Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
«Είστε ανεπιθύμητοι στη Θεσσαλονίκη»

Διαδήλωση της «Δράσης», αύριο, στο άγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στην πολιτιστική πολιτική της ΕΕ

Αγωνιστικά υποδέχονται οι Θεσσαλονικείς τους «αρχιτέκτονες» της «πολιτιστικής» πολιτικής των ιμπεριαλιστών, δηλαδή το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, που συνέρχονται αύριο στην πόλη. Με λαϊκές εκδηλώσεις, αύριο, στις 5 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου, οι Θεσσαλονικείς ορθώνουν μέτωπο αμφισβήτησης του ελιτισμού και της υποκουλτούρας των πολυεθνικών, διαδηλώνουν με σύνθημα «Οι υπουργοί Πολιτισμού των ιμπεριαλιστών είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας».

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που διοργανώνει τις εκδηλώσεις τονίζει στο κάλεσμά της:

«Οι βάρβαροι καταφθάνουν, συσκέπτονται, αποφασίζουν και θεσμοθετούν για το πολιτιστικό μέλλον της Ευρώπης, για το πολιτιστικό μέλλον του κόσμου!!

Χωρίς προσχήματα οι "25" θα μας ανακοινώσουν τα... αποτελέσματα. Οριστικοποιούν την "Ευρωπαϊκή Πολιτιστική μας Ταυτότητα". Λύνουν τα ζητήματα της "ενιαίας πολιτιστικής συνείδησης", της τέχνης, του Είναι, της αισθητικής. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο άνθρωπο κλωνοποιημένο, αφοπλισμένο. Να χειραγωγήσουν τον πολιτισμό, να ισοπεδώσουν τα εθνικά λαϊκά χαρακτηριστικά, τη λαϊκή παράδοση αιώνων, τη γλώσσα, την κοινωνική συμπεριφορά. Να ελέγξουν "την οικονομία του ελεύθερου χρόνου"».

Στο κάλεσμα σημειώνεται ότι ο «πολιτισμός» των ιμπεριαλιστών «ισοπέδωσε μουσεία, ιστορικά μνημεία. Λεηλάτησε τα ανθρώπινα πολιτιστικά δημιουργήματα χιλιετηρίδων στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Καταπατεί κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας, επεμβαίνει "προληπτικά" και για αρχή του έχει "το δίκιο του ισχυρού". Θέλει την τέχνη με χορηγούς, στη ζητιανιά, μακριά από τα σχολεία. Προβάλλει τη μαζική κουλτούρα του ιμπεριαλισμού και τον παθητικό τρόπο ζωής. Καλλιεργεί ένα σύστημα δομών και αξιών, για να διαμορφώσει συνειδήσεις με πρότυπα την ανταγωνιστικότητα, τον ατομικισμό, το ρατσισμό, την επιχειρηματικότητα, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια...».

Οι υπουργοί Πολιτισμού των ιμπεριαλιστών, υπογραμμίζει το κάλεσμα, «είναι ανεπιθύμητοι, γιατί εμείς θέλουμε ο πολιτισμός να συνδέεται με την εργασία, την ποιότητα ζωής, την επικοινωνία, τη συλλογικότητα, τη σωστή ενημέρωση, τις πραγματικές αξίες, τη γνώση, τη μόρφωση, την καλλιέργεια. Γιατί εμείς θέλουμε ο πολιτισμός να αναπτύσσει τα αισθήματα των ανθρώπων, τις ευαισθησίες τους, την ανθρωπιά, την ειρήνη, τη φιλία των λαών. Πολιτισμό που αναδείχνει τις πολιτιστικές αξίες του λαού μας...».

Στην αυριανή εκδήλωση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι των φορέων της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας αντιπολεμικού περιεχομένου. Επίσης, στο χώρο της συγκέντρωσης φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών θα ζωγραφίσουν αντιπολεμικά έργα.

Μέχρι τώρα, συμμετοχή στη διαμαρτυρία δήλωσαν οι ηθοποιοί Τάσος Πανταζής, Θανάσης Κεραμίδας, Βασίλης Σεϊμένης, Νίκος Παναγιωτίδης, Κώστας Χαλκιάς, Σάκης Παπαδημητρίου.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις

-- Η Γραμματεία Μαγνησίας της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνει εκδήλωση στην Παραλία του Βόλου (μπροστά από το Πανεπιστήμιο), αύριο, στις 9μμ.

-- Πολιτιστική Αντισύνοδο διοργανώνει η Παλλεσβιακή Επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στην Αγιάσο αύριο και μεθαύριο, καλώντας το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχει, αντιδρώντας «στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των κυρίαρχων ιμπεριαλιστών που πλασάρουν τη σήψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ