ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Αιματηρής καταστολής συνέχεια

Οι ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 4 φοιτητές στην επιχείρηση «αποκατάστασης της τάξης», αλλά η καταστολή δεν πετυχαίνει να σταματήσει την απεργία

Ενας από τους φοιτητές, που πυροβόλησε και σκότωσε ο στρατός

Associated Press

Ενας από τους φοιτητές, που πυροβόλησε και σκότωσε ο στρατός
ΛΙΜΑ - ΠΟΥΝΙΟ.-

Ο στρατός και η αστυνομία συνεχίζουν την πολιτική της αιματηρής καταστολής στο Περού, εκτελώντας τις διαταγές του Προέδρου Τολέδο: Εως χθες βράδυ, ο απολογισμός ήταν τέσσερις νεκροί φοιτητές, δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις...

Οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πούνιο είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 4 φοιτητές να πέσουν νεκροί από πυρά στρατιωτών (!), σύμφωνα με τρεις πηγές, το Γαλλικό Πρακτορείο, την εφημερίδα Granma (Αβάνα) και το Indymedia του Περού.

Ο Ισάκ Μανσανέδα, διευθυντής του περιφερειακού νοσοκομείου στο Πούνιο, επιβεβαίωσε ότι «ο αριθμός των τραυματιών είναι εξαιρετικά μεγάλος» και επισήμανε ότι το προσωπικό του έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να ανταποκριθεί στις δεκάδες περιπτώσεις που απαιτούν επείγουσα προσοχή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Πανεπιστημίου Αντιπλάνο στο Πούνιο, ο στρατός άνοιξε πυρ εν ψυχρώ εναντίον των φοιτητών, όταν αυτοί αρνήθηκαν να διαλυθούν. Η κατάσταση στην πόλη χαρακτηριζόταν χθες «τεταμένη», καθώς εκατοντάδες συμφοιτητές των νεκρών διαδήλωναν στην κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στους απεργούς εκπαιδευτικούς και δικαστικούς υπαλλήλους, υπό το βλέμμα στρατιωτών με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Αν και ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 95 συλλήψεις και 36 τραυματισμούς (20 πολιτών και 16 αστυνομικών) την πρώτη ημέρα της επιβολής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο Πρόεδρος Αλεχάνδρο Τολέδο, πιστεύεται ότι οι πραγματικοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Η κυβέρνηση Τολέδο«πέτυχε» να κηρυχτεί η 18ήμερη απεργία των εκπαιδευτικών «παράνομη» από δικαστήριο, ενώ έδωσε εν λευκώ άδεια στις αρχές ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να καταστείλουν τις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν «παραλύσει» τη ζωή στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αρεκίπα, η κατάσταση παρέμενε επίσης τεταμένη, με ευρύτατη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Στη βόρεια πόλη Λορέτο, κηρύχτηκε νέα 48ωρη απεργία από διαδηλωτές που προβάλλουν αιτήματα αλλαγής, πέραν της οικονομικής πολιτικής, και σε ζητήματα άμυνας: Αξιώνουν να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι σταθμεύουν στη χώρα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις «αποτελούν τεράστιο πρόβλημα» για την κυβέρνηση Τολέδο, ωστόσο προβλέπουν ότι ο Πρόεδρος, που διαθέτει τη στήριξη των βιομηχάνων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, «δε θα παραιτηθεί πριν λήξει η θητεία του το 2006». Παρ' όλα αυτά, η δυναμική των κινητοποιήσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις τη λατινοαμερικανική χώρα.

«Αρχίσαμε αυτήν την απεργία για να βρούμε λύση, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να καταφύγει στη χρήση βίας. Ομως θα συνεχίσουμε», δηλώνει ο Νίλβερ Λόπες, επικεφαλής συνδικάτου εκπαιδευτικών του Περού. Τι απαντά ο υπουργός Παιδείας, Γκεράρδο Αϊσανόα;«Η χώρα κάνει ό,τι μπορεί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την οικονομία να παραλύσει. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Περού να μετατραπεί σε μια επικίνδυνη χώρα με αποκλεισμένους δρόμους, απεργίες δασκάλων και εκπαιδευτικών»! Με τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών να έχουν «ανασταλεί» βάσει της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αυτό μάλλον σημαίνει ακόμη περισσότερη καταστολή, ακόμη περισσότερο αίμα εργαζομένων... Και, σε μια τραγελαφική προσπάθεια να αποποιηθεί της ευθύνης εκ των προτέρων, ο πρωθυπουργός Λουίς Σολάρι δήλωσε ότι το ξέσπασμα των επεισοδίων (μετά την καταστολή που διέταξε η κυβέρνησή του!) «αποδεικνύει» (!) ότι «οι διαδηλωτές είχαν πρόθεση να καταφύγουν στη βία» (!) Ο απόλυτος παραλογισμός...

ΡΩΣΙΑ
Επιμονή παρά τις δυσκολίες

Προσπάθειες για ενιαίο εκλογικό συνδυασμό κομμουνιστικών - πατριωτικών δυνάμεων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), με ανακοίνωσή του, σημειώνει τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν για τη συγκρότηση ενιαίου εκλογικού συνδυασμού των κομμουνιστικών και πατριωτικών δυνάμεων της Ρωσίας. Ενημερώνει, επίσης, για τις διεργασίες που συνεχίζονται. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Στις 17 - 18 Μάη στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ, η οποία εξέτασε το ζήτημα της τακτικής για τις εκλογές στην Κρατική Δούμα, υπό το φως των συνομιλιών που γίνονται για τη δημιουργία κοινού εκλογικού μπλοκ των δυνάμεων της αντίστασης.

Η Ολομέλεια σημείωσε πως η πρόταση του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ για τη συγκρότηση εκλογικού μπλοκ με τον τίτλο «Κομμουνιστές και πατριώτες της Ρωσίας», δυστυχώς δε βρήκε ανταπόκριση από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αν και πολλές περιφερειακές οργανώσεις του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ και του ΚΚΡΟ εξέδωσαν κοινές ανακοινώσεις για την αναγκαιότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης. Η Ολομέλεια εκτίμησε ως λαθεμένη τη θέση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ περί νομικής αδυναμίας συγκρότησης του μπλοκ (δήθεν εξαιτίας του κινδύνου ακύρωσης του συνδυασμού από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή). Η απόφαση του ΚΚΡΟ για κάθοδο αποκλειστικά με την επωνυμία «ΚΚΡΟ» και με συστράτευση των συμμάχων, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε απώλειες για τους κομμουνιστές στις επόμενες εκλογές.

Η Ολομέλεια ενέκρινε απόφαση για τη συνέχιση των συνομιλιών με την ηγεσία της ΚΕ του ΚΚΡΟ και των άλλων αριστερο-πατριωτικών οργανώσεων, με στόχο την επίτευξη της κοινής καθόδου στις εκλογές με ενιαίο εκλογικό μπλοκ. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να ενταθεί η δουλιά για την προετοιμασία του κόμματος για τις εκλογές, ώστε αυτό να είναι έτοιμο και για το αρνητικό ενδεχόμενο των εξελίξεων, εάν δηλαδή δεν επιτευχθεί η δημιουργία ενιαίου μπλοκ.

Στις 22 Μάη, στην Κρατική Δούμα, πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη των ηγετών των κομμουνιστικών και αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων, του ΚΚΡΟ (Γκ. Ζιουγκάνοφ), του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ (Β. Τιούλκιν), της Αγροτικής Ενωσης (Ν. Χαριτόνοφ), του Κινήματος Υπεράσπισης του Στρατού (Β. Ιλιούχιν), του Κινήματος «Ενωση» (Γκ. Τίχονοφ), του Λαϊκο-πατριωτικού κόμματος Ρωσίας (Ι. Ροντιόνοφ), του Κινήματος «Πατρίδα» (Ο. Μασενκό), του Κογκρέσου των ρωσικών κοινοτήτων (Σ. Γκλάζιεφ) και άλλων.

Η σύσκεψη επεξεργάστηκε μια κοινή αντίληψη για την αναγκαιότητα συγκρότησης κοινού αντιπολιτευτικού μπλοκ των κομμουνιστών, αγροτιστών και πατριωτών της Ρωσίας. Ετσι, λοιπόν, οι συνομιλίες και η εργασία για τη συγκρότηση ενιαίου μπλοκ συνεχίζεται».

ΡΩΣΙΑ
Συνέχεια της βίας

ΓΚΡΟΖΝΙ.--

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από έκρηξη νάρκης σε λεωφορείο στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Περίπου 8 άνθρωποι ακόμη τραυματίστηκαν. Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Οκτγιαμπρσκάγια κοντά στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων του Γκρόζνι.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών το λεωφορείο μετέφερε περίπου 20 εργάτες στη Χανκάλα, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στην Τσετσενία, αλλά ανάμεσα στα θύματα ήταν και άτομα από άλλα οχήματα που βρίσκονταν στο δρόμο. Ο οδηγός του λεωφορείου πάντως δήλωσε ότι κανείς από τους επιβάτες του λεωφορείου δε σκοτώθηκε και ότι τα θύματα ήταν επιβάτες άλλων οχημάτων. Ρώσοι αξιωματούχοι επίσης υποστήριζαν ότι μπροστά από το λεωφορείο βρισκόταν όχημα που μετέφερε Τσετσένους αστυνομικούς και ενδεχομένως η έκρηξη να προορίζονταν για αυτούς.

Την Πέμπτη επίσης σκοτώθηκαν 5 Ρώσοι στρατιώτες, έπειτα από συγκρούσεις με ένοπλους Τσετσένους αυτονομιστές.

ΚΚ ΠΕΡΟΥ
ΟΧΙ στον αυταρχισμό

«Ανίκανη να άρει την κρίση» η κυβέρνηση Τολέδο, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του ΚΚ Περού, που υπογράφει ο Ρενάν Ράφο Μουνιός, Γενικός Γραμματέας του κόμματος

«Η κυβέρνηση Τολέδο, ανίκανη να λύσει τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία μας έριξε η αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική της και η ανικανότητά της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των διαφόρων κλάδων, επέλεξε τον αυταρχισμό και την καταστολή κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι σύμμαχοί της στο ΔΝΤ, τα κόμματα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς με πρώτο το κόμμα "Εθνική Ενότητα", το "CONFIEP", την Εθνική Ενωση Βιομηχανίας (SNI), το Εμπορικό Επιμελητήριο της Λίμα, που ευνοήθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους.

Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι ένα ακραίο και μη αναγκαίο μέτρο, που πήρε η κυβέρνηση για να συγκρατήσει την αυξανόμενη λαϊκή διαμαρτυρία και για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μέχρι το 2006.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού απορρίπτει αυτό το μέτρο και εκφράζει την αλληλεγγύη του με τους καθηγητές, τους αγρότες και τους υπόλοιπους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε την άρση αυτού του μέτρου, την πλήρη αποκατάσταση των συνταγματικών εγγυήσεων, τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, καθώς και το άνοιγμα διαύλων διαλόγου, ώστε να βρεθεί λύση στη διένεξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ