ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Υπερκέρδη για τους ιδιώτες

Τουλάχιστον 52,3% η αύξηση κερδών στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Μεγάλα κέρδη επίσης για τη «Μότορ Οϊλ» και η «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων»

Η μείωση του προσωπικού, η συρρίκνωση των επενδύσεων, η αύξηση των τιμολογίων και η συμπίεση του λειτουργικού κόστους εκτίναξαν στα ύψη για μια ακόμη φορά τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, τα οποία προορίζονται για τους ιδιώτες που κατέχουν πακέτα της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Επιχείρησης για το πρώτο τρίμηνο του 2003, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ διαμορφώθηκαν στα 104,6 εκατομμύρια ευρώ, ενισχυμένα κατά 52,3% σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Επίσης, τα κέρδη προ αποσβέσεων τόκων και φόρων (EBITDA) και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20,8% και 40,9 αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των εσόδων, του υψηλότερου βαθμού λειτουργικής απόδοσης, της συμπίεσης του λειτουργικού κόστους και της αυξημένης παραγωγής από υδροηλεκτρικές μονάδες.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20,3% λόγω κυρίως της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου τμήματος της κατασκευής του λιγνιτικού σταθμού παραγωγής στη Φλώρινα. Ο αριθμός του προσωπικού, μη συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων που έχουν παραχωρηθεί στο ΔΕΣΜΗΕ, μειώθηκε λόγω συνταξιοδοτήσεων σε περίπου 28.500 άτομα, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στο τέλος του 1ου τριμήνου 2002 ήταν 29.200 άτομα περίπου.

Τα παραπάνω έχουν αποτέλεσμα τη μείωση του καθαρού χρέους κατά 14%, στα 4.025 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 7,4%. Στο τέλος του 2002 το καθαρό χρέος ήταν 4.194 εκατ. ευρώ.

Η πλήρης επιβεβαίωση ότι τα κέρδη της ΔΕΗ προορίζονται για τους ιδιώτες έρχεται από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Στ. Νέζη, ο οποίος φαίνεται να παραγνωρίζει το ρόλο της ΔΕΗ, που είναι η εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης της χώρας, αναγορεύοντας και μετατρέποντας παράλληλα την Επιχείρηση σε πηγή πλουτισμού για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, χτες, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε: «Σημειώνω με ικανοποίηση ότι η βελτιωμένη κερδοφορία και οι βελτιωμένες λειτουργικές ταμειακές ροές μάς επιτρέπουν να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος της ΔΕΗ. Οι σταθερές οικονομικές αποδόσεις αποτελούν έναν από τους κύριους στόχους μας για τη δημιουργία αξίας στους μετόχους μας»...

Αύξηση κερδών για τη «Μότορ Οϊλ»

«Χρυσοφόρο» ήταν και για τη «Motor Oil» το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία είδε τα κέρδη της να μεγεθύνονται κατά 84,3%, ήτοι σε 48,3 εκατ. ευρώ, έναντι 26,2 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Τα κέρδη προ αποσβέσεων, χρηματοοικονομικών και φόρων (EBITDA) διαμορφώθηκαν για το α΄ τρίμηνο του 2003 σε 54,6 εκατ. ευρώ έναντι 37,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, σημειώνοντας αύξηση 45,9%. Οι πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 497,4 εκατ. ευρώ έναντι 339,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, αυξημένες κατά 46,5, ενώ οι πωλήσεις σε όγκο ανήλθαν σε 1.824.000 μετρικούς τόνους και ήταν αυξημένες κατά 13% σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις του α΄ τριμήνου του 2002.

Αυξημένα κέρδη κατέγραψε και η «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» στο ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρία, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 9,1% φτάνοντας τα 4,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2003, ενώ μείωση κατά 2,9% εμφανίζουν οι ενοποιημένες πωλήσεις.

Αυξημένα έσοδα ακόμα και με μειωμένα δρομολόγια λόγω καιρικών συνθηκών και «διεθνών συγκυριών» είχε το πρώτο τρίμηνο και η «Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Κρήτης» (ΑΝΕΚ) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 26,71 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 κατά 13,18%. Το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 17,48%, ενώ οι ζημίες μειώθηκαν κατά 6,4%, στα 4,82 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το πρώτο τρίμηνο πραγματοποιείται μόνον το 15% των συνολικών εσόδων του έτους λόγω εποχικότητας μπορεί κανείς να σκεφτεί τι κέρδη θα καταγράψει τους επόμενους μήνες η επιχείρηση.

ΒΟΥΛΗ
Νέες διευκολύνσεις στο κεφάλαιο

Για νέες διευκολύνσεις στο κεφάλαιο και ιδιαίτερα το τραπεζικό, έκανε χτες στη Βουλή, λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη θεσμοθέτηση των εταιρικών ομολόγων και την τιτλοποίηση των απαιτήσεων. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν χτες στη Βουλή μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την εισοδηματική πολιτική που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, ο Αγγελος Τζέκης αφού επισήμανε ότι υπάρχει «καθυστέρηση για 6-7 μήνες», τόνισε πως «το 2,5% είναι κάτω από τον πληθωρισμό και του 2002 και του 2003». Παράλληλα, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα, σημείωσε ότι «γίνεται μια προσπάθεια για παραπέρα μείωση των μισθών». Για τις διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς εννοεί τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Θέλει να συνδέσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα» ενώ «επαναφέρει τη σύνδεση μισθού με βαθμό».

Με το νομοσχέδιο «η κυβέρνηση φροντίζει μέσα από τα εταιρικά ομόλογα να συνεισφέρει ζεστό χρήμα» αφού «κινείται στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων για την ανεύρεση κεφαλαίων» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Εκανε λόγο για ένα νομοθέτημα που «προωθεί συγχωνεύσεις και εξαγορές και παραπέρα τη συγκέντρωση του κεφαλαίου» ενώ «δεν αφορά τις 100άδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστεί από την άντληση κεφαλαίων». Επίσης τόνισε πως προβλέπεται ότι «η αξιολόγηση και πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων θα γίνεται μέσα από την κεφαλαιαγορά» οπότε «υπάρχει ο κίνδυνος της αδιαφάνειας». Αναφορικά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τιτλοποίηση απαιτήσεων και ακινήτων, ο Αγγελος Τζέκης υπογράμμισε πως έτσι «οι μεγάλες τράπεζες θα βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας» ενώ παράλληλα «δίνεται ευκαιρία σε μεγάλους ομίλους να κάνουν επίθεση στην ακίνητη περιουσία μεγάλων δημόσιων οργανισμών». Οσον αφορά τη φορολόγηση των κερδών που θα προκύψουν από τις ρυθμίσεις, ο Α. Τζέκης τόνισε ότι έχουμε «μεγάλες φοροαπαλλαγές για μια ακόμη φορά».

ΟΤΕ
Σε καθεστώς... πιστοληπτικής επιτήρησης

Σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης έθεσε τον ΟΤΕ ο διεθνής οίκος «Stantard & Poors», εξαιτίας της αδυναμίας της CosmoRom» (θυγατρική του ΟΤΕ) να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα του ΟΤΕ θα οξύνονται όσο τηρείται η τυχοδιωκτική επενδυτική πολιτική στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα προκαλεί προβλήματα στο δανεισμό του Οργανισμού (έχει συνάψει ήδη δύο δάνεια συνολικού ποσού 2,1 δισ. ευρώ).

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ, μετά την αδυναμία της θυγατρικής του «CosmoRom» να καταβάλει τις οφειλές της (117 δισ. ευρώ) προς την προμηθεύτρια «Ιντρακόμ», είναι να ενεργοποιηθεί ρήτρα στο δανεισμό του, βάσει της οποίας οι δανειστές του δικαιούνται να ζητήσουν επιστροφή των χρημάτων τους.

Με ανακοίνωσή του προς τους ξένους θεσμικούς επενδυτές ο ΟΤΕ, γνωστοποίησε την άρνησή του να παράσχει πρόσθετα κεφάλαια στην «CosmoRom».

ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι προθεσμίες για την Εφορία

Στις 2 του Ιούνη ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Αύριο Πέμπτη 29 Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι τις 2 Ιούνη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ