ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Να ανατραπούν οι συσχετισμοί στην ΕΣΕΕ

Ενόψει της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης η παράταξη καλεί τους εμπόρους να καταδικάσουν την τακτική της υποταγής που ακολούθησε η πλειοψηφία

«Ενθερμο υποστηρικτή της οικονομίας της αγοράς», χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» (ΑΣΕ) την πλειοψηφία του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), καταγγέλλοντας ότι «πρόβαλε αιτήματα από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει σε ανοιχτή επιστολή της προς τα μέλη του κλάδου ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΕΕ για την έγκριση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού - μπροστά στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στις 8 Ιούνη - καταψήφισε τα πεπραγμένα της πλειοψηφίας, που υποστηρίζεται από τις παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ.

Στην επιστολή της η ΑΣΕ τονίζει επίσης ότι «με τις παρεμβάσεις της η παράταξή μας αποκάλυψε τον άχαρο ρόλο της ηγετικής ομάδας, που συνειδητά έχει μετατρέψει την ΕΣΕΕ από διεκδικητικό όργανο σε ένα καθαρά γραφειοκρατικό μηχανισμό προώθησης της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της υποταγής στην εφαρμοζόμενη πολιτική».

Η ΑΣΕ καταγγέλλει ως χαρακτηριστικό δείγμα την «επαίσχυντη συμφωνία για το κλείσιμο της 6ετίας (1993-98)», αλλά και το «θράσος» της ηγετικής ομάδας «να προτείνει την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 1163/97, για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και την εφαρμογή ενός απελευθερωμένου ωραρίου, που θα καθορίζεται κλαδικά ή συλλογικά με αποφάσεις των εμπορικών συλλόγων ή σε ατομικό επιχειρησιακό επίπεδο, όχι μόνο για την περιοχή της Αττικής, αλλά και για την υπόλοιπη χώρα».

«Αποδείχτηκε - τονίζει η "Αγωνιστική Συνεργασία" αναφερόμενη στην πλειοψηφία - ότι είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος συνομιλητής με την κυβέρνηση και την ΕΕ, τους ΣΕΒ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ και τα κόμματα που στηρίζουν την ΟΝΕ».

Προώθηση των πωλήσεων και νέος κανονισμός ΕΕ

Σχετικά με το ζήτημα της προώθησης των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, θέμα για το οποίο έγινε ευρεία συζήτηση στο ΔΣ της ΕΣΕΕ, ενώ υπήρξε και παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του προέδρου της Συνομοσπονδίας και ευρωβουλευτή της ΝΔ Χ. Φώλια, η «Αγωνιστική Συνεργασία» κατήγγειλε «τη διγλωσσία της πλειοψηφίας, που, με την ανοχή και του ΣΥΝ, πρόβαλλε σαν μεγάλες επιτυχίες τον Ν.2941/2001 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τον νέο κανονισμό για τις πρακτικές των πωλήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που "απαγορεύουν" τις πωλήσεις με τιμές κάτω του κόστους».

Ειδικότερα για το νόμο 2941/2001, η ΑΣΕ τόνισε ότι οι απαγορευτικοί όροι που αναφέρονται στο άρθρο 24 για τις πωλήσεις κάτω του κόστους, είναι περιοριστικοί, αφού ταυτόχρονα αυτοί δεν ισχύουν για τις πωλήσεις στις τακτικές εκπτώσεις και προσφορές, όπως αυτές επιτρέπονται. Γνωρίζοντας όλοι ότι η κείμενη νομοθεσία προβλέπει όλο το χρόνο προσφορές, εκτός των δύο 20ήμερων προ των δίμηνων εκπτώσεων, καταδεικνύεται περίτρανα ότι οι πωλήσεις κάτω της τιμής κόστους απαγορεύονται μόνο σ' αυτές τις 40 ημέρες το χρόνο, πράγμα που επιμελώς αποκρύπτει η ηγετική ομάδα της ΕΣΕΕ.

Για τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2002), η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισήμανε: «Η φιλοσοφία του νέου κανονισμού κινείται στα πλαίσια του στρατηγικού στόχου της Λισαβόνας, που θέλει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο ως το πλέον ανταγωνιστικό και δυναμικό στον κόσμο. Ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των πρακτικών προώθησης των πωλήσεων (εκπτώσεις, δώρα, προσφορές, συμμετοχή σε διαφημιστικούς διαγωνισμούς ή παιχνίδια, πωλήσεις κάτω του κόστους) και την αφαίρεση κάθε δικαιώματος των κρατών - μελών να αποφασίζουν τους όποιους περιοριστικούς όρους».

Μονόδρομος η σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα

Η «Αγωνιστική Συνεργασία», ενόψει της Τακτικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ, τονίζει απευθυνόμενη στους εμπόρους: «Χρειάζεται όλοι εσείς οι αντιπρόσωποι να κρίνετε με υπευθυνότητα και αυστηρότητα τη στάση της πλειοψηφίας, που ξεπέρασε κάθε συνδικαλιστικό προηγούμενο και να πάρετε την υπόθεση στα δικά σας χέρια. Σας καλούμε: Να καταψηφίσετε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό. Να απομονώσετε τη σημερινή πλειοψηφία, που δημαγωγεί, ελίσσεται και αντιστρατεύεται το δικαίωμα της επιβίωσης, της δικής σας και της οικογένειάς σας. Να συμπαραταχτείτε με την "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων", ενόψει και των εκλογών το Νοέμβρη έστω και αν δε συμφωνείτε σε όλα μαζί της, για μια άλλη αγωνιστική πορεία της ΕΣΕΕ».

Καταλήγοντας, η ΑΣΕ τονίζει: «Από τα ίδια τα πράγματα, η λύση των προβλημάτων μας προϋποθέτει σύγκρουση με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Συνδέεται αναπόφευκτα με την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Χρειάζεται από την πλευρά μας να αναπτύξουμε πολύμορφους αγώνες, με συνέχεια, με συνεργασία και συντονισμό με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από αυτή την πολιτική. Αγώνες, με στόχους και αιτήματα, που θα αμφισβητούν την καρδιά της πολιτικής που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματα, δηλαδή την πολιτική της ΟΝΕ και των μονοπωλίων».

Και προσθέτει: «Μόνη απάντηση στην οικονομία της αγοράς είναι η σχεδιασμένη και προγραμματισμένη οικονομία. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε το αγωνιστικό, ριζοσπαστικό, αντιμονοπωλιακό ρεύμα, που θα ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στην ΕΣΕΕ».


Γ. Φ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
ΟΧΙ στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος

Η ΟΒΣΑ και η ΟΕΒΕΑ καταγγέλλουν την επιχείρηση διάσπασης με τη δημιουργία μιας ακόμη Ομοσπονδίας στο χώρο των ΕΒΕ στην Αττική

Την προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των ΕΒΕ, «με τη δημιουργία ομοσπονδίας - σφραγίδας στο χώρο της Αττικής, με πρωτεργάτες τους "συναδέλφους" Ν. Σκορίνη και Δ. Ευφραιμίδη, γνωστά στελέχη της παράταξης ΑΣΚΕΥΕ (ΣΥΝ) και τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Μότσο, στέλεχος της ΠΑΣΚΕΒΕ», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Ανάλογη παρέμβαση κάνει και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Αθήνας (ΟΕΒΕΑ), η οποία τονίζει ότι ενέργειες όπως η ίδρυση νέας συνδικαλιστικής οργάνωσης με τίτλο «Ομοσπονδία μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αττικής» μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο συνδικαλιστικό κίνημα «με την αποδυνάμωση των ήδη υπαρχουσών Ομοσπονδιών στον ίδιο γεωγραφικό και επαγγελματικό χώρο». Η ΟΕΒΕΑ επισημαίνει ότι «ήδη μέρος των σωματείων της νέας Ομοσπονδίας ανήκαν ή ανήκουν ακόμη και σήμερα στη δύναμη της Ομοσπονδίας μας».

Στη δική της ανακοίνωση, η ΟΒΣΑ τονίζει ότι τα συγκεκριμένα συνδικαλιστικά στελέχη «επιδιώκουν με αυτή την ενέργεια την εκλογή τους στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ και την αναρρίχησή τους στα ανώτερα κλιμάκια του συνδικαλιστικού κινήματος» και το κάνουν αυτό «σε μια περίοδο που η επίθεση στους μικρούς ΕΒΕ από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το μεγάλο κεφάλαιο εντείνεται και είναι απαραίτητη όσο ποτέ η ενότητα και ο αγώνας για την απόκρουσή της».

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει ότι στις πρόσφατες αρχαιρεσίες σωματείων και Ομοσπονδιών καταδικάστηκε από χιλιάδες ΕΒΕ η συμβιβαστική - υπονομευτική πολιτική που πρεσβεύουν οι ιδρυτές της Ομοσπονδίας. Προσθέτει ότι στην Αττική «δραστηριοποιούνται 6 Ομοσπονδίες ΕΒΕ με χιλιάδες συνδικαλισμένα μέλη, όπου μέσα από αυτές μπορούσαν να εκφραστούν συνδικαλιστικά αυτοί οι "συνάδελφοι"».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η υπό ίδρυση διασπαστική Ομοσπονδία αποτελείται από επιλεγμένα άμαζα «σωματεία», υπογραμμίζει ότι γίνεται προσπάθεια να αποσπαστούν σωματεία από τις Ομοσπονδίες που ανήκουν τώρα και προσθέτει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια παραβιάζει κατάφωρα και το καταστατικό της ΓΣΕΒΕΕ.

Καταλήγει ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για να αποτύχουν οι διασπαστικές ενέργειες, καθώς εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια «το συνδικαλιστικό κίνημα θα είναι πιο ευάλωτο στη διάβρωση και στον παραγοντισμό».

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Υπουργικό «εποπτικό»!

Αλλη μια αντιδημοκρατική διάταξη του νόμου 2810/2000 (Αλ. Παπαναστασίου) για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, θέτει σε εφαρμογή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, διά της υπογραφής ενός ακόμα Προεδρικού Διατάγματος.

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, που αποτελείται από εννέα άρθρα και συντάχθηκε με βάση το άρθρο 16 του νόμου 2810/2000, έχει ως αντικείμενό του τον τρόπο άσκησης της εποπτείας των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εταιριών, από τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας. Αφού λοιπόν διά του νόμου, καταργήθηκαν τα εποπτικά συμβούλια και αφαιρέθηκε κάθε έλεγχος μέσω αυτών και μέσω των γενικών συνελεύσεων, έρχεται τώρα κι ένα Προεδρικό Διάταγμα για να επιβάλει μια θεσμική κηδεμονία των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εταιριών από τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας. Μάλιστα, εκτός των άλλων ορίζεται ότι θα αποφασίζει ο υπουργός Γεωργίας μέχρι και για το πόσο θα αυξάνονται οι μερίδες των συνεταίρων! Επίσης ορίζεται πως «συνεργάτες» - «ελεγκτές» του υπουργού θα μπορούν να είναι, με το αζημίωτο βέβαια, διάφοροι ιδιώτες και ιδιωτικές εταιρίες.

Πάντως, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 του Προεδρικού Διατάγματος, «το περιεχόμενο της εποπτείας», από τον υπουργό Γεωργίας, αφορά:

«α) Τη διαπίστωση της νόμιμης λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) και των Συνεταιριστικών Εταιριών (ΣΕ) και ιδίως την τήρηση από τα όργανά τους των νόμων, του καταστατικού και των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεών τους.

β) Την υποβοήθηση του έργου των ΑΣΟ και ΣΕ για την πληρέστερη άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

γ) Την εξακρίβωση της καταβολής της αξίας των συνεταιρικών μερίδων, καθώς και την αναπροσαρμογή αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

δ) Την εξακρίβωση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οικονομικών υποχρεώσεων των μελών προς την Οργάνωσή τους.

ε) Την εξακρίβωση της αλήθειας του ισολογισμού με την εξέταση και επαλήθευση των βιβλίων των ΑΣΟ, των χρηματικών αξιών τους και του κεφαλαιουχικού τους εξοπλισμού».

ΚΚΕ
Πολιτική εκδήλωση για τους ΕΒΕ

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών», διοργανώνει η Αχτίδα ΕΒΕ της ΚΟΑ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 9 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (πλατεία Καραϊσκάκη). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην πρόσκλησή της, η Αχτίδα των ΕΒΕ τονίζει: «Η κατάσταση για τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρούς εμπόρους, καθημερινά χειροτερεύει. Αυτή η πολιτική που υπηρετούν με συνέπεια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ είναι αδιέξοδη, οδηγεί στη συρρίκνωση και τον αφανισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ