ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2003
Σελ. /48
Υπερασπιζόμαστε το Νησί της Επανάστασης

Εκδήλωση αλληλεγγύης χτες από την Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Στο «Νησί της Επανάστασης», την Κούβα, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», με ομιλητή τον Νίκο Κούρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν να εκφραστεί η αλληλεγγύη της σπουδάζουσας νεολαίας στο λαό της Κούβας και η συμπαράσταση στην Κουβανική Επανάσταση, που έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ανατροπή της.

Οπως σημείωναν χτες στελέχη της ΚΝΕ στο χώρο του ΤΕΙΘ, σ' όλη αυτή την περίοδο που προετοιμαζόταν η εκδήλωση, φάνηκε η ανταπόκριση της σπουδάζουσας νεολαίας να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην Κούβα. Φάνηκε ακόμα ότι η Κουβανική Επανάσταση έχει ισχυρή απήχηση στη νεολαία, που αποδέχεται τα επιτεύγματά της όλα αυτά τα χρόνια και την περήφανη στάση της στην αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων του αμερικανικού και διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Η απήχηση αυτή φάνηκε και από την παρουσία των σπουδαστών στη χτεσινή εκδήλωση, που παρά την καταρρακτώδη βροχή προσήλθαν μαζικά στο χώρο της εκδήλωσης. Ο Ν. Κούρος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ανατροπή της Επανάστασης και κάλεσε όλη τη νεολαία να σταθεί στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας και να υπερασπίσει το δικαίωμα του λαού της, όπως και κάθε αγωνιζόμενου για τα δίκια του λαού, να διαφεντεύει ο ίδιος τις τύχες του.

Στο τέλος της ομιλίας έγινε προβολή ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στην Κουβανική Επανάσταση που καταχειροκροτήθηκε.

ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
«Ενοχλημένοι» οι Αμερικανοί

ΑΒΑΝΑ - ΜΑΪΑΜΙ.--

Η διάχυση των πληροφοριών ότι η δοκιμαστική φάση των «ενισχυμένων» από ειδικό αμερικανικό αεροπλάνο ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών του «Ράδιο Μαρτί» πήγε... χάλια, και το ειρωνικό σχόλιο στο κύριο άρθρο της «Γκράνμα», που έγραψε ότι «ειλικρινά, δεν ήταν και καμιά μεγάλη τεχνική επιτυχία», έχουν «ενοχλήσει» σφόδρα κύκλους της Ουάσιγκτον. Λεπτομέρεια: οι εκπομπές αυτές είναι παράνομες.

Ο Οτο Ράιχ, ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Μπους τζούνιορ για θέματα Λατινικής Αμερικής, είχε πομπωδώς δηλώσει ότι «εκπληρώνουμε την υπόσχεση του Προέδρου με αυτήν την αρχική δοκιμαστική φάση που θα ακολουθήσουν άλλες». Η «El Nuevo Herald», εφημερίδα που πρόσκειται στη μειονότητα του Μαϊάμι -σε αυτήν ο Μπους είχε υποσχεθεί ότι θα κλιμακώσει τον προπαγανδιστικό πόλεμο κατά της Κούβας, με αντάλλαγμα στήριξη των μαφιόζων στις προηγούμενες εκλογές - παραδέχτηκε ότι το κανάλι «TV Μαρτί» «μετέδωσε το (σ.σ. παράνομο) σήμα του στην Κούβα στα κανάλια 13 και 18 (αλλά) οι κάτοικοι της Αβάνας δεν μπορούσαν να δουν το σήμα σε κανένα από τα δύο κανάλια». Μόνο όσοι έχουν δορυφορικά πιάτα μπορούσαν να «πιάσουν» την εκπομπή, συμπλήρωσε. Σε άλλο σχόλιό της έγραφε ότι «οι δοκιμές δεν αποδείχτηκαν όσο επιτυχείς ελπίζαμε».

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Κουβανός Πρόεδρος Φιδέλ Κάστρο σχολίασε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει «προειδοποιήσει» να μη γίνονται πτήσεις στα όρια των εναέριων χώρων των δύο κρατών, αλλά από την άλλη «προετοιμάζεται να κάνει ακριβώς αυτό, με ειδικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας». Ο Φιδέλ Κάστρο κάλεσε τον ΟΗΕ και την UNESCO να απαιτήσουν από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί τους διεθνείς κανονισμούς που παραβιάζει με τις εκπομπές αυτές.

Πολλές και πολύμορφες εκδηλώσεις συμπαράστασης

Αυξάνονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, τις αμέσως επόμενες μέρες.

  • Η Κομματική Οργάνωση Καλλιθέας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση αλληλεγγύης, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, αύριο Σάββατο 31 του Μάη, στην πλατεία Κύπρου, στις 19.30
  • Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Νεανική Δράση για την Ειρήνη 4ου Διαμερίσματος και τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Κολωνού-Πετραλώνων καλούν σε συγκέντρωση με ομιλητές τον Χόρχε Κεσάδα, πρέσβη της Κούβας στη χώρα μας, και τον Θανάση Παφίλη, εκτελεστικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα στον Κολωνό, αύριο, Σάββατο 31 του Μάη, στις 19.00
  • Μαζικοί φορείς του Περιστερίου (Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ΠΕΑΕΑ, Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων και Παράρτημα Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και ΙΚΑ) συνδιοργανώνουν εκδήλωση με ομιλία από τον Ντένις Γκουσμάν, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, έκθεση φωτογραφίας και συναυλία από το συγκρότημα TIERRA BRAVA, αύριο, Σάββατο 31 του Μάη, στις 19.30, στην πλατεία Δημαρχείου του Περιστερίου
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού καλεί στην εκδήλωση με θέμα «Κούβα, ο επόμενος στόχος;», με ομιλητή μεταξύ άλλων τον Λάζαρο Μόρα, υπεύθυνο του Κέντρου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Κούβας, όπου θα γίνει προβολή βιντεοταινίας για την Κούβα και απαγγελία ποιημάτων του Καρυωτάκη από την ηθοποιό Ηλιάνα Ψαρά, την Κυριακή 1 του Ιούνη, στις 19.00, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού
  • Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη συνδιοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας με θέμα «Ο αγώνας των λαών για την ειρήνη δυναμώνει την αλληλεγγύη των λαών ενάντια στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών», και κύριους ομιλητές τον Ντένις Γκουσμάν, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, και εκπρόσωπο της Νεανικής Δράσης, την Τρίτη 3 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιά (Καραολή και Δημητρίου 80)
  • Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας με κεντρικό ομιλητή τον Λάζαρο Μόρα, την Τετάρτη 4 του Ιούνη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ.
  • Η ΚΝΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης της Ξάνθης συνδιοργανώνουν εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό και στη σοσιαλιστική Κούβα, με ομιλητή τον Λάζαρο Μόρα, παράλληλα μουσικό αφιέρωμα στην Κούβα και έκθεση βιβλίου, την Τρίτη 3 του Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Προκάτ της Ξάνθης
  • Το παράρτημα Λάρισας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στην Κούβα, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους», με ομιλητή τον Α΄ Γραμματέα της κουβανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Πάουλο Φερνάντες, την Τρίτη 3 του Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο «Φρούριο» της Λάρισας
  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας για να εκφραστεί από τους εργαζόμενους «αλληλεγγύη τώρα, χωρίς όρους, στην Κουβανέζικη Επανάσταση», τη Δευτέρα 9 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς).
Σήμερα η ημερίδα για την Κούβα

Στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ

Το ρόλο της ΕΕ και την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Κούβας, σε μια συγκυρία που οι πιέσεις των ΗΠΑ κατά του Νησιού της Επανάστασης κλιμακώνονται, συζητούν ειδικοί στη σχετική ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή.

Μιλούν ο Ντένις Γκουζμάν, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, ο Λάσαρο Μόρα, υπεύθυνος του Κέντρου μη Κυβερνητικών οργανώσεων της Κούβας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, ο Ξαβιέ Ντεκλέρκ από το GRUPO SUR και ο Κώστας Τουμασάτος, γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Λατινική Αμερική (GRUPO SUR), ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Η ώρα έναρξης είναι στις 5 μ.μ., κι οι εργασίες της ημερίδας γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος, 4ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ