ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2003
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
«Μας έριξαν στο λάκκο με τα φίδια»!

Αποκαλυπτική καταγγελία γιατρού του Ιπποκράτειου, ο οποίος αποσπάστηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία από την άτυπη πνευμονία

Αν και οι υγειονομικοί αποτελούν την πρώτη ομάδα κινδύνου, τα μέτρα ασφαλείας αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκή

Eurokinissi

Αν και οι υγειονομικοί αποτελούν την πρώτη ομάδα κινδύνου, τα μέτρα ασφαλείας αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκή
Η καταγγελία ενός γιατρού ότι δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας του ιατρικού προσωπικού που εστάλη με απόφαση του υπουργείου Υγείας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα μέσα Μάη, έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο είναι ανεπαρκή.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή, ο γιατρός του Ιπποκράτειου (σ.σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) ο οποίος αποσπάστηκε στο Αεροϋγειονομείο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» περιγράφει με τον εξής αποκαλυπτικό τρόπο την εμπειρία του. «Μας έριξαν στο λάκκο με τα φίδια χωρίς την απαραίτητη προεργασία και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη διαφύλαξή μας κατά την εκτέλεση της επικίνδυνης αποστολής».

Την επιστολή προσυπογράφει και κοινοποίησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χτες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία στις 8.5.2003 και μετά την εκδήλωση έντονων ανησυχιών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, οργάνωσε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στη χώρα μας είναι τουλάχιστον ανεπαρκή.

Η επιστολή

Στο γιατρό παθολόγο επιμελητή Β΄ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κοινοποιήθηκε στις 15.5.2003 (ώρα 11 π.μ) «εξαιρετικώς επείγουσα» απόσπαση από τη διοίκηση του Ιπποκράτειου για το Αεροϋγειονομείο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την επόμενη 16.5.2003 και με ώρα παρουσιάσεως 10 π.μ., εκδοθείσα από τη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Υγείας την 14.5.2003, με υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Χ. Σοφιανού.

Μετά από μια επιστημονική εισήγηση του καθηγητή του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Σαρόγλου, στο αεροδρόμιο, σχετικά με τις γενικές γνώσεις των τελευταίων μηνών για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), δέκα συνολικά γιατροί, εφτά ειδικευόμενοι και τρεις ειδικευμένοι στην παθολογία, ανέλαβαν τη διενέργεια εξέτασης προεπιλογής (screening test) σε ασθενείς - επιβάτες αεροπλάνων, με σκοπό τον περιορισμό της επέκτασης της επιδημίας του ΣΟΑΣ στην Ελλάδα από τις ενδημικές χώρες. Χωρίς προετοιμασία, χωρίς να τους δοθεί καμία εξήγηση για τα κριτήρια επιλογής, αλλά και γιατί, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «άργησαν επί τρεις μήνες τις διαδικασίες επάνδρωσης του Αεροϋγειονομείου, αφού η παγκόσμια επιδημία του ΣΟΑΣ έγινε πασίγνωστη από τις αρχές του Φλεβάρη».

«Γιατί να πληρώσουμε εμείς την αδικαιολόγητη αμέλειά τους με τον κλονισμό της υγείας μας και αυτής των οικογενειών μας, διακυβεύοντας ακόμα και τη ζωή μας; Διότι στη σπουδή τους να φτιάξουν όπως - όπως τα πράγματα, ξέχασαν τα μέτρα ασφαλείας. Μας χορηγούν γάντια μικρά που σχίζονται εύκολα, μάσκες κατώτατων προδιαγραφών, γυαλιά που δεν καλύπτουν τους μισούς από μας που είμαστε διοπτροφόροι, καλύπτρες που αφήνουν ακάλυπτα μέρη, ρόμπες μάλλον κοντές και γενικά στολή που παρασάγγας απέχει σε επίπεδο ασφαλείας από το "διαστημικών" προδιαγραφών "σκάφανδρο" που έδειξαν στην τηλεόραση, ενώ θα σκεφτούν προσεχώς πού θα απορρίπτουμε τη σακούλα με τις μεταχειρισμένες στολές και μάσκες», αναφέρει ο γιατρός.

«Τους ένοιαξε μόνο όπως όπως να μας "χώσουν" στο πρόγραμμα εφημεριών του Αεροϋγειονομείου για να συγκαλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες, καθυστερήσεις και παραλείψεις και να εξασφαλίσουν εύκολα εξιλαστήρια θύματα, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη συνέχεια, ενόψει και της Ολυμπιάδας του 2004», τονίζει στην επιστολή του ο γιατρός και ζητά τη γοργή επαναφορά του στην κανονική του θέση, αλλά και τη γρήγορη εφαρμογή μέτρων ασφαλείας υψηλότατων προδιαγραφών για την πρόληψη της μετάδοσης του ΣΟΑΣ.

Ταμείο για την καταπολέμηση του SARS...

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ταμείο με αιτούμενο αρχικό κεφάλαιο ύψους 200.000.000 δολαρίων επιχειρεί, από χτες, να συγκροτήσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί κατά το μέγιστο δυνατόν η επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου στις χώρες της Ασίας.

Ο αξιωματούχος της ΠΟΥ, αρμόδιος για τις μεταδοτικές ασθένειες, Δρ. Ντέιβιν Χέιμαν, δήλωσε σχετικώς πως η πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου Αμεσης Βοήθειας των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο απ' το σύνδρομο SARS θα λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ, με στόχο τη μη επαλήθευση προβλέψεων που διαβλέπουν μεγαλύτερη έξαρση της ασθένειας τους επόμενους μήνες και δη κατά το φθινόπωρο...

Αυτού του είδους οι προβλέψεις επανήλθαν και χτες διά στόματος του Δρ. Μάικλ Οστερχολμ (γνωστού Αμερικανού ειδικού επί μεταδοτικών ασθενειών και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα). Ο Δρ. Οστερχολμ εκτίμησε πως «δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα του συνδρόμου SARS» και πως «είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να εκδηλωθούν πολυάριθμα κρούσματα σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις», εάν δεν αντιμετωπιστεί ριζικά το σύνδρομο στις σημερινές εστίες έξαρσης.

Η μεγαλύτερη εστία εκδήλωσης νέων κρουσμάτων αυτή τη στιγμή παραμένει η Ταϊβάν, που εξακολουθεί να αντιπαρατίθεται με το Πεκίνο, πιέζοντας για την «ανάγκη άμεσης» ένταξης της χώρας στην ΠΟΥ. Αξιωματούχοι στην Ταϊπέι ανακοίνωσαν 65 νέα κρούσματα και το θάνατο οκτώ ασθενών. Παράλληλα, αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας στη χώρα, που αισθάνεται ως επί το πλείστον απροστάτευτη στην προσπάθειά της να παράσχει βοήθεια στους ασθενείς. Οι ελλείψεις σε κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (χειρουργικές μάσκες και φόρμες) έκαναν χτες τουλάχιστον 150 γιατρούς και νοσηλευτές να απόσχουν απ' την εργασία τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός πως πολλά απ' τα νέα κρούσματα ασθένειας αφορούν συναδέλφους τους...

Επιπλέον, παρά την τάση ύφεσης που εκδηλώνεται εδώ και μιάμιση βδομάδα στην ηπειρωτική Κίνα, χτες οι αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν 26 νέα κρούσματα και τέσσερις θανάτους. Στο Χονγκ Κονγκ αναφέρθηκε χτες ο θάνατος τριών ασθενών, αλλά ευτυχώς κανένα νέα κρούσμα.

Τέλος, στην Καμπότζη εξακριβώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης 16χρονου που είχε μεταβεί στη χώρα απ' την Κίνα, ενώ νοσοκομειακές αρχές στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, πιθανολογούσαν πως η χώρα ίσως να είναι από χτες αντιμέτωπη με το πρώτο κρούσμα του συνδρόμου SARS. Εως τώρα, ο απολογισμός του συνδρόμου SARS διεθνώς είναι 684 νεκροί και άλλοι 8.000 ασθενείς...

«Δράσαμε σωστά» έλεγε ο υπουργός

«Νομίζω ότι δράσαμε πάρα πολύ σωστά. Εμείς ακολουθήσαμε το χρυσό κανόνα να έχουμε εκείνες τις υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες, χωρίς να υπερβάλλουμε. Εχουμε τέτοια κατανομή, όσον αφορά τις υποδομές, που νομίζω ότι εξασφαλίζουμε γρήγορη, άμεση προσβασιμότητα και αποτελεσματική αντιμετώπιση, χωρίς να υπερβάλλουμε».

Αυτά δήλωνε στους δημοσιογράφους για τα μέτρα προστασίας από την άτυπη πνευμονία, στις 16.5.2003 ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Και είχαν προηγηθεί πόσες δηλώσεις με... διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα της χώρας για την αντιμετώπιση της νόσου στα νοσοκομεία και κυρίως στις πύλες εισόδου της χώρας. Κι όμως το Αεροϋγειονομείο του «Ελευθέριος Βενιζέλος», της βασικής πύλης εισόδου της χώρας, επανδρώθηκε με ειδικευμένους γιατρούς την ίδια μέρα - τρεις μήνες αφού η παγκόσμια επιδημία έγινε πασίγνωστη - και μάλιστα χωρίς καμία άλλη προετοιμασία και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!

Η ετοιμότητα σε όλο της το μεγαλείο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ