θα είναι μία νέα έξαρση του συνδρόμου SARS τους επόμενους μήνες και δη το ερχόμενο φθινόπωρο, με αποτέλεσμα αναμφίβολους θανάτους σε ΗΠΑ, ΕΕ, αλλά και σε κάθε ήπειρο της υφηλίου, προέβλεψε χτες ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Τόμι Τόμσον, προ της συνάντησής του με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών να περιοριστεί η ασθένεια, θα υπάρξουν θάνατοι, ακόμη και σε περιοχές που σήμερα δε θρηνούν θύματα εξαιτίας του συνδρόμου, είπε ο Τόμσον και κατέληξε: «Δε νομίζω πως το SARS θα φύγει εύκολα... Ακόμη και εάν τώρα εξαλειφθεί, θα επιστρέψει το φθινόπωρο και τότε, θα πρέπει να περιμένουμε θανάτους σε όλες τις ηπείρους. Ο ιός δε γνωρίζει σύνορα».

Η «εκτίμηση» - πρόβλεψη του Αμερικανού αξιωματούχου δεν αποκλείεται να βγει αληθινή εφ' όσον - απαντούν αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας - χαλαρώσουν τα εγχώρια και διεθνή μέτρα (προληπτικά και μη...) που λαμβάνονται έναντι του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου...

Κατόπιν αυτών, η πτωτική πορεία του συνδρόμου σε ηπειρωτική Κίνα και Χονγκ Κονγκ (όπου χτες αναφέρθηκαν πέντε και δύο θάνατοι αντίστοιχα) προκαλεί προσωρινή αισιοδοξία. Επιπλέον, οι επίμονες επιφυλάξεις αξιωματούχων της ΠΟΥ πως στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ δεν αναφέρονται όλα τα πιθανά κρούσματα του συνδρόμου είχε χτες ως αποτέλεσμα να μην εκδοθεί απόφαση του διεθνούς οργανισμού για άρση της απαγορευτικής ταξιδιωτικής οδηγίας (τουλάχιστον όσον αφορά στο Χονγκ Κονγκ) και αυτό λόγω της εμφάνισης νέων κρουσμάτων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν ακόμη σε κατάσταση καραντίνας τουλάχιστον 26.000 άτομα...

Αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Ταϊβάν...

Η γενικώς μελανή εικόνα με βάση το σύνδρομο συμπληρώνεται με την εδώ και περίπου μία βδομάδα επανεμφάνιση της επιδημίας στην Ταϊβάν, όπου χτες αναφέρθηκαν 12 θανατηφόρα κρούσματα και άλλα 39 καινούρια... Το χειρότερο είναι δε πως η νέα επιδημία του συνδρόμου στην Ταϊβάν - σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της χώρας... - δεν έχει φθάσει σε σημείο κορύφωσης. Οπερ σημαίνει πως τις προσεχείς ημέρες αναμένεται αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων, τα οποία στη μεγάλη τους πλειοψηφία εκδηλώνονται εντός των νοσοκομείων της χώρας, λόγω (όπως καταγγέλθηκε...) ανεπαρκών μέτρων υγειονομικής προστασίας γιατρών και νοσηλευτών! Μπροστά σ' αυτή τη μελανή κατάσταση, αξιωματούχοι της Ταϊβάν ανακοίνωσαν πως ανατέθηκε σε βιολογικό εργαστήριο του στρατού η έρευνα για την εύρεση αποτελεσματικού εμβολίου έναντι του συνδρόμου. Η λεπτομέρεια είναι πως το προκείμενο στρατιωτικό βιολογικό εργαστήριο (που έχει τις εγκαταστάσεις του σε ορεινή περιοχή της πρωτεύουσας Ταϊπέι και που επί χρόνια φημολογούνταν πως διενεργούσε στρατιωτικά βιολογικά πειράματα!) ήταν έως τώρα επισήμως ανύπαρκτο... Επιπλέον ανακοινώθηκε πως θα ανοίξουν και για τη νοσηλεία πολιτών στρατιωτικά νοσοκομεία που υπάρχουν στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου και αναφέρεται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Τέλος, η τελική απόφαση της συνέλευσης της ΠΟΥ να μη συζητήσει το αίτημα της Ταϊβάν για ένταξη στον οργανισμό (λόγω των γνωστών αντιδράσεων του Πεκίνου που δεν αναγνωρίζει, βεβαίως, την Ταϊβάν σαν «ανεξάρτητη» χώρα) προκάλεσε την (αναμενόμενη...) έντονη αντίδραση του Προέδρου της χώρας, Τσεν Σούι-μπιαν. Ο Τσεν Σούι-μπιαν κατηγόρησε την Κίνα πως μπλόκαρε την ένταξη της χώρας στην ΠΟΥ για καθαρά πολιτικούς λόγους, ενώ η Ταϊβάν αντιμετωπίζει μία τόσο κρίσιμη κατάσταση...

Παραδέχονται... βιολογικά όπλα με ιούς...

Ιοί και βακτήρια έχουν ήδη μεταλλαχτεί γενετικώς ως βιολογικά όπλα, με στόχο να παρακάμπτουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, σημείωσε προχτές σε συνέδριο για το «Μέλλον των όπλων», η Βρετανή επιστήμονας (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ) Κάθριν Νίξντορφ.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής «Γκάρντιαν», η Δρ. Νίξντορφ σημείωσε πως οι επικίνδυνοι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν έχουν παραχθεί μόνον σε στρατιωτικά εργαστήρια (για την παραγωγή βιολογικών όπλων), αλλά και στα εργαστήρια εταιριών, με στόχο την εύρεση εμβολίων και φαρμάκων. Επικαλέστηκε ως παραδείγματα:

- Τη μετάλλαξη βακίλων άνθρακα σε ρωσικά στρατιωτικά εργαστήρια που υπερνικούν τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας του ανθρώπου και δεν «εξολοθρεύονται» απ' τα υπάρχοντα φάρμακα ή εμβόλια.

- Την (προ ολίγων ετών) τυχαία κατασκευή ιού σε εργαστήρια Αυστραλών γενετιστών που προκαλεί μόνιμη στειρότητα σε ζώα (αλλά και τον άνθρωπο).

Μετά και απ' αυτή την παραδοχή, επανεμφανίζεται και πάλι ο προβληματισμός όσων διερωτώνται μήπως και οι κορονο-ιοί που προκαλούν το σύνδρομο SARS «διέφυγαν» (σκοπίμως ή τυχαία) από στρατιωτικά ή εταιρικά εργαστήρια...


Ευρω-υποκρισία για τη Δημόσια Υγεία

Ο Κ. Στεφανής μετέχει ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΥ

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περαιτέρω ανάπτυξη, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κοινοτικής Δημόσιας Υγείας 2003 - 2008 μετέφερε ο Κ. Στεφανής ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στην 56η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Ο Κ. Στεφανής επαναβεβαίωσε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τη «διαρκή βούληση της ΕΕ για σταθερή και στενή συνεργασία με τον ΠΟΥ» ενώ επισήμανε τη «σημασία της υγείας για την οικονομική και την αειφόρο ανάπτυξη και τη συμβολή της στην εξάλειψη της φτώχειας».

Πέρα απ' το γεγονός ότι η ΕΕ με τις πολιτικές της οδηγεί σε δραματικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα της υγείας, ειδικά η Δημόσια Υγεία στη σημερινή Ευρώπη δεν έχει νομική βάση «που θα επιτρέπει άμεσες, συντονισμένες επιστημονικά αξιόπιστες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις», όπως σημείωσε ο ίδιος ο Κ. Στεφανής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (13.6.2003). Και όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δε θα γίνει δεκτή η πρόταση που διατύπωσε στις αρχές του χρόνου ο Κ. Στεφανής για ειδική διάταξη στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην ΕΕ.

Ο Κ. Στεφανής έκανε ειδική αναφορά στις κύριες μεταδοτικές ασθένειες (SARS, AIDS, φυματίωση, ελονοσία). «Πρέπει, είπε ο Κ. Στεφανής, να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη προστασία ενάντια στη διεθνή εξάπλωση των μεταδοτικών νόσων. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτό θα γίνεται με την ελάχιστη παρεμβολή στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη θεωρούν πως η επανεξέταση των Διεθνών κανονισμών υγείας είναι μεγάλης σημασίας. Γι' αυτό στηρίζουμε πλήρως το προτεινόμενο ψήφισμα και ενθαρρύνουμε τον ΠΟΥ να επιταχύνει τη διαδικασία επανεξέτασης».

Συνάντηση με τους Κινέζους

Ο Ελληνας υπουργός Υγείας συναντήθηκε με την κινεζική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν η αναπληρωτής Πρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας Wu Yi. Στη συνάντηση ο Κ. Στεφανής ανέπτυξε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα πρακτικά και νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κίνα για την καταπολέμηση του SARS.

Η 56η Συνέλευση της ΠΟΥ άρχισε χτες, στη Γενεύη και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μάη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα 192 κράτη - μέλη. Αναμένεται να συζητηθούν το θέμα του SARS, οι αναδυόμενες επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προκλήσεις σε θέματα υγείας στο μεταπολεμικό Ιράκ και η πρόληψη βίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ