ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κυνική ομολογία του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος

Μόνο στην αναγκαιότητα καταστροφής των όπλων μαζικής καταστροφής θα συμφωνούσαν όλοι, γι' αυτό και προβλήθηκε αυτό περισσότερο, υποστηρίζει ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας...

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΧΙΤ.--

«Ολοι θα συμφωνούσαν να γίνει επίθεση στο Ιράκ αν ως κυρίαρχη αιτία παρουσιαζόταν η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτό δε σημαίνει ότι και αυτός δεν ήταν ένας παράγοντας, αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους επιλέχθηκε να δοθεί έμφαση μόνο σε αυτόν. Εντούτοις, υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες για τους οποίους η επίθεση αυτή ήταν επιβεβλημένη», υποστηρίζει, σε συνέντευξή του, ο Γούλφοβιτς. Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, μάλιστα, αναφέρει ενδεικτικά ως έναν από τους, επίσης, σημαντικούς παράγοντες την αναγκαιότητα απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία, κίνηση που έγινε μόλις πριν από λίγες βδομάδες. Ο Γούλφοβιτς εκτιμά ότι η αμερικανική στρατιωτική αποχώρηση από το βασίλειο «θα δώσει νέα ώθηση στην επικράτηση ειρήνης στην περιοχή».

Των προκλητικότατων διαπιστώσεων Γούλφοβιτς είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ανωτέρου του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο υπουργός Αμυνας, ερωτώμενος για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, εκτίμησε ότι «υπάρχει η πιθανότητα τα όπλα να καταστράφηκαν λίγο πριν αρχίσει η στρατιωτική επίθεση». Εσπευσε, βέβαια, να συμπληρώσει ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως τα όπλα θα βρεθούν τελικά. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πρακτικώς αδύνατο μεγάλες ποσότητες απαγορευμένων όπλων να καταστράφηκαν την τελευταία στιγμή και ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας προετοίμασε, κατά κάποιο τρόπο, τη διεθνή κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να μη βρεθούν ποτέ, αφού δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα.

Την ίδια στιγμή, θόρυβο έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη ενός ανώτερου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτεται, ότι της δημοσιοποίησης του περίφημου φακέλου με τα στοιχεία κατά του Ιράκ προηγήθηκε παρέμβαση της Ντάουνινγκ Στριτ στο έργο των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το BBC, μία βδομάδα πριν την παρουσίαση του φακέλου στο Κοινοβούλιο και στην κοινή γνώμη, το γραφείο του πρωθυπουργού ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες «να προσθέσουν στοιχεία έτσι ώστε να γίνει πιο απειλητικός» ο φάκελος, που, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν περιείχε κανένα νέο δεδομένο για το ιρακινό οπλοστάσιο. Ο ανώνυμος καταγγέλλων, μάλιστα, τονίζει ότι τα στοιχεία που προστέθηκαν «δυσαρέστησαν τις μυστικές υπηρεσίες γιατί δεν ήταν διασταυρωμένα και αυτό ήταν περισσότερο από εμφανές». Το γραφείο του Τόνι Μπλερ διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες αλλά αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν σχετική έρευνα.

Πανηγυρική επίσκεψη Μπλερ και νέα επεισόδια βίας

Δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο Νότιο Ιράκ, ένα σχολείο και ένα νηπιαγωγείο στη Βασόρα καθώς και το λιμάνι του Ουμ Κασρ επισκέφθηκε, χτες, ο Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της 6ωρης παραμονής του στο Νότιο Ιράκ. Ο Μπλερ εξήρε τα βρετανικά στρατεύματα για το θάρρος τους, «τη συμμετοχή τους σε μια από τις καθοριστικότερες στιγμές του αιώνα μας, αυτήν της απελευθέρωσης του Ιράκ», και τόνισε ότι μπορεί η απόφασή του για συμμετοχή στον πόλεμο να αμφισβητήθηκε αλλά «ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση των Βρετανών στρατιωτών ποτέ», τόσο στις μάχες όσο και στη διαχείριση της ειρήνης. Ο Μπλερ συναντήθηκε με τον Βρετανό εκπρόσωπο στο Ιράκ, Τζον Σάουερς, και τον επικεφαλής της κατοχικής πολιτικής διοίκησης, Αμερικανό Πολ Μπρέμερ.

Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη εκατοντάδες σιίτες διαδήλωναν κατηγορώντας τις αμερικανικές δυνάμεις ότι έχουν αρχίσει εκστρατεία συλλήψεων κατά των ηγετών τους σε Νατζάφ και Χίλα. Κυκλοφόρησαν και φυλλάδιο που υπογράφεται από «το στρατιωτικό σκέλος της θρησκευτικής σχολής της Νατζάφ, της Χάουζα», το οποίο απειλεί με «Ιντιφάντα και επιθέσεις αυτοκτονίας», αν δεν απελευθερωθούν αμέσως οι συλληφθέντες. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συλλήψεων ενώ δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της συγκεκριμένης στρατιωτικής οργάνωσης. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν 7 Παλαιστίνιοι και 1 Σύρος που κατείχαν όπλα, δηλώνοντας ότι αγνοεί αν πρόκειται για διπλωματική αποστολή, όπως ανακοινώθηκε από την παλαιστινιακή πλευρά, η οποία κατήγγειλε βανδαλισμούς εντός του κτιρίου της διπλωματικής της αποστολής και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των διπλωματών της.

Βορειότερα από τη Βαγδάτη, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά ενώ κινούνταν σε δρόμο ανεφοδιασμού, ανεβάζοντας σε 25 τους νεκρούς Αμερικανούς από την 1η του Μάη. Επίσης, στην πόλη Αλ Χιτ, μία μέρα μετά τις διαδηλώσεις των εξοργισμένων κατοίκων, πληροφορίες φέρουν τα αμερικανικά στρατεύματα να έχουν αποχωρήσει και να έχει πυρποληθεί το αστυνομικό τμήμα που χρησιμοποιούσαν ως βάση. Οσο πληθαίνουν αυτά τα περιστατικά, τόσο διογκώνονται οι φωνές στις ΗΠΑ που κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι υποτίμησε τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Διατηρεί την ένταση η Ουάσιγκτον

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΙΝΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Για «ανησυχητική δραστηριότητα ιρανικών στοιχείων μέσα στο Ιράκ, η οποία, αν συνεχιστεί για πολύ ακόμα, θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα» έκανε λόγο, χτες, ο επικεφαλής της κατοχικής πολιτικής διοίκησης στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Ο Βρετανός συνεργάτης του Τζον Σάουερς ενημέρωνε τον επισκέπτη Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ότι «υπάρχουν βάσιμα στοιχεία πως ιρανικά στοιχεία στηρίζουν το, ανησυχητικά, αυξανόμενο φαινόμενο του σιιτικού ισλαμισμού στο Ιράκ».

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη, για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, διά στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, επαναλάμβανε ότι το Ιράν δεν έχει καμία ανάμειξη στις εσωτερικές εξελίξεις του Ιράκ γιατί «μόνο ο ιρακινός λαός είναι αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον του και εμείς θα σεβαστούμε τις επιλογές του». Ο ΥΠΕΞ, Καμάλ Χαραζί, αρκέστηκε να επαναλάβει αποσπάσματα της απόφασης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, όπου διατυπώνεται η επιθυμία των χωρών - μελών του «να συνεισφέρουν δημιουργικά με βοήθεια και συμβουλές στην ανοικοδόμηση του Ιράκ».

Το ζήτημα του Ιράν παραμένει σε μία από τις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας και στη Ρωσία εξαιτίας των αμερικανικών πιέσεων προς τη Μόσχα να διακόψει τη συνεργασία της με την Τεχεράνη, για την ανοικοδόμηση του πυρηνικού σταθμού του Μπουχέρ. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «μόνο η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μπορεί να αποφανθεί για το αν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτικό προσανατολισμό, και μέχρι στιγμής οι διαρκείς και ενδελεχείς επιθεωρήσεις της ΔΕΑΕ δεν έχουν αποδείξει τίποτε τέτοιο». Μία ημέρα νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, υπογράμμιζε ότι «η Μόσχα δε θα αποδεχτεί καμία εξωτερική πίεση για μια συνεργασία της που εντάσσεται στο αυστηρό πλαίσιο των μέτρων της ΔΕΑΕ».

Δημοσιεύματα έχουν εμφανιστεί στον αμερικανικό Τύπο, όπου μάλιστα υποστηρίζεται ότι το Πεντάγωνο ασκεί πιέσεις για να αξιοποιηθεί η οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ», που εδρεύει στο Ιράκ, πρόταση που φέρεται να έχει προκαλέσει την οργή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επειδή η «Μουτζαχεντίν Χαλκ» συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο δημοσίευμα, της αραβικής εφημερίδας «Ασάρκ Αλαουσάτ», που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστήριζε ότι το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν διέκοψε την εκπαίδευση μελών της λιβανικής «Χεζμπολάχ» και της παλαιστινιακής «Τζιχάντ» ως πιλότων, ενώ απέσυρε το βαρύ οπλισμό που είχε διαθέσει στη «Χεζμπολάχ». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις αμερικανικές απειλές.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση Σαρόν - Αμπάς, υπό ένταση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αργά χτες το βράδυ, άρχισε, στο γραφείο του Αριέλ Σαρόν, η δεύτερη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Βασικό θέμα ήταν, φυσικά, ο «οδικός χάρτης» και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για κάθε πλευρά από αυτόν. Εντούτοις, το κλίμα είχε ελαφρώς φορτιστεί, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα ο Σαρόν σε ομιλία του για την επέτειο της κατάκτησης του αραβικού τομέα της Ιερής Πόλης, κατά τη διάρκεια του πολέμου των 6 ημερών τον Ιούνιο του 1967, ημέρα της «επανένωσης» όπως ονομάζεται από το Ισραήλ, υπογράμμιζε ότι «το Ισραήλ δε θα απαρνηθεί ποτέ μα ποτέ την Ιερουσαλήμ».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», δήλωνε αισιόδοξος καθώς εκτιμά ότι οι συνομιλίες του με την ηγεσία της «Χαμάς» θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία τερματισμού των επιθέσεων κατά Ισραηλινών εκ μέρους της οργάνωσης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο Αμπάς εμφανίζεται εξίσου αισιόδοξος για την κατάληξη των συνομιλιών του με την ηγεσία και της ισλαμικής «Τζιχάντ». Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ, επιβεβαίωνε τις δηλώσεις Αμπάς, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι όλα θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» ανταπαντούσε ότι η οργάνωση «θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, αν ο ισραηλινός στρατός τερματίσει τις δολοφονίες Παλαιστινίων, απελευθερώσει Παλαιστινίους κρατουμένους και σταματήσει τις εισβολές στα παλαιστινιακά εδάφη». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την «Τζιχάντ». Και οι δύο οργανώσεις κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αφοπλιστούν και θα συνεχίσουν την αντίσταση στην κατοχή, υπονοώντας προφανώς ότι η εκεχειρία αφορά μόνο στις επιθέσεις εναντίον πολιτών εντός ισραηλινού εδάφους και όχι αυτές εναντίον του στρατού και των εποίκων. Αντίθετα, με φαξ που απέστειλε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» τονίζει ότι θα επιμείνει στις επιθέσεις της «όσο συνεχίζεται η κατοχή, δεν αποφυλακίζονται οι κρατούμενοι, δεν επιστρέφουν οι πρόσφυγες», αν και ένα 24ωρο νωρίτερα, η οργάνωση φέρεται να χαιρέτισε την ισραηλινή έγκριση του «οδικού χάρτη».

Ο σύμβουλος του Σαρόν, Ζαλμάν Σοβάλ, δήλωνε ότι το Ισραήλ «δε θα προχωρήσει σε κανένα βήμα του οδικού χάρτη, όσο δεν υπάρχει πάταξη της τρομοκρατικής δράσης» και τόνιζε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θεωρήσουμε αρκετή μια συμφωνία εκεχειρίας, γιατί αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα επαναληφθούν οι επιθέσεις». Στον Σοβάλ απάντησε ο Παλαιστίνιος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Ζιάντ Αμπού Αμρ, καλώντας το Ισραήλ «να κάνει τη χάρη στους Παλαιστινίους να μην προσπαθεί να επιβάλει τις δικές του λύσεις και να τους επιτρέψει να γνωρίζουν καλύτερα πώς λύνονται ζητήματα που τους αφορούν».

Στο περιθώριο των διπλωματικών αυτών διεργασιών και ενώ προετοιμάζονται οι σύνοδοι κορυφής της επόμενης εβδομάδας στο Σαρμ ελ Σέιχ και στην Ακαμπα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χτες, στην Τζενίν, όπου σκότωσε έναν Παλαιστίνιο, και στην Κχαν Γιούνις, στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου σκότωσε έναν δεύτερο και συνέλαβε 29.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Μπαίνει σε λειτουργία την 1η Γενάρη 2004

Καθορίστηκαν η έδρα των οργάνων της ΟΣΣ, η σημαία, το έμβλημα και το αξίωμα του επικεφαλής της Οργάνωσης

Στο Κρεμλίνο χτες πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Κορυφής των κρατών - μελών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Οι ηγέτες των 6 χωρών (Ρωσία, Κίνα, Καζαχστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν) ενέκριναν το σύνολο των ντοκουμέντων που θα καθορίσουν τη λειτουργία της ΟΣΣ, καθώς και τα βασικά σημεία των οικονομικών μηχανισμών της Οργάνωσης της Σαγκάης.

Στη συνάντηση καθορίστηκε η έδρα των οργάνων της ΟΣΣ, η σημαία, το έμβλημα και το αξίωμα του επικεφαλής της οργάνωσης.

Η Γραμματεία της ΟΣΣ θα βρίσκεται στο Πεκίνο και το Στρατηγείο της περιφερειακής αντιτρομοκρατικής δομής της ΟΣΣ στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργιζίας.

Εκτελεστικός γραμματέας της ΟΣΣ εκλέχτηκε,μετά από πρόταση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών, ο Τζαν Ντεγκουάν, πρέσβης της Κίνας στη Ρωσία.

Στη διακήρυξη, που εγκρίθηκε με το τέλος της συνάντησης, επιβεβαιώνεται ο προσανατολισμός των χωρών της ΟΣΣ για τη δημιουργία ενός κόσμου «πολυ-πολικού».

Επίσης υποστηρίζεται πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να είναι αυτός που θα αναλάβει το έργο της «ανοικοδόμησης» του Ιράκ.

Η επόμενη Συνάντηση Κορυφής θα γίνει στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, φέτος το φθινόπωρο.

Υπολογίζεται πως την 1/1/2004 η νέα διακρατική ένωση θα μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα, ως πλήρης διεθνής οργάνωση.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν, όπως μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία συγκρότησης της ΟΣΣ και σημείωσε ότι «σήμερα η ΟΣΣ αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας της ασφάλειας στην περιοχή», προσθέτοντας ότι οι χώρες της ΟΣΣ «σκοπεύουν να πολλαπλασιάσουν τις κοινές τους προσπάθειες στον αγώνα με τέτοιες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η διακίνηση των ναρκωτικών».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νεκρός Γερμανός στρατιώτης της ISAF

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Νεκρός ανασύρθηκε από το όχημά του που προσέκρουσε σε νάρκη χθες ένας Γερμανός στρατιώτης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), ενώ ένας δεύτερος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Συνολικά, 15 άνδρες της Δύναμης έχουν βρει το θάνατο στο Αφγανιστάν, ενώ άλλοι 62 σκοτώθηκαν στην πτώση ενός «Yak-42» στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Τη διοίκηση της ISAF, με δύναμη περίπου 4.000 ανδρών, έχουν από κοινού η Γερμανία και η Ολλανδία, που θα παραδώσουν στο ΝΑΤΟ τον Αύγουστο. Οι άνδρες των δύο χωρών θα αντικατασταθούν από 1.800 στρατιώτες του Καναδά. Στο μεταξύ, στην ηγεσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν προωθήθηκε ο υποστράτηγος Τζον Βάινς, ο οποίος δηλώνει ότι έχει στόχο «να μην επαναληφθεί το λάθος» να παραμεληθεί το εμπόλεμο Αφγανιστάν. Η ανάληψη των καθηκόντων του συμπίπτει με μια έξαρση επιθέσεων και επιχειρήσεις συλλήψεων στελεχών των Ταλιμπάν - χθες ανακοινώθηκε η σύλληψη άλλων τριών πρώην πολεμάρχων. Ενας εξ αυτών, ο Μουλάς Τζανάν, πιστεύεται ότι ίσως «γνωρίζει πού βρίσκονται ο Οσάμα μπιν Λάντεν και ο Μουλάς Ομάρ».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Ανησυχία από τους νέους μετασεισμούς

ΑΛΓΕΡΙ.-- Πανικό προκάλεσαν χτες το πρωί οι νέες μετασεισμικές δονήσεις των 5,8 Ρίχτερ, των 3,7 και 4,2 Ρίχτερ, που ταρακούνησαν διαδοχικά περιοχές της Βόρειας Αλγερίας, προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ατόμων και την κατάρρευση δύο σπιτιών που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές απ' τον αρχικό μεγάλο σεισμό της 21ης Μάη.

Επίκεντρο των χτεσινών μετασεισμικών δονήσεων ήταν η πόλη Ζεμούρι, που βρίσκεται 70 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Αλγέρι. Ο Μοχάμεντ Μπελαζούγκι, διευθυντής του αλγερινού σεισμικού ερευνητικού κέντρου, είχε συστήσει ψυχραιμία και μεγάλη υπομονή στους συμπατριώτες του, δηλώνοντας ώρες πριν σε συντάκτη της εφημερίδας «Ελ Βατάν» πως οι ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις θα επαναλαμβάνονται για μήνες έως και τα προσεχή δύο χρόνια... Ο ίδιος προειδοποίησε τις αρχές και κυρίως τους σεισμοπαθείς, που είδαν τα σπίτια τους να υφίστανται σοβαρές ρωγμές απ' τον αρχικό μεγάλο σεισμό, να μην τα κατοικήσουν γιατί δεν αποκλείεται να καταρρεύσουν κατά τις επόμενες (αναμενόμενες ως ισχυρές) μετασεισμικές δονήσεις...

Ο αριθμός των νεκρών του Εγκέλαδου της 21ης Μάη ξεπερνά ήδη τους 2.250, ενώ οι αρχές επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους στο εξωτερικό για την αποστολή σκηνών και ειδών πρώτης ανάγκης προς ενίσχυση των σεισμοπαθών.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα πυραυλική δοκιμή

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Επιτυχής» ήταν η νέα δοκιμή του πυραύλου εδάφους - αέρος «Akash» («Ουρανός»), βεληνεκούς 25 χιλιομέτρων και γόμωσης 50 κιλών, που πραγματοποίησε χτες εταιρία που συνεργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας. Πρόκειται για «αμυντικό» σύστημα, σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο PTI, ένα από τα πολλά που αναπτύσσει η Ινδία για να «αντιμετωπίσει τις απειλές» που η κυβέρνηση Βάτζπαϊ και του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος BJP θεωρεί ότι θέτουν το Πακιστάν και η Κίνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να πουλήσουν -μέσω Ισραήλ - πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής «συμμαχίας» που προωθούν με το Νέο Δελχί. Το παρανοϊκό της υπόθεσης είναι ότι την ίδια ώρα που η Ινδία οπλίζεται ως τα δόντια και αφήνει το εν τρίτο του πληθυσμού στον αναλφαβητισμό και την πείνα, συνεχίζεται η διαδικασία της υποτιθέμενης «επαναπροσέγγισης» Ινδίας - Πακιστάν...

ΙΤΑΛΙΑ
Κατατέθηκε η τροπολογία περί ασυλίας

ΡΩΜΗ.- Η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε χτες στη Γερουσία για συζήτηση την τροπολογία που προβλέπει την ασυλία των 5 ανώτατων αξιωματούχων της χώρας κατά τη διάρκεια της θητείας τους - πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η «πρόταση Μακάνικο», όπως ονομάζεται, θα σταματήσει φυσικά και τη δίκη στο Μιλάνο κατά του πρωθυπουργού Σίλιο Μπερλουσκόνι, που κατηγορείται για δωροδοκία δικαστών το 1985. Η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία και στα δύο σώματα, προκειμένου να περάσει τη σχετική τροπολογία σχετικά σύντομα. Οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να θέσουν την τροπολογία προς ψήφιση στις 3 Ιουνίου.

Η ασυλία των πολιτικών είχε καταργηθεί το 1993 μετά την έκρηξη των σκανδάλων το 1992 που οδήγησαν στην επιχείρηση «Καθαρά Χέρια».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΝΕΖΑΒΙΣΙΜΑΓΙΑ ΓΚΑΖΕΤΑ»
Πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ με τη βοήθεια των νέων «δορυφόρων»

Οπως ισχυρίζεται στις 29/5 με πρωτοσέλιδό της η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στο Ιράν. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει διπλωματικές πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την παραπάνω είδηση και μάλιστα σύμφωνα με αυτές, οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν στα επιθετικά σχέδιά τους τόσο το Αζερμπαϊτζάν, όσο και τη Γεωργία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση ενάντια στο Ιράν θα γίνει καταρχήν από το Ιράκ, που θα αποτελέσει το βασικό αμερικανικό στρατιωτικό προγεφύρωμα, αλλά και από τις δύο πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, από τις οποίες θα «ανοίξει» ένα δεύτερο μέτωπο σε βάρος του Ιράν.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως ήδη το Μπακού έχει δώσει τη συγκατάθεσή του σ' αυτού του είδους στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Από τη μεριά του, το Ιράν φέρεται να έχει προειδοποιήσει την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν πως η εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στα σύνορα με το Ιράν θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει προληπτικό χτύπημα. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ρωσικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ΝΤΒ, επίσημα το Μπακού ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τις παραπάνω πληροφορίες.

Η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» εκτιμά ότι η εγκατάσταση μιας φιλοαμερικανικής κυβέρνησης και στο Ιράν θα βάλει «ταφόπλακα» στην τριμερή συνεργασία Ρωσίας - Αρμενίας - Ιράν, ενώ θα αδυνατίσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις της Ρωσίας στην περιοχή του Καυκάσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ