ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
«Είστε ανεπιθύμητοι στη Θεσσαλονίκη»

Διαδήλωση της «Δράσης», αύριο, στο άγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στην πολιτιστική πολιτική της ΕΕ

Αγωνιστικά υποδέχονται οι Θεσσαλονικείς τους «αρχιτέκτονες» της «πολιτιστικής» πολιτικής των ιμπεριαλιστών, δηλαδή το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, που συνέρχονται αύριο στην πόλη. Με λαϊκές εκδηλώσεις, αύριο, στις 5 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου, οι Θεσσαλονικείς ορθώνουν μέτωπο αμφισβήτησης του ελιτισμού και της υποκουλτούρας των πολυεθνικών, διαδηλώνουν με σύνθημα «Οι υπουργοί Πολιτισμού των ιμπεριαλιστών είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας».

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που διοργανώνει τις εκδηλώσεις τονίζει στο κάλεσμά της:

«Οι βάρβαροι καταφθάνουν, συσκέπτονται, αποφασίζουν και θεσμοθετούν για το πολιτιστικό μέλλον της Ευρώπης, για το πολιτιστικό μέλλον του κόσμου!!

Χωρίς προσχήματα οι "25" θα μας ανακοινώσουν τα... αποτελέσματα. Οριστικοποιούν την "Ευρωπαϊκή Πολιτιστική μας Ταυτότητα". Λύνουν τα ζητήματα της "ενιαίας πολιτιστικής συνείδησης", της τέχνης, του Είναι, της αισθητικής. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο άνθρωπο κλωνοποιημένο, αφοπλισμένο. Να χειραγωγήσουν τον πολιτισμό, να ισοπεδώσουν τα εθνικά λαϊκά χαρακτηριστικά, τη λαϊκή παράδοση αιώνων, τη γλώσσα, την κοινωνική συμπεριφορά. Να ελέγξουν "την οικονομία του ελεύθερου χρόνου"».

Στο κάλεσμα σημειώνεται ότι ο «πολιτισμός» των ιμπεριαλιστών «ισοπέδωσε μουσεία, ιστορικά μνημεία. Λεηλάτησε τα ανθρώπινα πολιτιστικά δημιουργήματα χιλιετηρίδων στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Καταπατεί κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας, επεμβαίνει "προληπτικά" και για αρχή του έχει "το δίκιο του ισχυρού". Θέλει την τέχνη με χορηγούς, στη ζητιανιά, μακριά από τα σχολεία. Προβάλλει τη μαζική κουλτούρα του ιμπεριαλισμού και τον παθητικό τρόπο ζωής. Καλλιεργεί ένα σύστημα δομών και αξιών, για να διαμορφώσει συνειδήσεις με πρότυπα την ανταγωνιστικότητα, τον ατομικισμό, το ρατσισμό, την επιχειρηματικότητα, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια...».

Οι υπουργοί Πολιτισμού των ιμπεριαλιστών, υπογραμμίζει το κάλεσμα, «είναι ανεπιθύμητοι, γιατί εμείς θέλουμε ο πολιτισμός να συνδέεται με την εργασία, την ποιότητα ζωής, την επικοινωνία, τη συλλογικότητα, τη σωστή ενημέρωση, τις πραγματικές αξίες, τη γνώση, τη μόρφωση, την καλλιέργεια. Γιατί εμείς θέλουμε ο πολιτισμός να αναπτύσσει τα αισθήματα των ανθρώπων, τις ευαισθησίες τους, την ανθρωπιά, την ειρήνη, τη φιλία των λαών. Πολιτισμό που αναδείχνει τις πολιτιστικές αξίες του λαού μας...».

Στην αυριανή εκδήλωση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι των φορέων της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας αντιπολεμικού περιεχομένου. Επίσης, στο χώρο της συγκέντρωσης φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών θα ζωγραφίσουν αντιπολεμικά έργα.

Μέχρι τώρα, συμμετοχή στη διαμαρτυρία δήλωσαν οι ηθοποιοί Τάσος Πανταζής, Θανάσης Κεραμίδας, Βασίλης Σεϊμένης, Νίκος Παναγιωτίδης, Κώστας Χαλκιάς, Σάκης Παπαδημητρίου.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις

-- Η Γραμματεία Μαγνησίας της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνει εκδήλωση στην Παραλία του Βόλου (μπροστά από το Πανεπιστήμιο), αύριο, στις 9μμ.

-- Πολιτιστική Αντισύνοδο διοργανώνει η Παλλεσβιακή Επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στην Αγιάσο αύριο και μεθαύριο, καλώντας το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχει, αντιδρώντας «στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των κυρίαρχων ιμπεριαλιστών που πλασάρουν τη σήψη».

ΠΑΓΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Πολιτισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο»

Την αντίθεσή τους στις επιλογές της ΕΕ για τον πολιτισμό κατέθεσαν χτες οι δημιουργοί, μέσω της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο

Πανό που έστησε χτες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή
Πανό που έστησε χτες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή
Την αντίθεσή της στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, κατήγγειλε χτες η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο, με μια πρωτότυπη συνέντευξη Τύπου έξω από το ΥΠΠΟ, με αφορμή την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Εκπρόσωποι των 19 καλλιτεχνικών σωματείων, που συγκροτούν την Επιτροπή, προσπάθησαν να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη Σύνοδο, με συνέντευξη Τύπου που θα έδιναν μέσα στο υπουργείο. Παρά την αρχική συγκατάθεσή της, την τελευταία στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε μια γελοία δικαιολογία για μην παραχωρήσει την αίθουσα! Το γεγονός κατήγγειλε από μέρους της Επιτροπής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλης Κολοβός. Κατήγγειλε και την άτυπη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι προωθεί αντιδραστικές «λύσεις» στα προβλήματα του πολιτισμού, ερήμην των δημιουργών και των λαών. Πρόσθεσε, ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει στις αυριανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.

Τελικά, οι θέσεις της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής... διαβάστηκαν μέσω ντουντούκας. Οι καλλιτέχνες έστησαν πανό κοντά στην είσοδο του ΥΠΠΟ με τη φράση «Δεν πωλείται» και ένα μεγάλο πανό με συνθήματα «Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό» και «Οι καλλιτέχνες προειδοποιούν: η Ευρωπαϊκή Ενωση βλάπτει σοβαρά τον πολιτισμό». Τις θέσεις διάβασε ο σκηνοθέτης Νίκος Αντωνάκος, ενώ χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Παπαδάκης. Στη συνέχεια, οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν πορεία με τύμπανα μέχρι τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου σκέπασαν τα αγάλματα με μαύρα πανιά.

Οι θέσεις της Επιτροπής

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή«συνέντευξη Τύπου» της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής έξω από το ΥΠΠΟ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή«συνέντευξη Τύπου» της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής έξω από το ΥΠΠΟ
Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ, «ερήμην των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού, ερήμην των λαών της Ευρώπης, θα συγκροτήσουν το θεσμικό πλαίσιο της Αγοράς της Τέχνης. Δεν είναι τυχαίο που στο κείμενο "για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας" απουσιάζουν οι λέξεις "καλλιτέχνης", "δημιουργός", "καλλιτεχνική δημιουργία" και κάθε άλλο συναφές. Αντίθετα κυριαρχούν οι λέξεις: "market", "αγορά" ("agora", κατά το επίσημο κείμενο), "πολιτιστικό προϊόν", "πολιτιστική βιομηχανία" κλπ. Τα παραπάνω αποδεικνύουν τα βαθύτερα ενδιαφέροντα αυτών των ανθρώπων και την άποψή τους για τον πολιτισμό και την τέχνη (...)».

Εκτιμά ότι η προσπάθεια επιβολής του «συλλογικού γούστου» δε στοχεύει μόνο στο κέρδος, αλλά και στον «περιορισμό της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης, της φαντασίας της κοινωνίας», στο «να εμποδίσει την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, επιβάλλοντας πρότυπα που δεν απειλούν την κατεστημένη τάξη. Στοχεύει δηλαδή κατευθείαν στην ιδεολογική χειραγώγηση της κοινωνίας». Επιπλέον, «η παραπέρα εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού σε κάθε χώρα της ΕΕ, θα επιφέρει ακόμα οξύτερους οικονομικούς ανταγωνισμούς, με αποτέλεσμα, μαζί με τον "οικονομικά ασθενέστερο", χαμένος να βγει και ο Πολιτισμός γενικά».

«Στον αντίποδα αυτών των επιλογών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων βρίσκεται η πραγματική επικοινωνία των λαών μέσα απ' την Τέχνη» υπογραμμίζει η Επιτροπή. «Εμείς οι εργάτες της Τέχνης διεκδικούμε, κόντρα σε όλα τα παραπάνω, πολιτισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος». Και καταλήγουν καταγγέλλοντας τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «η Τέχνη είναι ανώτερη μορφή κοινωνικής συνείδησης και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Βραδιές με χορό

Συνεχίζονται οι παραστάσεις χορού που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων. Ενα ταξίδι διερεύνησης των διαφορετικών πλευρών της γυναικείας υπόστασης - της σχέσης διάνοιας, σώματος και συναισθήματος - παρουσιάζει σήμερα (9.30μμ) στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» η ομάδα «Ελιξ». Πρόκειται για την παράσταση «Σκούρα μπλε, σχεδόν μαύρη, πεταλούδα». Η χορογραφία βασίζεται στο μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Χορογραφία: Χριστίνα Κλεισιούνη. Κοστούμια: Δώρα Σουμαλεύρη. Χορεύουν: Μελίνα Ιορδανίδου, Χριστίνα Κλεισιούνη, Αλίκη Κόντζιου - Γούσα.

Αύριο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, στις «Ροές» η ομάδα «Πέλματα» παρουσιάζει το «Ακου... Να δεις ΙΙ». Η ομάδα ιδρύθηκε το 1992 με κύρια καλλιτεχνική κατεύθυνση την έρευνα και ανάδειξη της σχέσης της κίνησης με την ανάσα και τη φωνή, τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση, τη ρυθμολογία και εκφραστικότητα του σώματος και της φωνής. Χορογραφία -σκηνοθεσία - φωνητικά: Μαριλένα Καρέττα. Σκηνικά - κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη. Ρυθμική επεξεργασία β΄ μέρους: Μ. Κλαπάκης - Μ. Καρέττα. Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Μανούσης. Χορεύουν: Γιάννα Φιλιπποπούλου, Βάσια Αγγελίδου, Εύα Μπουρνιά κ.ά.

Βασισμένη περισσότερο στις δυνατότητες του χορού και της κίνησης και λιγότερο στου θεάτρου, η ομάδα «Αίρεσις» παρουσιάζει (26, 27/5) στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» την παράσταση «Μόνες τους». Χορογραφία - σκηνοθεσία: Γιάννης Μπαγουρδής. Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μπαγουρδής, Βαγγέλης Ζιλέλης. Μουσική επιμέλεια: Ν.33. Σκηνικά - κοστούμια: Βαγγέλης Ζιλέλης. Χορεύουν: Αφροδίτη Βερβενιώτη, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Αλεξία Κωστή, Βάσω Λύκουρα, Αλεξία Περδικάκη. Συμμετέχει ο Νίκος Γιαβρόπουλος.

Στον «Αδειο Χώρο», της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, στο πλαίσιο της φιλοξενίας παραστάσεων νέων καλλιτεχνών και θεατρικών ομάδων, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, η ομάδα «Κουίντα» θα παρουσιάσει το έργο της Βίκης Θαλασσινού «Ηθοποιοί είστε και φαίνεστε», σε σκηνοθεσία Τάκη Κτενά.

Μουσική - θεατρική εκδήλωση, με αφορμή τη 19η του Μάη Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, διοργανώνει σήμερα (8μμ) στο κινηματοθέατρο «Αττικόν» (απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ