ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2003
Σελ. /48
ΝΕΟΛΑΙΑ
29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η ερασιτεχνική δημιουργία στο προσκήνιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η Συνάντηση Νέων Δημιουργών

Από την προχτεσινή Συνάντηση της ΚΝΕ με τους νέους καλλιτέχνες
Από την προχτεσινή Συνάντηση της ΚΝΕ με τους νέους καλλιτέχνες
«Την άλλη φορά που θα μας ''ρίξουνε''/ Να μην το βάλουμε στα πόδια/ Να μετρηθούμε.../ Με στίχους, με χρώματα και μελωδίες». Οι στίχοι αυτοί της Κατερίνας Γώγου, που αναγράφονταν στην πρόσκληση της ΚΝΕ προς νέους καλλιτέχνες για να συναντηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό και το μήνυμα που έστειλαν οι νέοι δημιουργοί μέσα από αυτήν τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Στο κάλεσμα της ΚΝΕ ανταποκρίθηκαν πολλοί νέοι δημιουργοί, «εκπρόσωποι» όλων των ειδών της Τέχνης και κατέθεσαν τον προβληματισμό τους και πολλές ιδέες, όχι μόνο για δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αλλά και για την ανάγκη διεκδίκησης άλλων πολιτιστικών προτύπων από αυτά που πλασάρονται σήμερα, για την ανάγκη παροχής στη νέα γενιά όλων των αναγκαίων μέσων για να μπορεί να εκφράζεται δημιουργικά μέσω των τεχνών και να τις απολαμβάνει.

Ερασιτεχνική δημιουργία στο πλευρό του κινήματος

Την εισηγητική παρέμβαση στη Συνάντηση, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έκανε η Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας το στόχο της Οργάνωσης να ενισχύσει την ερασιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα έκφρασης και συντονισμού των νέων δημιουργών στο επίπεδο της γειτονιάς, της σχολής, των συλλόγων. Αναφέρθηκε στη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη για να πάρει αποφάσεις για την «αγορά της Τέχνης» ερήμην των ανθρώπων της Τέχνης και των λαών της Ευρώπης κι ως «απάντηση» υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι αξίες «που σέβονται την ιστορία του λαϊκού κινήματος, αναδεικνύουν τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, των ανθρωπισμό κι ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι». Κάλεσε τους νέους καλλιτέχνες, να συντονιστούν, να στρατευτούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ώστε να αναδείξει η Τέχνη, ως οφείλει, «την απαίτηση για αλλαγή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που συνειδητά διαστρεβλώνονται από την κυριαρχία των πολυεθνικών».

Ενάντια στα πολιτιστικά σκουπίδια που πλασάρουν οι βιομηχανίες του θεάματος, μίλησαν σχεδόν όλοι οι νέοι καλλιτέχνες. Η απουσία του θεάτρου από την εκπαίδευση, οι πανάκριβες παραστάσεις και οι κακοπληρωμένοι ηθοποιοί, οι θεαματικές κινηματογραφικές ταινίες που είναι αδιάφορες για τα κοινωνικά προβλήματα, οι άθλιες εργασιακές σχέσεις των χορευτών, η απουσία χώρων και μέσων, ώστε να μπορούν οι νέοι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, η δυσκολία εισαγωγής στις ελάχιστες ανώτατες σχολές Τέχνης, η απουσία χρόνου και πόρων που γίνεται απαγορευτική για να ασχοληθούν οι νέοι άνθρωποι με ένα μεράκι τους, ήταν μερικά μόνον από τα προβλήματα που ανέφεραν αναλυτικά στη συζήτηση που ακολούθησε.

Παράλληλα, έντονη ήταν η διάθεση αυτών των νέων παιδιών να εκφραστούν συλλογικά, να διεκδικήσουν όλα όσα τους στερεί αυτό το σύστημα και να συμβαδίσουν δημιουργικά με την ΚΝΕ, για ένα άλλο πολιτιστικό στίγμα στη νέα γενιά, μια άλλη στάση ζωής σε τελική ανάλυση.

Παρούσα στη Συνάντηση ήταν η ζωγράφος Εύα Μελά, που μίλησε στους νέους δημιουργούς για τη συμβολή του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο ξεκίνημα του συνδικαλισμού στο χώρο των καλλιτεχνών και την ανάγκη δημιουργίας και σήμερα ενός ριζοσπαστικού πολιτιστικού κινήματος.

Σειρά πρωτοβουλιών

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί και πρωτοβουλίες, όπου η ΚΝΕ κάλεσε τους νέους καλλιτέχνες να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν, είναι κατ' αρχήν το 12ο αντιιμπεριαλιστικό κάμπινγκ στη Θεσσαλονίκη στις 19 - 21 Ιούνη και οι διαδηλώσεις της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κι ακόμα:

- Διαγωνισμός αντιιμπεριαλιστικών εικαστικών έργων, που θα εκτεθούν στο χώρο του Φεστιβάλ και θα εκδοθούν σε λεύκωμα.

- Συγκέντρωση θεατρικών κειμένων και σκετς που θα παρουσιαστούν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

- Μαραθώνια συναυλία ερασιτεχνικών σχημάτων στο οικολογικό πάρκο των Αγίων Αναργύρων, με στόχο την ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας στις δυτικές συνοικίες.

- Δημιουργία κινηματογραφικού αφιερώματος στους λαούς που αντιστέκονται και ιδιαίτερα την Κούβα, που θα προβληθεί στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα.

Για την υλοποίηση όλων αυτών, αλλά και την ενεργότερη συμμετοχή των νέων δημιουργών στην προετοιμασία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στόχος της ΚΝΕ είναι να λειτουργήσουν άμεσα, ξεχωριστές ομάδες νέων δημιουργών ανά είδος Τέχνης, που πέρα από το Φεστιβάλ θα πάρουν και διεκδικητικό χαρακτήρα, θα δράσουν συσπειρωτικά και αγωνιστικά στους δήμους και τις γειτονιές, μαζί και μέσα στους φορείς της νέας γενιάς.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο γραμματέας της ΚΝΕ

Στη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει αύριο Τετάρτη ο Θέμης Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, σε εκδήλωση της οργάνωσης στο πλαίσιο του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα είναι αφιερωμένη στην ανάγκη αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και θα περιλαμβάνει ποικίλες εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές ακόμα σχολές αυτό το διάστημα και συγκεκριμένα:

  • Αύριο Τετάρτη:

- Στα ΤΕΦΑΑ, με θέμα τον εθελοντισμό και ομιλητή τον Α. Καργόπουλο, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας του ΚΚΕ.

  • Διήμερα Τετάρτη - Πέμπτη:

- Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, με θέμα την πρώτη μέρα «Επικαιρότητα του σοσιαλισμού - αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα» και προβολή της ταινίας «Ζ» του Κ. Γαβρά και τη δεύτερη μέρα «Ο ρόλος της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και η απάντηση των λαών» και συναυλία.

- Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Λαμίας στο χώρο του ΤΕΙ, όπου την πρώτη μέρα στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, για το ρόλο της ΕΕ και την Ελληνική Προεδρία και θ' ακολουθήσει βιντεοπροβολή για την Κούβα. Τη δεύτερη μέρα στις 12 το μεσημέρι θα προβληθεί η ταινία «Ζ» και θ' ακολουθήσει συναυλία.

  • Την Πέμπτη 29/5:

- Η Τομεακή Οργάνωση Παντείου, με θέμα ιμπεριαλισμός και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (Διεύρυνση και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ), στη 1 το μεσημέρι, στο Γυάλινο Κτίριο, θα μιλήσει ο Κ. Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου, με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και ομιλητή τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με θέμα «Αλληλεγγύη στο νησί της Επανάστασης. Η Κούβα μας δείχνει το δρόμο» στις 12 το μεσημέρι, στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Νίκος Κούρος, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία «Τσε» και θα ακολουθήσει συναυλία.

«ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ»
Απλήρωτη εργασία νέων στα ΕΛΤΑ

Το πρόγραμμα «διακοπές και εθελοντισμός», που συνδιοργανώνεται για τρίτο καλοκαίρι από τα ΕΛΤΑ και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ), παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η υφυπουργός Παιδείας Ε. Κούρκουλα και ο υφυπουργός Μεταφορών Μ. Στρατάκης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 18 - 26 ετών που για το μήνα Ιούλη ή το μήνα Αύγουστο θα εργαστούν σε κάποιο ταχυδρομικό γραφείο τουριστικής περιοχής για 6 ώρες τη μέρα και τα ΕΛΤΑ θα τους καλύπτουν 37 ευρώ τη μέρα για διατροφή και διαμονή.

Είναι φανερό ότι με την απλήρωτη ουσιαστικά εργασία των νέων που θα συμμετάσχουν, τα ΕΛΤΑ θα καλύψουν με πολύ λιγότερο κόστος τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού στις τουριστικές περιοχές, από ό,τι αν προσλάμβαναν συμβασιούχους εργαζόμενους. Από την άλλη, οι νέοι που συμμετείχαν τις προηγούμενες χρονιές στο πρόγραμμα, δηλώνουν σε ένα ποσοστό 25% ότι το επέλεξαν γιατί τους αρέσουν τα ταξίδια και προφανώς δεν έχουν άλλη δυνατότητα να κάνουν διακοπές, ενώ σε ποσοστό 13,1% το επέλεξαν γιατί είναι άνεργοι. Αντί λοιπόν, για ουσιαστικές κοινωνικές παροχές και παροχή σε κάθε νέο της δυνατότητας να κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές, η ΓΓΝΓ εισάγει τους νέους στη λογική των μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων, της απλήρωτης εργασίας με το δέλεαρ μια πενιχρής επιδότησης διακοπών.

Η ΚΝΕ στη Σουηδία

Στο 42ο Συνέδριο της Αριστερής Νεολαίας Σουηδίας (Ung Vanster) και στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Οργάνωσης, θα συμμετάσχει η ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Μάη - 1 Ιούνη στη Στοκχόλμη και την Ουψάλα. Μια μέρα, πριν ο Κ. Παπασταύρου θα βρεθεί στη Βουδαπέστη, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της ΠΟΔΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ