ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκε στη Βουλή ο «κουμπουρονόμος»

Ορθάνοιχτος ο δρόμος για γενίκευση των αυθαιρεσιών των δυνάμεων καταστολής

Τον... εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου χρήσης πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, αποφάσισε η κυβέρνηση με «κουμπουρονόμο» που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Χαρακτηριστικό του είναι πως μεταφέρει, στην ουσία, στους αστυνομικούς την ευθύνη της απόφασης για χρήση των όπλων, ενώ οι διατάξεις του σε γενικές γραμμές είναι διατυπωμένες με το σχήμα «απαγορεύεται εκτός αν...». Ετσι αφήνει ανοιχτό το δρόμο για κάθε αυθαιρεσία.

Βασικό του «στίγμα» είναι ότι το νομοσχέδιο ακολουθεί πιστά την αντίληψη πως για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτείται η διεύρυνση των μέτρων αστυνομικού χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα κοινωνικά αιτία που γεννούν την εγκληματικότητα, αλλά με τα μέτρα που παίρνει τρέφει και άλλο αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Με πονηρό, δε, τρόπο, βαφτίζει ως... κοινωνικό αίτημα το θέμα της ευχερέστερης χρήσης των όπλων από τους αστυνομικούς, καθώς και το ζήτημα της άρτιας και διαρκούς εκπαίδευσής τους στη χρήση τους. Ομως, η χρήση οδηγεί σε κατάχρηση, όταν η εκπαίδευση γίνεται στα πλαίσια στρατιωτικοποιημένων υπηρεσιών, όπως είναι τα Σώματα Ασφαλείας και στο περιβάλλον μιας πολιτικής έντασης της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού, που επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια με ταχείς ρυθμούς. Μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τον πολίτη ως εν δυνάμει ύποπτο. Το τελευταίο φαίνεται από τον τρόπο που διεξάγονται τα αστυνομικά μπλόκα, όπου, πολλές φορές, οι αστυνομικοί ελέγχουν τους πολίτες με προτεταμένα τα αυτόματα.

Συγκεκριμένα το άρθρο 3 αναφέρει πως «ο αστυνομικός επιτρέπεται να κάνει χρήση πυροβόλου όπλου, εφόσον αυτό απαιτείται για την εκπλήρωση του καθήκοντός του και συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις: Εχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα του πυροβολισμού μέσα, εκτός αν αυτά δεν είναι διαθέσιμα ή πρόσφορα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ηπιότερα μέσα είναι ιδίως παραινέσεις, προτροπές, χρήση εμποδίων, σωματικής βίας, αστυνομικής ράβδου, επιτρεπτών χημικών ουσιών ή άλλων ειδικών μέσων, προειδοποίηση για χρήση πυροβόλου όπλου και απειλή με πυροβόλο όπλο». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «η χρήση όπλου δε συνιστά υπερβολικό μέτρο σε σχέση με το είδος της απειλούμενης βλάβης και την επικινδυνότητα της απειλής». Ομως με αυτόν τον τρόπο, η διάταξη αυτή ανατρέπει όσα ισχύουν στον Ποινικό Κώδικα, αφού από πριν και ανεξάρτητα από το μέγεθος και το είδος της απειλής κρίνεται ότι η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό δεν αποτελεί υπερβολικό μέτρο. Αυτή η ρύθμιση ανατρέπει τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την άμυνα. Δηλαδή, ο αστυνομικός απαλλάσσεται εκ των προτέρων για οποιαδήποτε εσφαλμένη εκτίμησή του όσον αφορά την επικινδυνότητα της εις βάρος του απειλής.

Πυροβολισμοί και «πλήθος»...

Παράλληλα το σχέδιο νόμου επιτρέπει τη χρήση πυροβόλου όπλου για την προστασία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας από εισβολή ένοπλου, όταν στο νόμο για τα όπλα συμπεριλαμβάνονται και τα ρόπαλα, όπως μπορούν να «χαρακτηριστούν» ακόμα και ξύλα. Επίσης, εναντίον ένοπλου πλήθους επιτρέπονται οι εκφοβιστικοί πυροβολισμοί, αλλά απαγορεύονται οι πυροβολισμοί ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης, εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγούν άοπλοι. «Πλήθος», όμως, μπορεί να είναι και μια ομάδα διαδηλωτών που κρατούν πανό. Επιτρέπεται ο πυροβολισμός ακινητοποίησης για την αποτροπή αφοπλισμού αστυνομικού κατά την υπηρεσία του. Τι θα γίνει, όμως, με τους άνδρες της Ασφάλειας που τους έχουν αφοπλίσει διαδηλωτές μέσα σε πορείες ή συνδικαλιστές μέσα σε συσκέψεις σωματείων; Τα περιστατικά δεν είναι λίγα...

Εξάλλου, δεν υποχρεώνει τους αστυνομικούς να μην οπλοφορούν εκτός υπηρεσίας, τη στιγμή που τα περιστατικά χρήσης όπλων από αστυνομικούς υπαλλήλους σε βάρος πολιτών δεν είναι και λίγα. Με το χαρακτηρισμό, δε, των ιδιωτικών ατομικών όπλων των αστυνομικών ως υπηρεσιακών τα... κουμπούρια στην ΕΛ.ΑΣ θα φτάσουν τις 100.000.

Διαπλοκολογίας το ανάγνωσμα

Συνεχίζουν, κυβέρνηση και ΝΔ, την τροφοδότηση του κλίματος διαπλοκολογίας, με εκατέρωθεν καταγγελίες περί εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων και «φωτογράφιση» συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργός Τύπου, Τ. Χυτήρης, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλου, που κατηγορεί την κυβέρνηση για διαπλοκή, άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ στο θέμα της θέσπισης του διπλού πυθμένα στα δεξαμενόπλοια, λέγοντας ότι «η ΝΔ υποστηρίζει τα συμφέροντα των εφοπλιστών που διαθέτουν μονοπύθμενα πλοία», και υπενθύμισε τα όσα περιέχονται στο βιβλίο του πρώην διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου» Γ. Κύρτσου.

Πάντως, ο υφυπουργός Τύπου, με αφορμή χτεσινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την Τρίτη, «φωτογράφισε» τους επιχειρηματίες Κουρή και Αλαφούζο, διευκρίνισε πως ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε καθόλου τη λέξη «συνωμοσία» ούτε αναφέρθηκε σε ονόματα. «Η καταγγελία, είπε, που έκανε αφορούσε κάποια συμφέροντα που επιδιώκουν για ίδιους σκοπούς να πλήξουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με ευθύνη υποστηρίζει τον ομαλό πολιτικό βίο και σε μια δημοκρατία μπορεί να απαντά στις κριτικές που δέχεται».

Κατά τ' άλλα ο Τ. Χυτήρης υποστήριξε ότι «δεν άρχισε καμία προεκλογική περίοδος και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, δηλαδή το Μάιο του 2004».

Νέος γύρος σκανδαλολογίας

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της σκανδαλολογίας παίχτηκε χθες στη Βουλή, με πρωταγωνιστές τον Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο. Στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Κ. Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα της δικαστικής διερεύνησης διάφορων σοβαρών υποθέσεων (Χρηματιστήριο, καταγγελίες Κουρή, πανωτόκια), λέγοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία και να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου να γίνει ουσιαστική διερεύνηση. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «η δυσωδία περιβάλλει πλέον την οικία Μαξίμου και ο Κ. Σημίτης δεν έχει την ευαισθησία να ζητήσει σε βάθος διερεύνηση και αφήνει τη λάσπη να σκεπάσει τα πάντα στη χώρα». Αφησε δε να εννοηθεί ότι μετά τη συμφωνία Κουρή - Αθανασούλη σκεπάστηκε και η υπόθεση των πλαστών τιμολογίων, που είχε ανακαλύψει στις δύο επιχειρήσεις το ΣΔΟΕ.

Στην απάντησή του, ο Φ. Πετσάλνικος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και απέδωσε την κριτική της ΝΔ στην προσπάθεια της τελευταίας να εμπλέξει τη Δικαιοσύνη στις πολιτικές της επιδιώξεις. Πάντως, η υπόθεση της σκανδαλολογίας αναμένεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και θα γίνει, με αίτημα του Κ. Καραμανλή, σχετική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στο αρχείο οι καταγγελίες κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Στο αρχείο ως αβάσιμες έθεσε η εισαγγελέας πρωτοδικών Ελλη Τουμπάνου τις καταγγελίες της εφημερίδας «Αυριανή» σε βάρος του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαππα, τόσο για της χρηματοδοτήσεις του προεκλογικού του αγώνα, όσο και για το σπίτι του στο Λαύριο. Επίσης, προσωρινά τέθηκαν στο αρχείο οι καταγγελίες για παράνομα κέρδη στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο χρηματιστήριο. Τέλος, στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για τις καταγγελίες σχετικά με την ανάθεση Ολυμπιακών έργων.

ΣΥΝ
Ξεκινά το προγραμματικό του συνέδριο

Ξεκινούν σήμερα Παρασκευή στις 5.30 μ.μ, οι εργασίες του προγραμματικού συνεδρίου του ΣΥΝ, οι οποίες θα λήξουν την Κυριακή, 1η Ιούνη, και θα γίνουν σε αίθουσα συνεδριάσεων του πολυχώρου «Αθηναΐς» στο Βοτανικό.

Εξάλλου, χτες συνεδρίασε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και τα μέλη της ασχολήθηκαν με την τελική επεξεργασία της εισήγησης για το συνέδριο. Ανάμεσα στα άλλα, η εισήγηση αναμένεται να ασχοληθεί με τις προτάσεις που έχουν γίνει από εκπροσώπους των τάσεων του ΣΥΝ και μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για την αλλαγή του τίτλου του κόμματος. Επίσης, στην εισήγηση θα γίνεται αναφορά για την πορεία του ΣΥΝ μέχρι τις εκλογές και τις συμμαχίες που θα αναπτύξει.

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου. Αύριο Σάββατο θα υπάρξουν ομιλίες και την Κυριακή οι εργασίες θα κλείσουν με την ψήφιση των αποφάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ