Σάββατο 31 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιμονή παρά τις δυσκολίες

Προσπάθειες για ενιαίο εκλογικό συνδυασμό κομμουνιστικών - πατριωτικών δυνάμεων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), με ανακοίνωσή του, σημειώνει τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν για τη συγκρότηση ενιαίου εκλογικού συνδυασμού των κομμουνιστικών και πατριωτικών δυνάμεων της Ρωσίας. Ενημερώνει, επίσης, για τις διεργασίες που συνεχίζονται. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Στις 17 - 18 Μάη στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ, η οποία εξέτασε το ζήτημα της τακτικής για τις εκλογές στην Κρατική Δούμα, υπό το φως των συνομιλιών που γίνονται για τη δημιουργία κοινού εκλογικού μπλοκ των δυνάμεων της αντίστασης.

Η Ολομέλεια σημείωσε πως η πρόταση του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ για τη συγκρότηση εκλογικού μπλοκ με τον τίτλο «Κομμουνιστές και πατριώτες της Ρωσίας», δυστυχώς δε βρήκε ανταπόκριση από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αν και πολλές περιφερειακές οργανώσεις του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ και του ΚΚΡΟ εξέδωσαν κοινές ανακοινώσεις για την αναγκαιότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης. Η Ολομέλεια εκτίμησε ως λαθεμένη τη θέση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ περί νομικής αδυναμίας συγκρότησης του μπλοκ (δήθεν εξαιτίας του κινδύνου ακύρωσης του συνδυασμού από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή). Η απόφαση του ΚΚΡΟ για κάθοδο αποκλειστικά με την επωνυμία «ΚΚΡΟ» και με συστράτευση των συμμάχων, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε απώλειες για τους κομμουνιστές στις επόμενες εκλογές.

Η Ολομέλεια ενέκρινε απόφαση για τη συνέχιση των συνομιλιών με την ηγεσία της ΚΕ του ΚΚΡΟ και των άλλων αριστερο-πατριωτικών οργανώσεων, με στόχο την επίτευξη της κοινής καθόδου στις εκλογές με ενιαίο εκλογικό μπλοκ. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να ενταθεί η δουλιά για την προετοιμασία του κόμματος για τις εκλογές, ώστε αυτό να είναι έτοιμο και για το αρνητικό ενδεχόμενο των εξελίξεων, εάν δηλαδή δεν επιτευχθεί η δημιουργία ενιαίου μπλοκ.

Στις 22 Μάη, στην Κρατική Δούμα, πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη των ηγετών των κομμουνιστικών και αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων, του ΚΚΡΟ (Γκ. Ζιουγκάνοφ), του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ (Β. Τιούλκιν), της Αγροτικής Ενωσης (Ν. Χαριτόνοφ), του Κινήματος Υπεράσπισης του Στρατού (Β. Ιλιούχιν), του Κινήματος «Ενωση» (Γκ. Τίχονοφ), του Λαϊκο-πατριωτικού κόμματος Ρωσίας (Ι. Ροντιόνοφ), του Κινήματος «Πατρίδα» (Ο. Μασενκό), του Κογκρέσου των ρωσικών κοινοτήτων (Σ. Γκλάζιεφ) και άλλων.

Η σύσκεψη επεξεργάστηκε μια κοινή αντίληψη για την αναγκαιότητα συγκρότησης κοινού αντιπολιτευτικού μπλοκ των κομμουνιστών, αγροτιστών και πατριωτών της Ρωσίας. Ετσι, λοιπόν, οι συνομιλίες και η εργασία για τη συγκρότηση ενιαίου μπλοκ συνεχίζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ